Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Herní a grafický monitor

Od: samurraj® odpovědí: 11 změna:

Ahoj, pomůžete mi s výběrem monitoru, který by měl být herní, ale zároveň bych rád, aby byl i grafický (nemusí být nutně Eizo). Občas dělám v Photoshopu fotky, tak proto. Nevím, jestli 2K nebo 4K. Monitor budu mít na stole a ode mě bude vzdálen cca 40cm. Na co si mám dát pozor při výběru, popřípadě vaše vlastní zkušenosti. Chci, aby mi dlouho sloužiů. Cenová kategorie do max. 20 - 25 tisíc.

Děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Řekl bych, že čistě profesionální a čistě herní monitor jde proti sobě. U herních chcete hlavně vysokou obnovovací frekvenci (120-360 Hz) a nízkou odezvu (1ms, u OLED ještě nižší).U profi monitorů vysoké rozlišení, barevnou hloubku, gamut, jas, kontrast. Ve Vašem případě bych vzal asi kvalitní herní monitor, který má zároveň skvělé barvy.
cena-vykon.cz/...
m.zive.cz/...
hodnocení

Asi jo. Ještě mě nahlodává koupě prohnutého monitoru, který je na hry více ideální než rovná matrice, ale vůbec netuším, jak na něm vypadají třeba fotky, ty asi budou deformované... Jinak nejsem nějaký profesionál, co se grafiky týče, takže nepotřebuji vyloženě barevné pokrytí Adobe RGB 100% :)Jinak ten MSI MPG 321URX-QD vypadá naprosto skvostně, ale cena 36 tisíc už je mimo mě.
nox®
Na práci s grafikou bych prohnutý asi nebral. Ale na hry je to skvělé, obzvlášť v nějakém ultrawide rozměru.
Mně se líbí tenhle, ale u statického obrazu bych měl obavy o vypalování pixelů.
monitory.heureka.cz/...
Nebo tenhle, ten je IPS, tam vypalování nehrozí. Ale nejdřív bych zkouknul odborné a také uživatelské recenze na YouTube.
monitory.heureka.cz/...
tj
Já mám třeba prohnutý monitor i na grafiku a jiný bych nebral. Právě že u prohnutého monitoru odpadá zkreslování na krajích, jelikož se u těch plochých mění úhel pod kterým se na pixely díváte. Tohle u prohnutého monitoru odpadá. Zajímal by mě důvod tvrzení, proč je prohnutý monitor na grafiku nevhodný, když právě jeho hlavní výhodou je lepší pohled na celkový obraz. Jinak ne, obraz není nijak zdeformovaný, prohnuté monitory nejsou Účko, ale jen opravdu lehce prohnuté placky, jen tak jak je nezbytně třeba. Jděte se podívat do elektra, tam určitě najdete nějaký zapnutý a podívejte se na rozdíl mezi prohnutým a plochým monitorem. Sám uvidíte, jaký je to rozdíl. Naopak prohnutá TV je nesmysl, leda by se na ní člověk díval sám a byl "uprostřed". Nikdo se ale takhle na TV nedívá, většina kouká z jedné nebo druhé strany pohovky. TV bych zase bral jedině plochou.
hodnocení

tj.- děkuji za názor. Jak říkáte, asi bude nejlepší jet do elektra a vyzkoušet si to na vlastní oči.

ben®
hodnocení

1x
Dobrý den, kvalitní monitory jsou od japonského výrobce iiyama. Zdravím!
iiyama-eshop.cz/...
doplněno 30.03.24 10:02: Ano, u nás je stále trochu nedoceněná, ale je to japonská kvalita. Když jsem od nich kupoval monitor, tak byla v recenzích hodně vysoko a je to pravda.
doplněno 30.03.24 20:03: samurraj - nemáte zač. Rád jsem dal dobrou radu.
hodnocení

Dík, tuhle značku vůbec neznám, ale mají zajímavou cenu.

jiofa

Iiyamu jsem po 3 letech vyhodil, zkolabovala. Na Eizo nemá. Eizo má 5 let záruku. Po 5 letech mi Eizo jede stále bez jediného problému.

ben®
jiofa - rozumím Vaším slovům a důvodu . Já měl tenkrát na iiyamu také pět let standardní záruku. Monitor běžel v režimu skoro 24/7/365 a to čtyři roky zcela bez závad. Věřím, že běhá dodnes, ale bohužel už u někoho jiného (došlo k odcizení v mém domě a nejen monitoru). Eizo tazatel nechce.
hodnocení

Eizo je vyloženě grafický monitor a dělají pouze 60Hz obrazovky, což na hraní je k ničemu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]