Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přepěťovka kabel

Od: mike522 odpovědí: 19 změna:
Zdravím koupil jsem si přepěťovku od Emosu 5m chci se jen zeptat jestli je kabel vpořádku dal jsem ho do 4 možných směrů uspořádání síťového přívodu trochu jsem ho tam zamačkl a udělali se na kabelu bíle čary jen se ptám jestli je to ok díky
Přepěťovka kabel

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x
Dobrý den, řekl bych, že je to jen povrchové a na vodiče uvnitř izolace to nemá vliv, tak to bude OK. Zdravím!
doplněno 13.02.24 09:01: Nemáte zač. Je to jen mírné mechanické, povrchové poškození izolace, jak s ní bylo krouceno do stran.

mike522
hodnocení

Díky za odpověď jste mě uklidnil tak to jsem rád ,že je to ok
doplněno 13.02.24 09:18: A co s tím mám udělat? Vytáhnout kabel s tama?

No tak já vás třeba zase neuklidním, protože pro 3x2,5 by měl být poloměr ohybu 10xD (desetinásobek vnějšího půměru kabelu). To mi na obrázku jako desetinásobek nepřipadá.

mike522
hodnocení

Mám to radši výtahnout ten kabel?
ben®
mike522 - myslím si, že nemusíte. Výrobce EMOS to takto konstrukčně vymyslel a ty drážky jsou k tomu určené.
mike522
hodnocení

Takže mam to nechat takhle a nic to neuděla? Mužu to teda normálně používat?

No já nevím. Ty bílé linky na vnějším plášti kopírují dráhu vnitřních vodičů... V ohybu je evidentní zploštění kabelu. Ony ty ohybové poloměry asi nebyly vymyšleny jen tak z plezíru. Ale nejsem elektrikář, možná se tu někdo fundovaný časem objeví se svým názorem.

A taky myslím, že tohle vyrobili v číně a emos k tomu dal jen krabici.

ernie - nedělejte z toho horor. Ty čáry jsou v podstatě estetická vada. Na funkci to žádný vliv nemá.

Jak jste přišel na ten desetinásobek průměru? To by znamenalo, že běžnou přístrojovou šňůru nesmím ohnout s menším poloměrem, než 10 cm?

mike522
hodnocení

Takže by to mělo být ok?je to teda jen vada obalu?

sasaa
hodnocení

0x

Hmm přepěťovka, to je dobré a jak myslíš, že tě ochrání? Jaké máš Přepěťovky v rozvaděčích? Přepěťová ochrana se řeší komplexně. Pokud nemáš přepěťovky B+C v rozvaděči jsou to stejně vyhozené peníze!

mike522
hodnocení

Nemam ochranu v rozváděčích jen jsem to koupil pro jistotu

hodnocení

0x

Kupili ste si len predrazenu predlzovacku, pred nicim to nechrani. Uder blesku take "prepatovky" meni na skvarky, spolu s pripojenou elektronikou.

Úder blesku, který přeskočí řádově i metry, žádná přepěťovka ani ta nejlepší stejně neochrání. Tyhle mají mít ochranu maximálně před mírným zakolísáním napětí.

sasaa

Tady nejde vůbec o výši přepětí, ale o energii (joule).Jak píše Peter několik škvarků jsem již viděl a nebylo to po úderu blesku.

Už hodně rozstřelených varistorů už jsem viděl. A podstatě ve všech případech to bylo tam kde nebyla instalovaná komplexní ochrana objektu před bleskem a přepětím.

Však to tak nějak funguje.. Varistor se zkratne a vyrazí jištění... Zpravidla se tedy musí vybavená přepěťová ochrana vyměnit. Vyšší level je, že existují výměnné varistory do ochrany. Něco takového máme v práci od OEZ. Samozřejmě blízký úder blesku může znamenat i výměnu baráku...

mike522
hodnocení

To fakt tak jsou hrozné ty přepěťovky nebo je to jen pohádka?
sasaa

Buď neumim číst, nebo.. -tady snad nikdo nepíše, jak jsou hrozné přepěťovky, ale že když řeší ochrana před přepětím , je nutno řešení komplexní- t.j.- rázovou vlnu (přepěťovou) tlumit v několika stupních, a ne se spoléhat na to, že nějaký prvek ,co dal číňan do prodlužky (transil) ochrání celou instalaci, případně spotřebiče do ní připojené.

mike522
hodnocení

0x
Psal jsem technikovy emosu a říkal kabel je vpořádku můžu ho dál používat tímto je téma vyřešené díky za pomoc

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]