Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, včera odpoledne jsem svůj PC upgradoval z Windows 7 Home Premium 64 Bit na Windows 10 Home 64 Bit. Upgrade proběhl zcela bez problémů, jenomže je po něm počítač hrozně pomalý. Je schopný se zpínat klidně i půl hodiny a dalších 10 minut trvá, než se jen otevře prohlížeč, nebo jakýkoliv jiný program. Vypínání trvá okolo 20 minut. Máte někdo nápad, co by šlo z PC dělat, protože teď je prakticky nepoužitelný. Zajímavé je, že s Windows 7 ale PC fungoval naprosto bez problémů. S Windows 7 byl zapnutý do 30ti sekund a na co jsem kliknul, to se otevřelo téměř okamžitě. Při upgradu jsem prováděl čistou instalaci, takže na disku žádný "odpad" z předchozí instalace, který by PC zpomaloval být nemůže. Všechny ovladače jsou aktuální a disk je defragmentovyný.
Předem děkuji za případné odpovědi
Specifikace PC:
Procesor: Intel Core i5-2400 @ 3.10 GHz
RAM: DDR 3, 4 GB
Disk: 500 GB HDD (SATA)
Grafika: Integravaná HD grafika Intel (HD Graphics 2000)
Ještě bych chtěl dodat to, že instalaci jsem prováděl z DVD disku, to ale na výslednou rychlost systému stejně asi nemá vliv.
1) pr.tl.myši na disk C - vlastnosti, "obecné" - Vyčistění disku - vyčistit systémové soubory
2) defragmentace disku C (vlastnosti, nástroje) - udělat si kafe a počkat do rána
3) koupit si SSD disk a klonovat systém na nový disk, starý vyjmout a hodit do šuplíku
jo a 4) dát minimálně dalších 4GB ram
ale ideální by asi bylo totální řešení - vyhodit. Tento stroj by možná trochu šel na linuxu, ale ne moc dobře
Disk defragmentovaný je, vyčištěný také. Windows 10 jsem viděl bez problémů běžet už i na Procesoru Intel Pentium E6500 a na 2 GB DDR2 RAM. Takže si myslím, že rychlost mého PC je dostatečná. K čemu bych měl kupovat SSD disk, když aktuální HDD disk na Windows 7 bezproblémů stačil? A když stačil na Windows 7, tak by měl stačit i na Windows 10.
Klidně myslete a trapte se - já masochista nejsem...
Ten problém je převážně v kombinaci W10, ram, disk, procesor - pod ruky se vám nikdo nedíval, ale pokud to všechno máte nainstalováno dobře, disk vám zrychlí PC 50x a ramka umožní operace systému nebo práci velmi zásadně (do určité výše). Já trochu lepší PC vyhodil - nikdo to nechtěl ani zadarmo. A hodně lepší jsem daroval po 3 měsících nabídky na bazoši bez odezvy.
Chcete vzkřísit mrtvolu - to se daří jen jednou do roka na Boží hod Velikonoční.
Já ale pořád nechápu, proč je ten PC po tom upgradu o tolik pomalejší? Neřekl bych, kdyby zpomalil o trochu, ale zpomalení o více jak 100%, to je nějaké divné. Jak už jsem psal: už jsem viděl Windows 10 na daleko méně výkonných PC s HDD běžet uplně v pohodě, tak nechápu, proč ten můj je tak pomalý...
Těžko radit - to chce mít před sebou a testovat - ale vlastní zkušenost používám u všech repasů, co dělám pro kamarády a známé a to první, co jim úplně vytře zrak, je rychlost po výměně disku. Ten disk taky nemáte nový... ovladače pro W10 jsou improvizace, protože pro některé komponenty prostě nebyly vydány (mají třeba ovladače max. W7)
Aktuální ovladače ve správci zařízení máte všechny - odkud jste je vzal?
Ovladače jsem stáhl přímo ze stránek výrobce jednotlivého hardwaru. Takže teď mám všechny ovladače aktuální, až na ovladač mé tiskárny, který vypadá, že pro Windows 10 vůbec ani není, což ještě nějak budu muset vyřešit. Dost silně uvažuji o tom, že se vrátím zpět k Windows 7, jelikož mi ty Windows 10 ani moc nevyhovují.
Windows 10 jsou vysloveně uzpůsobené pro použití na SSD disku. Na klasickém točivém jsou nepoužitelné (leda pr osebemrskače).
Windows 7 jsou dnes pro použití na netu silně nevhodné. Jako standalone mašina proč ne, ale používat to na net je to už opravdu pasé. Jinak 500GB SSD SATA disk se dá sehnat za pár stovek, a práci s počítačem posune do naprosto jiné sféry. I s takhle starým.
> Disk: 500 GB HDD (SATA)
Můžeš otestovat rychlost toho disku.
Lidi na Internetu píší, že jim to s i5-2400 normálně běhá. Při spouštění OS nebo programu se podívej do Správce úloh, co bere nejvíce CPU/RAM/disku, ať víš, kde je problém a na co se zaměřit.
Tak nakonec jsem se vrátil k Windows 7. Bylo to asi nejjednodušší řešení... Windows 10 mi ani nevyhovovali a hlavně pro ně neexistuje ovladač pro mojí tiskárnu. Tím, že jsem se vrátil k Windows 7 zároveň odpadá nutnost kupovat nový SSD disk a více RAM paměti. Nejprve jsem si myslel, že Windows 10 jsou jedna s těch lepších verzí systému Windows, po dvou dnech jsem ale zjistil, že to je (alespoň pro mě) opravdu odpad. Windows 7 mi vyhovují daleko více... Teď už se jen chci zeptat, jak je možné, že Windows 10 potřebují daleko více RAM a SSD disk, když Windows 7 to nepotřebují?
Po vrácení se zpět k Windows 7 je PC už zase svižný stejně, jako před "upgradem" na Windows 10...
Za předchozí rady ale i tek děuji
Ano SSD disk pocitac zrychli. Ma ale o hodne nizsi zvotnost, ktera je dana poctem zapisu. Bohuzel nekde nezjsitite, kolik zivotnosti jeste zbyva a jednoho dne prestane ssd disk fungovat.
win 10 aby dobře jel chce 16gb ram a ssd, obojí stojí pakatel a obojí je sakra poznat když v tom pc je.
o životnost toho ssd bych se nebál, to pc už bude dávno v křemíkovém nebi a ten ssd ještě pojede, určite na něho nebude zapisovat stovky gb každý den, aby to mělo nějaký vliv na jeho životnost .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.