Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Uvolnění paměti RAM

Od: olafino odpovědí: 10 změna:
Dobrý den, rád bych se zeptal, jak nejlépe uvolnit paměť RAM. Mám notebook HP s procesorem i3 a Win10/11 s cca 8 Gb RAM a poslední dobou se dle průzkumníka zabírá snad 90-95℅ RAM jen při surfování na netu. Prohlížeč Mozilla/Chrom obojí stejné.
Zkoušel jsem hledat příčinu dle průzkumníka, pohladit vzhled a nic. Poradíte kam kouknout a co udělat aby se to vyřešilo a počítač se nesekal a nepřehříval? Díky.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Kolik tabů naráz otevíráš? Protože jsou tady i experti s mnoha desítkami stránek a pak se nelze divit. Jistý vliv má taky počet rozšíření. Zkus jiný - čistý prohlížeč popř stávající obnov do továrního nadtavení.
olafino
hodnocení

Zdravím, díky. Maximálně 3 okna. Cca týden zpátky ok a od té doby to dělá. Nic neinstalováno, dřív tam alespoň 1-1.5 gb bylo volných.

thetruth
hodnocení

4x

Nijak. RAM je od toho, aby se používala. Jestli je jí málo (8GB je pro dnešní web při více otevřených oknech na hraně), tak doplnit RAM na 16GB.

Maximálně co můžete je pozavírat/odinstalovat zbytečné programy běžící na pozadí systému. Ale vzhledem k úrovni dotazu stejně nebudete schopen posoudit, co je odpad a co je nutné k běhu. Tedy bych zůstal u prvního doporučení - nechat si zvýšit operační paměť.

kdosi

Mám otevřený Firefox s 24 taby, gimp (grafický editor) a pár textových konzolí (řeším cosi na vzdáleném počítači) - celková použitá paměť je 2.5GB / 32GB,

Cache 11 GB (ta se automaticky okamžitě uvolní hned jak ji něco bude potřebovat)

Dostupných 28 GB

Je otázka, jestli se u tazatele ukazuje v zabrané paměti i cache a jak je velká.

U normálně používaného systému by po nějaké době měla být jako cache použitá prakticky veškerá dostupná paměť, protože se tam ukládají použité bloky z disku a při opětovném přístupu se nemusí načítat znova, zatímco při potřebě další paměti se zcela jednoduše zahodí a paměť je volná.

Pokud mu tu paměť ovšem zabírají nějaké kraviny, tak to dobře není a je lepší se kravin zbavit.

petrm
hodnocení

3x

Zkuste ve vlastnostech systému nastavit velikost virtuální paměti podle údaje, jakou velikost doporučuje systém.

hodnocení

1x
Doporučil bych nainstalovat Linux, pokud nechceš rozšířit RAM. Alternativně mohu doporučit nainstalovat nějakou odlehčenou verzi Windows (lightweight).

hodnocení

1x
Chce to ve správci úloh zjistit, zda je to opravdu jen prohlížeč, kdo bere příliš prostředků. Dále u starého železa může být výhodnější používat starší verze prohlížečů. Prohlížeče se často chovají tak, že i když okno zavřete, RAM neuvolní.
Jinak tady je nějaký návod na zrychlení Chrome:
root-nation.com/...
Opery:
comfor.cz/...

hodnocení

0x

Tohle je zajímavý dotaz, bohužel použitelnou odpověď jste nedostal. Také s tím trochu bojuju a to mám 16 GB RAM. Zvyšování paměti RAM nepomůže, když prohlížeč je schopen zaplnit jakoukoli velikost, jelikož i po zavření okna balast v ramce zůstává, takže po čase musím historii prohlížení ručně vymazat a prohlížeč restartovat, což je trochu opruz. Budu tomu muset věnovat čas a zkusit najít program, který by uměl ramku držet v provozuschopném stavu.

olafino
hodnocení

Zdravím, nakonec jsem udělal reinstal systému na nejnovější konfiguraci Win11 a odebral vše, co není potřeba a dostal jsem se na využití RAM cca 60%, což je super. Asi to dělaly automatické aktualizace, které se v minulých dnech nainstalovaly.

olafino
hodnocení

Zdravím, teď jsem koukal do vlastností a dřív tam bylo automaticky nastaveno cca 17GB, teď je tam cca 2GB. Zatím klid, je to o hodně lepší v chování.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]