Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Wifi 5ghz místo 2,4 preference

Od: bluenite® odpovědí: 9 změna:

V routeru lze vypnout 2,4ghz frekvence wifi. Jde zjistit jestli ten který přístroj umí i tu vyšší frekvenci? Asi jenom zkoušet. Mám k tomu praktický důvod, abych to zkusil, jestli to jde. Ví k tomu někdo něco uvést?

díky za radu

Petr

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Určitě to zjistíte ve specifikacích zařízení. Další možnost je přejmenovat 5GHz Wifi síť a hned budete vědět, jestli ji zařízení vidí taky.
pov

Jak to myslíte přejmenovat, svéprávný jedinec si snad pojmenuje obě sítě stejným jménem.

Fyzikálně to funguje jednoduše tak, že na bližší vzdálenost se koncové zařízení připojit přes 5, na delší vzdálenost se připojí přes 2Ghz...

Pokud stačí přenos zhruba 80 Mbit (Aktuální limit pro většinu 2Ghz spojení), tak to 5GHz je možno nechat vypnuté.

tazatel Ale podlehl nějaké zoo vlně, podle které 2,4 více škodí :) nevím komu

@pov: je nějaký důvod, proč mít pro obě pásma stejnou SSID? A kde jste vzal, že 2,4GHz umí jen 80Mbit? I ten můj 6 let starý router má specifikaci až pro 1000Mbit na 2,4GHz, viz níže...
- WiFi 5 (802.11ac):
○ triple-band
○ 802.11ac: až 1.734 Mb/s
○ 1.024 QAM (2,4 GHz): až 1.000 Mb/s
○ 1.024 QAM (5 GHz): až 2.167 Mb/s
@pov čemu nerozumíte na mé radě? Píšu ZKUSIT přejmenovat, a hned uvidí, která zařízení mu tu přejmenovanou síť zobrazí (a umí 5 GHz) a která ne (ta neumí 5 GHz). Dotaz zněl jak zjistit, která zařízení umí a která ne.
Jinak já mám 5GHz síť pojmenovanou jinak úmyslně, aby se mi mobil připojoval jen k ní a nepřepojoval se na 2,4 GHz. Mám k tomu rozumné důvody.

hodnocení

0x
Pokud se podíváte na router "vevnitř", pokud tam má jak 2,4 tak i 5, může jet na obou. Pokud tam je jen 2,4 a tu vypnete, Wi-Fi nepojede, je vypnuta. Typ routeru? Pak lze zjistit z údajů více.. Dejte zatržítko u 5, pokud tam je a hned budete vědět, zda jede

jab
hodnocení

0x

Pokud koncové zařízení neumí 5 GHz, tak jednoduše to na něm není napsané.

Pokud 5 GHz my, tak typický to je v jeho specifikacích napsané.

A proč to prosím tebe chceš na routeru vypínat ty 2,4 co te k tomu vede :)) Pokud je to v jednom čipu wifi velen, tak ani vypnutím neušetříš víc než zlomek Watt ...

Samozřejmě že všelijaké jednoduché chytré wifi zařízení (Teploměry, chytré zásuvky,...) většinou neumí 5G, Navíc tato vysoká frekvence neprochází tak dobře překážkami jako 2GHz

Pozor, neplést s 5G jako generací u mobilní sítě, to je něco jiného a nesouvisí s frekvencemi. Průchodnost překážkami obecně platí že čím nižší frekvence, tím lepší průchodnost překážkami! A šířka pásma přesně naopak. Holt fyzika

hodnocení

jojo, vyzkoušeno natvrdo, po jednom.
Ptal jsem se proto, že wifi na té nižší frekvenci je více škodlivá než na 5ghz. Myslím elektrosmog, kterému se vyhnout stejně nedá.

pov

A to psali kde tuhle blbost? !

Já myslím že mobilní telefon ve tvé kapse škodí daleko více, protože jednak ho máš daleko blíže těla a jednak vysílá (pokud je třeba) daleko větším výkonem :))

Zn.: EZO dezo

111®
hodnocení

0x
Ono to s tim jestli zařízení umí 5GHz není tak jednoznačné. Třeba Lenovo T420 ho umí když mu nakonfoguruji správně wifi kartu, jinak ne. A nemá to v popisu. Stačí nastavit sit s přidáním 5G.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]