Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vytvořím spouštěcí disketu ale na Flash

Od: medvidek180® odpovědí: 18 změna:

Dobrý den

Dobří lidé poraďte prosím.

Přišlo mi sdělení, že už klíč pro řádně zakoupené Win7 a Win7Office přestávají podporovat.

Proto jsem si zakoupil Ext. SSD disk 1T a začal vytvářet bitové kopie všech počítačů pro celou rodinu – oddílu "C".

JENŽE – když kopii dokončím (trvá to dost dlouho), tak se mně program ptá, jestli chci vytvořit i spouštěcí disk. Jenže skoro žádné PC či Notebooky nemají CD mechaniku a na zasunutou Flash nereagují.

Jak tedy vytvořím místo spouštěcí diskety spouštěcí Flash. A jde to dát vše na jednu?

Pozn.: v minulosti mi už cca 2x až 3x kleknul a pomocí bitové kopie jsem to buď opravil, nebo nahrál na nový disk. Jenže stárnu a už si nevzpomenu, jak jsem to dělal.

PROSÍM PORAĎTE! Odpovědi si už uložím.

Moc a moc děkuji za každou radu.

Nešťastný důchodce Michal

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Prevadzkovanie Win7 bez oficialnej podpory = pozvanka pre roznych hackerov, ktori budu cielit na nezabezpecene diery v systeme. Rozne problemy a komplikacie budete mat s tym dinosaurom aj bez hackerov a budete stracat cas riesenim veci, ktore na Win10 bezia bez roznych reinstalacii.

hodnocení

naprosto zcestné

Vobec nie scestne, prave k veci a varovanie pre rizikom. Toto pisem z NTB z roku 2010, kde mam vymeneny disk za SSD, ramku na max, co doska pusti, teda 8 GB a zdarma som vcas presiel z Win7 na Win10. Nula problemov, ziadne bitkopie a reinstalacie a boot flashky. Priebezne sa mi aktualizuje windows defender aj system ako taky.

petrm

Docela by mě zajímalo, jak byste tisknul ve win10 na tiskárně, která nemá ovladače pro Win10.

hodnocení

Tak v tom případě tomu vůbec nerozumím a hlavně nevím, jak si vytvořit tu flash namísto CD.

Vím jen jak v Biosu změnit poředí bootování

petrm

@medvidek80 Čemu nerozumíte? O pár příspěvků níže jsem vám včera popsal, jak vytvořit boot flash z instalačního nebo opravného CD.

jirib
Mechaniku na CD lze mít i externí do USB nebo S-ATA...
Deska musí umět bootovat z flešky nebo CD...
Bootovací flešku vytvoříte v čemkoliv...
Znáte BootCD...?Zadejte do googla...

hodnocení

0x

Nemá být da fleška naformátovaná na FAT32

petrm
hodnocení

0x

Buď vytvořit záchranné ISO nebo stačí libovolné instalační ISO Win7 a z tohoto ISO programem YUMI vytvořit bootovací flash. Při bootování z takto vytvořené flash zvolit obnovu z image. Jen si nejsem jistý, zda image může být na stejné flash. Já bych image měl na nějakém externím disku.

hodnocení

0x
Čím kopie vytváříte? Běžný postup je vytvořit bootovací flashku např s Clonezillou a nebo dalšími programy zdarma a ten usb ssd se po startu použije pouze jako úložiště. Clonezilla se vleze i na prehistorickou 1gb flashku a pro méně zdatné podporuje slovenštinu. Zálohuje celé disky nebo jednotlivé diskové oddíly, zálohu komprimuje i na polovinu velikosti. Jinak dnes lze použít i aktuální linux s libreoffice nebo třeba onlyoffice.
petrm

Image systému se vytváří přímo ve Win7, bootovací CD taky ve Win7. Jsou tam nástroje pro obnovu z image, opravy z bodů obnovy, příkazová řádek a další nástroje pro obnovu a opravu boot sektoru a analýzu problémů.

08.03.24 12:31
hodnocení

Děkuji

hodnocení

0x

Můžete zkusit bezplatnou verzi Acronis True Image BootCD. Je bootovací a vytvoří klon pracovního disku.

hodnocení

0x
Sezeň si program Macrium reflect a v tom uděláš jak bitovou kopii,tak ji z ní systém a vse vyjedes za par minuut. Je na netu plno navodů jak přímo v tomto uděláš bootovací flashdisk. Používám to tak x let. Prostě třeba něco v systému odzkouším, dohrabu a pak si za cca 5minut vyjedu nazpět zálohu disku,či oddílu...

Já používám AOMEI Backupper Standart

aomeitech.com/...

mll
hodnocení

0x

Na to je spousta programů, kromě toho je na to program v distribuci linuxu, který přímo odkážete na iso spouštěcího disku (případně na DVD mechaniku) nebo ho necháte spouštěcí disk stáhnout.

Počítač pak musí mít povolené bootování z flešky a někdy ještě nastavené legacy usb (tedy emulaci klasických periferií jako klávesnice, myši, disketovky, disku). Tedy věci, které s windowsem nebo linuxem jsou zbytečné, ale pro nabootování z flešky je to nezbytné (ani nechci domýšlet, jak se dostávat do biosu s usb klávesnicí a vypnutou emulací, ale novější biosy už usb klávesnici berou i když je tahle emulace vypnutá). A poslední dobou je taky v biosu potřeba nastavit přímo uefi zdroj systému, ale to se asi počítačů se sedmičkama netýká, tehdy bylo uefi volitelné a normální uživatelé jej měli vypnuté.

Ta fleška musí mít spouštěcí oddíl, je celkem jedno v jakém je formátu, důležitý je právě ten spouštěcí kód (bootloader) který je nastavený tak, aby to příslušně zavedl třeba jako CD (ale je možnost i jako disketovky) a byla i nějaká možnost nechat zbytek flešky na data, ale to se mi už dávno nepodařilo. Vše zařídí ten program na vytvoření bootovací flešky. Stačí i celkem malá fleška, 8 giga je víc než dost, 4 giga většinou stačí (spouštěcí DVD nebývá plné po okraj, navíc tady bude jen obnovovací program, ne celý operační systém).

hodnocení

díky, díky,díky

jirib
Čtete vůbec všechny reakce v tomto vláknu?
Nevím,na co zálohujete disky celé rodině?
Dnes jedeme na telefonech nebo tabletech,případně kouzelnou krabičku do HDMI v televizi...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]