Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tiskárna Brother - LED nebo laser

Od: jirkak odpovědí: 23 změna:
Dobrý den, chceme domů koupit multifunkci, nejvíce mě zaujal Brother. Akorát váham, jestli volit LED (MFC-L8390CDW) nebo laser (MFC-L8690CDW). Cenově i parametry na mě působí skoro stejně (jen ten laser je vyšší), takže nevím, do které technologie jít. Mohu poprosit o nějakou radu, tip co je lepší?

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

A opravdu potřebuješ domů takovou krávu? Budeš potřebovat velmi rychle tisknout stovky papíru?

Zamysli se nad tím, zda by nebyla vhodnější kvalitní tanková inkoustovka. Lepší modely taky udělají těch 30 stránek černobílé za minutu, ale nevěřím žo to doma (v domácí kanceláři) využiješ. Také se dají vybrat různá provedení skeneru. Cena za tisk jedné stránky jsou mnohem nižší než u laser / LED, pohybují se v jednotkách halířů bez ohledu na to zda je to jen černé nebo barevné, inkoust je tak levný že nemá smysl experimentovat s druhovýrobou. Zvládne to i tisk na různé tenké papíry. Mám takovou hračku doma už několik let a naprostá spokojenost - je to rychlé, tiché, spolehlivé a samozřejmě barevné. Trysky se neucpávají a pokud občas trochu některá zlobí tak to zabudované čistění spraví.

Koukni se na řadu Epson EcoTank.

PS: profesionálně jsem byl tvrdý příznivec laser/LED, ale domů jsem žádnou takovou krávu s drahým provozem nechtěl.

Za mne. Nekupoval bych multifunkční. Jsou problémy hlavně s ovladači při updatech Microsoft Windows nebo distra-Linux. Už jsem zde někde uvedl:

1. Doporučuji koupit samostatně skener (deskový) a tiskárnu. Méně problémů, dá se modernizovat jen potřebný přístroj. Zpravidla skener vydrží 3x déle.

2. Vybírat tiskárny profi nad 10 tisíc (tehdy i HP), u nich nejsou ceny dotované výrobcem a nejsou provázeny podvody (kurvítka). No, firmy na to mají peníze a žalovaly by výrobce. Ohlédnout se po repasovaných profi-tiskárnách. Například mám profi v původní ceně 18 tisíc, repase za 2800 Kč, a jsem spokojený asi 12 let. Má třetí repasovaná laser-tiskárna od roku 1996. Nechat si předvést tisk a vyjet zprávu (ano to firmware tiskárny umí) o počtu vytištěných stran. Srovnat s tím, na kolik stran tisku je profi-tiskárna výrobcem doporučována, a kolik ve skutečnosti proběhlo. Zpravidla využití bývá i pod 30%. Ale lze koupit i na téměř 70%, doma se moc netiskne.

3. Pokud jen občasný tisk, vyhnout se inkoustovým. Zasychají (zkrátka zasychají i s tanky, nebo je nutno nechat na napájení a automatické čištění je udržuje OK, ale spotřebovává se inkoust), pak jen vyhodit, oprava je drahá. Dělal jsem pár let na servisu v Brně.

Ano, inkoust zasychá, proto jsem je v zaměstnání nesnášel. To se týká těch co mají hlavu integrovanou se zásobníkem.

Ale toho Epsona už mám doma asi 5 let a naprostá spokojenost. Neměnil bych. A nemám ji trvale zapnutou, trocha spotřebovaného inkoustu při čištění je při jeho ceně zanedbatelná.

jirkak
hodnocení

Aktuálně mám doma starší skener Canon, který sice funguje fyzicky, ale Canon na něj již nedělá ovladače (poslední byl pro W7). To mě dost štve, jen kvůli SW kupovat nový stroj, přestože ten starý šlape. Ale to je vedlejší. Dále mám doma starší ČB laser od HP, tisknu cca. 500 A4 měsíčně černobíle, barevně to je skutečně jen občas. A to jsou důvody, pro bych rád nový stroj, kde bude vše v jednom.

Zkusil bych ovladač skeneru ze stejné řady, nebo ekvivalent. Mám HP Scanjet 200, kde skončili podporu, ale chytl se na driveru pro HP Scanjet 4600. Dokonce univerzální ovladač od HP skener odmítl.

Ale uznávám, že s Canon jsme měli problém i v práci, kdy drahý skener za 50 tisíc nešel rozběhat při příchodu MS Vista. Zkrátka firma Canon asi chce vydělávat a ne podporovat. A nejen Canon, ale vím i o OKI. Zkusit dohledat v diskusích na netu, zda není ekvivalent.

Existuje nějaký placený SW, dlouhodobá podpora skenerů. VueScan? zde?

lmgify

> mám doma starší skener Canon [...], ale Canon na něj již nedělá ovladače (poslední byl pro W7)

Jestli moc neskenuješ, mohl bys spouštět W7 v současných Win (nebo třeba i nějaký ten VMWare nebo přímo dual-boot) a jet pořád na ty ovladače pro W7.

Předpokládám, že jsi zkoušel přidat natvrdo ten ovladač pro w7 do tvých současných win.

jirkak
hodnocení

Skener mám v "setu" se starým NTB :).

lmgify
hodnocení

0x

Zajímavá diskuze u Australanů.

jirkak
hodnocení

Děkuji za první reakci. Diskuze zajímavá, nicméně jsem z ní pochopil, že pro laser se přiklánějí z jediného důvodu, že je o 10 kg těžší, tudíž jim přijde robustnější...
lmgify

To je jeden důvod, dalším důvodem bylo, že pro ni jsou už dostupné neoriginální náplně.

jirkak
hodnocení

Dnes už jsou neoriginální tonery k dispozici pro oba modely, cenově plus mínus stejná úroveň.
jirkak
hodnocení

Tak jsem se zmýlil - na tu LEDku nejsou nikde k dostání alternativní náplně, originální "XL" verze je na 3000 stránek a stojí cca. 2400 Kč, u laseru (Brother MFC-L8690CDW) je pak originál černá v "XL" verzi za 2600 Kč a má dokonce 6000 stran! Mluvím tedy o originálech a černém toneru. Aftermarket ČB do laseru je pak za i méně než polovinu. Takže i když bych se držel originálu, tak LEDka bude mít tonery přesně jednou tak drahé...

hodnocení

0x

PLS, příště si dohledat *cert* např. zde, či zde a to nemluvím o anglických stránkách. Na netu spousta odborných popisů, stručně nástřel:

LED: hrubší, odolnější mechanika, nevzniká ozón, ...

LASER: jemnější tisk (větší rozlišení), kvalitnější ZOOM (zmenšit/zvětšit), citlivá mechanika, ...

jirkak
hodnocení

Ano, toto hledání jsem samozřejmě použil a obecný rozdíl mezi LED a laserem je mi znám. Mně jde o rozdíl mezi těmito typy u stejného výrobce, jelikož recenzí moc není.

jirkak
hodnocení

Ještě se zeptám - úplně hloupě - při pohledu na A4 černobílého textu asi jako běžný uživatel nepoznám, jestli pochází z ČB laseru, Barevného laseru nebo barevné LEDky? Bohužel nemám fyzicky srovnání.

No trochu bych to poznal, ty moderní laserovky mají hodně velké rozlišení, LED tolik nezvládne. U inkoustu to pak záleží na kvalitě papíru.

Laser (ne LED) má mnohem lépe vytištěné vlasové linky (rastr). Dáno fyzikálním zákonem. Laser je tenoučký paprsek. LED je systém bodových diod.

Pro technické výkresy je laser lepší technologie, obdobně při ozdobném písmu. Moje první tiskárna z 90. let HP LaserJet IV byla laser. LED technologie se ještě neužívala. Dnes na domácí tisk mi stačí LED.

Obdobně při potřebě zmenšování tisku ZOOM až na drobounké písmo, jak je dnes na přílohových letácích u léků, je lepší laser. Například 10 stran A4 tisknout zmenšeně na jednu stránku A4.

Možná na netu se dá dohledat rozdíl v tisku.

jirkak
hodnocení

Takže to vypadá, že kvůli kvalitě raději laser? A možná tím úplně odbočím, je Brother dobrá volba, nekoukat např. po HP?

Jak uvádí @arne1 pro inkoust, mohu dodat, že na kvalitě papíru záleží i u laserovek. Ač u inkoustů se přihlíží i na savost. Kupuji doporučené výrobcem, což vzhledem k množství tisku rodinný rozpočet nerujnuje.

Ještě k laser - údržba je horší, něco jako hodinový strojek. Zpravidla servis. I když u mé první jsem 10 let nepotřeboval při domácím tisku nic, kromě podavače papíru, čistit. U LED se jen ledky přetřou hadříkem.

HP v současnosti jen profi-drahé tiskárny. Dotované jsou předražené tonery a ještě je problém s nutnou registrací a tak dále. Dnes jsou na netu hrozné nadávky na levné HP.

Já osobně jsem na HP zanevřel když přišly tuším tiskárny řady 1000 s agresivními ovladači. Od té doby jsme je nekupovali, hodně jsme preferovali Kyoceru, jsou to profesionálně udělané stroje, sice trochu dražší ale s velmi malými náklady na tisk (válec je speciální dlouhoživotní, dosypává se jen prášek). U HP pak byly velké problémy s tonery, ty se musely kupovat od solidního dodavatele (ABEL).

Pokud laser, tak bych se po Kyoceře díval.

Ale základní otázka, která zde nebyla zodpovězena je, k čemu ta tiskárna bude, za jakými parametry má smysl se honit. Tisknout faktury na tiskárně s obrovským rozlišením je zbytečné. Na fotky to chce barvu (ostatně i ty smlouvy a faktury jsou v barvě lepší).

jirkak
hodnocení

Tisknu cca. 500× A4 černobíle za měsíc, barevně pak tu a tam (max. nízké desítky A4 měsíčně), nejde o grafiku, ale spíš o dokumenty. Líbí se mi možnost si udělat kopii dokumentu bez zapnutí počítače.

hodnocení

0x

Ještě dle mne důležitá věc. Brát jedině tiskárnu s technologií PostScript (nebo PCL jiné obchodní pojmenování té samé funkce vektorového tisku). Zásadně se vyhnout tiskárnám GDI (Graphical Device Interface), které zpravidla špatně nebo vůbec netisknou vektorovou grafiku (například často jsou takto QR kódy). GDI je závislá na ovladačích ve Windows; proto často nazývány windows-tiskárny.

jirkak
hodnocení

Podle specifikace by ta LEDka Brother MFC-L8390CDW měla PCL mít.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]