Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký osciloskop na 8bitové počítače?

Od: gilhad® odpovědí: 12 změna:

Asi sem - Pomýšlím na koupi osciloskopu, ale nevím který ...

Asi potřebuju alespoň 3 kanály (takže 4), chci to na 8bitové počítače a přilehlou elektroniku, takže zobrazovat průběhy pravoúhlých signálů do 20MHz abych viděl, jak moc nejsou pravoúhlé a jak moc jsou oproti sobě posunuté (takže logická sonda nestačí). A běžně ty signály nejsou periodické, ale odehrajou se jen jednou, občas a pokaždé jinak a zajímá mě právě jejich přesný průběh.

Musí to být schopno normálně běžně fungovat bez internetu a bez počítače (takže rozumný display, napájení ze sítě 240V, ovládání na přístroji).

A raději bych neplatil zbytečně moc, protože tohle použití je maximum, spíš pojedu níže.
Různé protokoly, jako I2C, SPI a tak jsem ochoten louskat i očima, ale pokud je to bude mít, tak je rád budu používat.

XY asi ani nevím, na co bych použil, u neperiodických jevů to moc smysl nedává. Signály si můžu snadno generovat i třeba nějakým Arduinem.

Bude ležet na stole s ostatními přistroji (pájecí stanice, laboratorní zdroj, horkovzduška, předehřev ...), takže obrazovku potřebuju rozumně čitelnou i na dálku natažené ruky (takže ne nějaký handheld).

Co byste mi tak poradili, s čím máte zkušenost, případně jaké parametry mě zajímají a co brát nebo naopak nebrat?

doplněno 24.03.24 00:37:

Díky všem za rady, tak jsem se rozhodnul pro Siglent SDS1104X-E a už ho objednal

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Já mám už asi rok tenhle:

Jaký osciloskop na 8bitové počítače?
hodnocení

A jak se osvědčil, případně co by chtělo ještě vylepšit?

Je na něm nějaká príma vychytávka? Co s ním děláte a jak jste spokojený?

(Taky jsem na něj už koukal a je zatím v užším výběru)

Príma vychytávka je možnost screenshotů průběhů přímo na flešku, spokojenost veliká. První, co jsem dělal byla kompenzace všech čtyř dodaných sond, ale byla to spíš jen kontrola, protože všechny měly perfektní pravoúhlý tvar.

Pak jsem sledoval průběhy tlumených kmitů na LC členu a pak netlumené, když jsem přidal tranzistor.

Skop slouží hlavně pro kontrolu komunikace různých zapojení s Arduinem a tak. Všechna nastavení má v menu dole na obrazovce, která je relativně veliká, menu jde skrýt. Někdo upřednostňuje starší koncepci spousty tlačítek kolem displeje, tenhle to má řešeno moderněji.

Zapnutí skopu je celkem zážitek - v tu chvíli jakoby z vás byl docent doktor inženýr elektrotechniky *zdravi*

Pak je prostě třeba se s tím hodně učit a učit, protože způsobů jak měřit je milión a není to prostě kapesní mulťák, kde je všechno hned jasné.

hodnocení

Paráda a díky. Ty screenshoty se budou velice hodit, zatím jsem si podobné věci prostě fotil foťákem.

Zapnutí mi hlavně doufám přinese úlevu v tom, že budu líp a víc vidět - zatím jsem používal xscope xprotolab gabotronics.com/... s čímž se toho sice dalo udělat překvapivě dost, ale má to své limity, no všude (max rychlost, rozlišení (a po vytažení na PC je to na pixely stejné, jen jsou menší a dál od sebe), ovládání, přehlednost, ...)

Tady je to použité při prototypování počítače na breadboardech - xscopes uprostřed vlevo, nad nima zleva CPU 6309 s krystalem, RAM, ROM a 7400 glue logic pro adresy pamětí, vedle xscope se za dráty skrývá 74138 pro dekódování adres I/O. dále doprava ACIA pro sériové připojení, 74590 pro dělení jejího kmitočtu a 7402 not jako oscilátor s jiným krystalem pro samostatný I/O kmitočet. Dole pak na zapojení čeká (a dávno se dočkaly) VIA a PIA jako paralelní a jiná I/O.

Ten počítač už chodí, ale jeho další iterace vázne na 100 pinové CLPD ATF1504AS-10AU100, kde mi ale nějak nejde JTAG programování na 400kHz a to už xscopes nezvládají o několik tříd.

Takže teď scháním rady všude ...

Jaký osciloskop na 8bitové počítače? #2
Jaký osciloskop na 8bitové počítače? #3

Co se týká kvality, přesnosti a uživatelského komfortu - mám jen dobré zkušenosti, ale teď si nejsem jistý, jestli by pro vás nebyl přece jen lepší ten log. analyzátor. Ten Siglent to nemá, jen za příplatek lze dokoupit 16 kan.

hodnocení

Logický analyzátor mi řekne na 16 kanálech, kdy je tam jednička, nebo kdy je tam nula. To je ve spoustě případů príma, pokud člověk hledá, jestli mu chodí správná data.

Ale já potřebuju zjišťovat, zda mi chodí data správně, tedy jestli když tam mají být pulzy nějakých délek, tak jestli tam jsou pulzy, jestli mají správnou délku (to by ten logický analizátor zvládnul), ale hlavně jestli ty pulzy vypadají jako pravoúhlé hradby, nebo jako rozsypané brambory, jestli je tam 5V nebo 2.6V (a "nějak" to většinou projde), jak strmé jsou náběžné a odběžné hrany, jestli tam jsou zákmity a tak.

Čili základ jsou digitální data, ale mě zajímá ten analogový přenos, protože tam to často drhne.

Logický analyzátor mi řekne to, co většinou vím - data chodí občas a občas bez zjevného důvodu nechodí.

Osciloskop mi řekne - tady jsou ještě pěkné hradby, támhle už je to celé nějaké pokřivené, zvlněné a zaoblené a tuhle už to místo 0-5V hradby je spíš zarušená sínusovka 2.4-2.6V a čert suď jak se kdy vyhodnotí ... taže někde něco ten signál mrší už příliš. A onde náběžná hrana stoupá tak pomalu, že to do oběžné nestihne dost vysoko.

Tak v tom případě ok, já s tím totiž dělal podobné věci, prostě mi komunikuje dálkoměr lidar TF02 PRO od vrat do baráku po asi 20m UTP venkovním kabelu (prasečina-vím, ale "pracuju na tom" *mir*) a á byl zvědav na to zašumění, průběhy a tak podobně. Jo, jsou to pamalý děje, časová základna byla roztažená na několik vteřin, ale tak pro představu.

Jaký osciloskop na 8bitové počítače? #4
Jaký osciloskop na 8bitové počítače? #5
Jaký osciloskop na 8bitové počítače? #6

Jo, ještě tenhle je zajímavej - je na něm vidět, co "UTPéčko" na 20 metrech schytá za bordel ..

Jaký osciloskop na 8bitové počítače? #7

hodnocení

1x
Kupte si model s logickym analyzatorom, ak je pristroj 2 kanalovy, potom ma 16 logickych vstupov.
Rigol to ma znacene MSO na zaciatku.

určtě jak píše Peter, s analyzátorem

hodnocení

Tak jen na závěr, Siglent dorazil, veliká spokojenost, rozlousknul jsem několik záhad a pár věcí mi už chodí, co dřív nechodily.

A k logickému analyzéru - vím, o co se jedná, spoustu věcí mi řeší jiné Arduina, PC a další zařízení, kde vidém, jaká data chodí, ale hlavní zádrhel se mi skrýval v tomhle průběhu - a to chce osciloskop, tady analyzér nestačí - a když jsem tady dosáhnul přijatelné hradby, tak to začalo chodit.

(Ono to bylo v souhře ještě se třeba dalšíma, ale ty jsem tady nepotřeboval mít zobrazené)

Jaký osciloskop na 8bitové počítače? #8

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]