Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypínání modemu na noc

Od: mirek2® odpovědí: 17 změna:

Zdravím,

mohu na noc vypínat modem (od O2), tlačítkem On/Off nebo rovnou vypnututím prodlužovačky?

Od instalace jsem jej zatím nevypnul, snad nic nezkazím :)

Díky za odpověď.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Dobrý den! Já osobně všechna tato zařízení / router, Wifi, adaptér VoIP, PC, monitor, reprod., nabíječky/ vypínám při nepoužívání vypínačem na šňůře. Zejména dbám o vypnutí v případě opuštění bytu, když je zařízení bez dohledu. O úsporu spotřeby jde jen částečně, hlavně jde o bezpečnost. Vždyť občas se objeví zpráva o požáru bytu, nebo domu od zapnuté elektroniky, ponechané bez dozoru. Není to tak dlouho, co byla v TV dost drsná reportáž o úplně zničeném novém domě v hodnotě 8 Mega, jako příčinu uváděli zahoření od zapnuté elektroniky v době nepřítomnosti v domě.

jk2021
hodnocení

4x

Otázka spíše je, proč ho vůbec vypínat...? takovou spotřebu zas nemá a zdraví škodlivý elektrosmog z mobilů/bezdrátových sítí je neprokázaný ezoblábol.

Sám tohle neřeším, ale elektrosmog blábol není. Svého času se dokonce hodnoty SAR u mobilu v návodu uváděly. Byly studie dokazující škodlivost u lidí, kteří protelefonují delší čas (myšleno třeba v práci). Běžný uživatel to samozřejmě tolik nepozná.

pc
hodnocení

3x

Nevím, jakou spotřebu ten modem má, ale já jsem měl dříve UPC, potom Vodafone, a jejich modem/router bral 17W. Při nepřetržitém provozu se toho za rok dost nasbírá.

Nyní mám jiného poskytovatele internetu a mám jen router s odběrem 6W. Na napájení jsem instaloval zvláštní zásuvku s vypínačem a i ten na noc vypínám.

Vypnutí je jednoduché a proč by to mělo běžet, když to nepoužívám?

thetruth
hodnocení

3x

Vypínání je zbytečné. Běžný modem bere pár wattů, takže sice nějaké drobné ušetříte, ale neustálým zapínáním akorát přivedete dříve do hrobu zdroj, takže těch pár ušetřených korun stejně pravděpodobně vrazíte časem do koupě (minimálně) zdroje.

Já třeba na routeru mám naplánované jen vypínaní LED kontrolek na noc - ať to nezáří v obýváku do tmy. Případně když tam občas někdo spí, tak ať ho to neruší.

hodnocení

Právě - svítí jak světýlka na přístroji, tak červené v prodlužce - a ostatním to večer vadí. Navíc se modem zahřívá.

To jde nastavit prostřednictvím PC?

2024

U většiny routerů, extenderů či mesh systémů jde na daný čas nastavit vypínání diod...

thetruth

Spousta to umí, já mám Mikrotik, ten umí vše. Ten zázrak od O2 neznám, muselo by se projít nastavení.

Prodlužka se dá vyřešit snadno - dát nesvítící.

hodnocení

2x

Občas jsem ho vypínal vypnutím prodlužovačky a nic jsem nezaznamenal. Pak jsem ho přendal do jiné zásuvky a už ho nevypínám.

hodnocení

2x

Můžete vypínat zdroj od sítě nebo tlačítkem na modemu naprosto libovolně. Je to jen na vaší úvaze. Nic tím nemůžete poškodit.

pc

Na modemu se tím vypínáním nic nepoškodí, ale rozdíl tu je.

Pokud to vypne na modemu, tak napáječ je stále pod proudem a nějakou malou spotřebu má.

hodnocení

2x

Doporučuji nevypínat - jak už tady bylo řečeno, kvůli vyššímu opotřebování zdrojového adaptéru.

Mobil také na noc vypínáte?

marak
hodnocení

0x

Doutnavka v prodlužovatčce bere skoro jeden watt.

Vypínat to můžeš a nemusíš, jak chceš :) záleží, co tím sleduješ.

Ani ne tak doutnavka, jako předřadný odpor k té doutnavce ...

hodnocení

0x
Není nutné vypínat. Jen při "zakašlání" restartovat.

jano123
hodnocení

0x

Ja ho večer po vypnutí PC vypínam, ale asi na 1-2 minuty.

Po nabehnutí ma už inú IP adresu, Má to niekoľko výhod...

IT maniaci by o tom mohli dlho vyprávať...*klik*

hodnocení

0x
Máti všechny tyhle věci včetně tv apod vypíná a vydržely jí vždy dlouhé roky. Já mám na routeru vypnuté diody, aby nerušily a na noc se vypíná automaticky wifi - příkon pak rapidně klesne a nemusím to řešit. Jinak svého času jsem u jednoho routeru používal časovač na zázuvku - neuměl se sám restartovat, což potřeboval. A vše ok.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]