Jaký vybrat notebook na Alze nebo hold případně i jinde do +-8000? Jaký by jste doporučili notebook pro kluka 25 let, studující grafiku, design, fotografií a video, pro studium na VŠ pro jednoduchý přenos do školy do +-8000 klidně i do 12000 max. Moc by mi pomohl názor někoho kdo tomu rozumí. Já mel ještě do nedávna půjčený tento notebook m.alza.cz/... doplněno 14.02.24 14:13: Přemýšlel jsem i o nějakém použitém, repasovaném apod... Ale nevím
No veškeré aplikace od Adobe (premiera) + davinci. Já mu půjčil ten co jsem měl na čas ten msi, ale ten už jsem musel vrátit a on by chtěl teď vlastní, ale levnější i kvůli tomu že ho bere do školy přes půl města. Myslím si že to ví, ale prostě víc peněz za to dát nechce.
20 tisíc korun je málo na to, co si představuji pod pojmem práce s grafikou. Málo by se mi to zdálo i v případě PC. Asi bych vysokoškolákovi poradil spíš nějakou brigádu, pokud má tu možnost, a koupit něco lepšího. Začal bych tím, že bych si našel minimální požadavky na používaný program, a z toho mi vyleze, že musím koupit ještě o něco vyšší výkon. A pak už jen šetřit. doplněno 14.02.24 14:32: Bohužel poradím jen jediné. V těchto částkách lze občas sehnat lepší cenu například pomocí kuponů do konkrétního obchodu, které nabízí například operátor nebo banka. Například sleva 1000 nad 12000 nebo 5 procent na nákup. Neporadím konkrétně proto, protože neznám požadavky. Sám na notebooku požaduji velký monitor, což samo o sobě zužuje výběr. Tím pádem beru radu bez konkrétní znalosti požadavků za zbytečnou. Začal bych opravdu tím, že si rozmyslí velikost displeje a minimální řady komponent a pak začne dělat předvýběr, a zeptá se na konkrétní 2 až 3 kusy, jestli nemají nějakou na první pohled skrytou nevýhodu. Vysokoškolákovi by to nemělo dělat problém.
Klidně něco můžete doporučit třeba půjde výš on peníze má jen se bojí že mu to někdo ukradne. Já osobně mu dlužím ještě 40000, takže by na to mít mohl to vím jistě.
Nejlepší notebook v dané ceně pro grafika je stolní PC - pokud potřebuje lítat s elektronikou v ruce, dokoupí si chytrý telefon nebo tablet.
Bazarové "herní" PC jsou však často trochu mimo realitu, resp. prodávající nechápe, že ta cena je nekorektní a bohužel se najdou lamy, které si to za ty peníze dokáží koupit...
Takže ideální by bylo mít kamaráda, který svůj herní nadupaný pc chce prodat, protože si kupuje lepší.
@jmlc Brouku Pytlíku, zkoušel jsi někdy notebook s dotykovou obrazovkou? Mně se takový rozbil, před cca 4 měsíci jsi mi radil jaký koupit jiný. Jestli pracuješ často na počítači, možná by se ti dotyková obrazovka hodila(Holt bys musel asi koupit jiný notebook) Já si na to u notebooku zvyknul hned a střídal s vertikální myší Tehdy jsem chtěl koupit i tu prohnutou Microsoft klávesnici kvůli ergonomii
"lomenou" - prohnutou klávesnici používám posledních cca. 8 let. Vertikální myš jsem měl pár let, ale protože mám potřebu "dvojkliků", začal jsem používat střílecí tlačítka - tj. herní myši, které ve vertikálním provedení buď nejsou nebo jsou mimo moji cenovou skupinu.
Dotykový PC jsem měl - all-in-one - a jako věco pro domácí pouštění videa nebo hraní některých her je to super. Ale tady vidím požadavek "pro grafika a video-tvůrce" - takže si dokážu představit tu potřebu velkého monitoru, abych tu grafiku dokázal udělat kvalitně ve velkém... komprimovat se dá vždycky, resp. udělat ze super 4K kvality na 50" monitoru něco pro mobilní přehrávání...
všechno má svá pro a proti - ale litr vody na lžičku nedáte - stejně tak super grafiku do tabletu či NTB - a za ty zmíněné peníze? no tak to už vůbec, ani bazarové... Taky vím, že bazarové "herní NTB" kdysi nadupané mají velmi malou životnost.
Zase to samý-přečtěte si reakce tazatele na odpovědi rádce. Celý je to na hlavu. A statistiky tazatele "koza" Podle mě je to další troll. Ale abych poradil i ostatním co se mrknout na tenhle dotaz-iz bych nekupoval notebook co není pevnej. Jen kvalitní MANAŽERSKÝ stroje(klidně použitý) , jak není pevná konstrukce, tak se to furt prohybá a trpí pájené spoje. Stačí jednou notebook chytit na jedné straně druhá strana jde gravitaci dolů, prohne se deska a někde povolí pajeny spoj, pajky jsou už bez olova, takže křehké. Odešla mi nevymenitelna paměť v notebooku za 23tisíc dva a půl měsíce po záruce. Ani jednou mi nespadnul nebo něco takovyho, ani jsem ho někam netahal s sebou.
Bohužel s těmi konstrukčními problémy u dnešních noťasů to tak je. Už to není poctivý dvoukilový kus železa, jako před deseti lety. Kolega tahal jedno lenovo denně do práce, nejprve musel nechat opravit základní desku, což nebylo levné, a pak až mu odešly USB porty, tak na opravu se vybodl. Dnešní laptopy jsou tenké jak papír, člověk aby se to bál vzít do ruky.
A s výměnou paměti nebo akumulátoru musíš do servisu. O výměně úložiště ani nemluvím. Tam jsou ty komponenty pevnou, mechanicky nerozebíratelnou součástí desky, děs.
Co říct na ten dotaz? Vím o materiálu, ze kterého se nedá uplést bič. A když ho upletete, tak se s ním nedá práskat. S takovým rozpočtem na noťas pro dané použití to bude podobné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.