Nejste přihlášen/a.
Poradíte mi, kam zálohovat fotky z mobilu? Nejprve bych si je asi v počítači rozdělila do alb a pak bych si je chtěla někam zálohovat. Nyní už mám zaplněné skoro celé úložiště google disku 15 GB. Přemýšlela jsem nad externím diskem a chtěla bych poradit, jaký disk si na to pořídit, jaké by měl mít parametry, na trhu je obrovský výběr. Děkuji.
Co takhle dokoupit on-line úložiště? Napadlo to někoho?
Aplisti to mají na klik a mají 15 let starý fotky a alba se jim dělají automaticky a přístupný to maj na tabletu telefonu počítači BEZ jakýkoliv aktivity (práce)... Podle třeba polohy i obsahu i obličejů...
To mi takhle popisoval cinskej boss už xx let zpatky
DVD už dnes né! Není vyřešeno, kde si za pár roků na DVD nosiči fota prohlídnete.
Cenově v současné době na dlouhodobé uložení vychází dobře disky 2TB (HDD). Nejlépe 2 krát (2 kusy), doma a v jiném objektu (požár, záplava, zloději ...). Místo jiného objektu a HDD se používá ověřený cloud (musíte mít přístup k internetu), tj. HDD + cloud (jako například Google u Android mobilů a navýšit kapacitu placením).
Lze použít i SSD, ale jsou dražší a občas aspoň jednou za rok připojit k napájení (věda kolem ztráty nábojů). Výhoda SSD, lze s nimi klepat "za běhu" a otřásat.
Ke konkrétním externím nosičům, kupuji následující WD (Western Digital), které upřednostňuji, nebo Seagate (hranatá krabička, jdou na sebe dobře skládat). Ověřená klasika. Doporučují se i Verbatim (mám 2 postarší kusy též).
Zkontrolavat si kompatibilitu USB 2 a USB 3. Zpravidla problém není.
@boban... kup si rámeček pro disk a disk SATA zvlášť. Ty hotová řešení mají problém v tom, že čumící USBčko je přímo na řadiči disku. Když ho zničíš, tak je to na odbornou výměnu a záchranu dat na nový disk.
Když máš rámeček, tak si koupíš druhej a SATA disk jen přemontuješ a zase funguješ i svépomocí zvládneš.
@gumidek + @boban - Samozřejmě může užívat samostaný box. Ale otázka, zda laik zvládne (odborník by se neptal). Osobně užívám boxy AXAGON, desetiletá OK zkušenost, hliníkové černé pouzdro lépe odvádí teplo. Ale jsou i přímo osazené externí disky (komplet), jako například TRANSCEND, které lze snadno rozšroubovat a disk vyměnit (SATA konektor).
Jsou dvě kategorie úložišť. S magnetickým záznamem a paměťové čipy.
Na dlouhodobou zálohu pouze magnetický záznam. Takže klasické HDD kde rotují plotny a zapisuje se na ně magneticky.
SSD se nehodí. Stejně tak se vyhněte SDHC kartám do mobilů, foťáků, atd... Také jsou nevhodné flash disky. prostě vše co má princip paměťového modulu. Tam data nevydrží ani 15 let. A v průběhu té doby vznikají chyby. Měl jsme takovou flashku, tak vím.
Mnohem trvanlivější jsou tedy klasické harddisky a DVD. U DVD při uložení v temnu a stabilní teplotě pokoje je výdrž dat velmi dlouhodobá. Také je vhodné na to mít novou kvalitní vypalovačku a pálit na pomalé rychlosti 2x- 4x max.
Dají se koupit i speciální DVD disky na dlouhodobou zálohu. Mají kvalitnější vrstvu. U nás se myslím dalo koupit DVD Data tresor.
Nemusíte se bát nemonžosti přečtení po x letech k vůli mechanice. Pořád půjdou koupit DVD mechaniky a pořád se dají koupit i verze do USB a USB je tu s námi už od roku 97.
Rozhodně bych DVD nezatracoval. HDD může snadno skolabovat při pádu nebo enchtěného přepsání a datat jsou pryč.
DVD už se po zapsání dá pouze číst (DVD+R).
Rozhodně důležitou zálohu dát i na DVDRka
...
Mimochodem i dneska se dá koupit disketová mechanika, streamer pásková jednotka nebo ZIP mechanika, atd...
Na ebay toho je mraky z celého světa. Rozhodně bych se nebál budoucna. A mechaniku si můžete ponechat jen pro čtení a uložit jí, aby pak po letech posloužila jak má. Nijak se nekazí stářím!
Pozor na disky 2,5 co jsou and 500GB. Už zapisují data šindelově a přepisují přes sebe jako střešní tašky (šindele). Úspora ploten co jsou v disku a možnost nabídnout jeden disk co umí 4 a více tera.
A jak tu padlo, tak pro více dat je nejvhodnější NAS. Odesílat někam na cloud svá data mi příjde divné, ale budiž.
Stará písnička, problém jež platil pár měsíce před několika roky.
1. Větší kapacity jsou vždy SMR, šindelové. Malé kapacita se nevyplatí kupovat.
2. SMR (šindelový zápis) - Problém byl u diskových polí RAID (máte diskové pole?) s cache (časováním) a žurnálováním. WD neuvedl, že jde o SMR disky a správci diskových polí nenastavily parametry. Vyřešeno během několika měsíců před asi 4 roky. KONEC.
SMR disk je složen z oblastí, kde jsou SMR data a pak CMR "cache". Jsou prolnuty v určitém hodně asymetrickém počtu (dejme tomu 95% SMR a 5% CMR - tedy. 19 SMR zón + 1 CMR cache). Pokud je zápis kontinuální a disk to detekuje, potom se rovnou přepíše SMR zóna, pokud je to malý zápis, uloží se do CMR cache (něco jako žurnál). Každá cache přísluší k několika zónám. Až se cache zaplní, nastane zpomalení, protože se musí aplikovat změny z cache do relativně velké SMR zóny. Vše se musí parametry nastavit pro optimální běh, ladění výkonu.
Já jsem svůj postup už několikrát rozebral (týká se digitálního foťáku, ale to by mělo být stejné). Základem je mít těch záloh víc, pokud možno nezávislých.
Fotky kopíruju do počítače pokud možno průběžně. Ale po zaplnění karty je zkopíruju, vypálím dvojmo na bluray a zkopíruju na tři externí disky (měl jsem dva, ale poté, co mi jeden odešel pádem na zam asi z metru padesát jsem náhradou za něj koupil radši dva). Z karty fotky mažu až po jejich ověření proti všem kopiíím. Je to dost časově náročné, takže při současných cenách paměťových karet (posledních několik let) to skončilo tak, že mám už asi 40 paměťových karet k ověření a vymazání, na které asi už nikdy nedojde (nová 32 GB paměťovka stojí 2 stovky i míň) a tento "primární záznam" zůstane jako další záloha.
Předtím počítám kontrolní součty (tím jsem pak schopný ověřit neporušenost zálohy). Je to takové dědictví minulosti, nejrřív jsem přidával jen datumy (to mělo odhalit nedokopírované soubory, které měly aktuální a ne originální datum, pak právě jsem ještě do názvu souboru přidával CRC32 a datum nechal, tento systém vlastně byl nastavený na normální soubory (někdy po roce 2000 se mi o digitálním foťáku ani nesnilo, tehdy se digitální fotka získávala tak, že se naskenovala normální fotka), na fotky jsem ho ale aplikoval a aplikuju dosud). Právě chybný CRC32 rovnou vyřadí soubory poškozené, což je sice mimořádné, ale stává se to (dneska by se asi použil nějaký pokročilejší hash, i když pravděpodobnost, že by při chybě se nezměnil CRC je mizivá, problém je spíš s kyberútokem, změnit soubor tak, aby se CRC32 nezměnil umí i hacker záčátečník).
Pokud jde o uspořádání dat, tak jsem po různých pokusech došel k uspořádání podle roku (na nejvyšší úrovni mám 2006, 2007,...2024) pak podle přístrojů (kodak, sony, nikon, rollei...) případně s odlišením modelů, a tam už jsou fotky tak, jak jsou v tom přístroji uložené ve složce DCIM. Neni to nijak ideální uspořádání, lepší by bylo nějak odlišit události, zařadit je do virtuálních alb, ale to by se muselo dělat ručně (na to nemám volný čas, to jsem v začátcích zkoušel), tohle můžu udělat jednoduchým programem, který to do těch složek nasází za mě a potřeba mého zásahu je minimální.
Podobný systém používám pro videa z videkamery, které jsou trochu náročnější na prostor (karta z foťáku má 32 nebo nejvejš 64 giga, větší nemaji smysl, jen zpomalují star foťáku, karta kamery no sice v začátcích taky byla 16 giga, a musela se průběžně během dovolené vyprazdňovat, ale dneska je to 128 a to dovolenou přežije, horší je potom kam s daty, na to je bluray dost malé).
Jaký disk si pořídit: podle mě co možná největší a ne jeden, ale minimálně dva. Disk nemusí odejít fyzicky, může se na něm vyřádit nějaký virus, nebo může i operační systém něco někam blbě zapsat, nebo uživatel něco omylem smazat (proto taky mám rád tu jistotu v podobě nepřepisovatelného optického média). Já jsem nedávno pořídil 20 TB disk (cena 7200 neni zrovna málo), kam jsem sesypal fotky ze všech předchozích disků (zatím je to teda redundantní záloha, ale očekávám, že disk z roku 2018 (tušim 4TB) je skoro plný, rok 2024 se na něj asi nevejde, i když ono po odstanění duplicit možná jo). Když jsem chtěl koupit druhý, tak koukám, cena vystřelila na 8500, což se mi teda moc dávat nechce, i těch 7200 je docela dost (je celkem jisté, že ceny půjdou dolů, ale jak dlouho na to čekat, po tom požáru v továrně na diskové hlavičky to trvalo snad 4 roky, než se ceny vrátily do normálu a pokračovaly v klesajícím trendu). Ale tak když se bavíme o 15 gigabajtech fotek, tak to u vás nebude tak horké, zase kupovat disk, který bude 10 let skoro prázdný je nesmysl, takže bych si udělal tabulku, kde bych podělil cenu disku kapacitou, kterou za to dostanu a bral bych první z těch, kde se to láme, kde už se neplatí za disk, ale za kapacitu (bývalo to někde u 4 TB za 1800, ale od té doby se to mohlo změnit). Pokud možno bych bral klasický 3,5" disk s externím napájením, ne 2.5" napájený z USB ty jsou spíš dobré jako cestovní. Případně samotný disk a externí box, ale to má smysl spíš u větších kapacit (třeba těch 20 TB) kde to není v běžně prodeji jako celek.
Hlavně dbejte na to, aby kdykoliv existovaly minimálně dvě kopie (ovšem kopii v PC bych do toho nepočítal, tu bych bral jako pracovní). Tedy kromě PC ještě někde jinde (úložiště googlu by mohlo stačit, nevím nakolik je spolehlivé a jaká je pravděpodobnost, že selže zrovna když selže pracovní kopie v PC, ještě by to jednu kopii někde chtělo).
Děkuji za odpovědi, i když některé z nich jsou tak vysoce odborné, že jsou mimo mé chápání ...
Objednala jsem nakonec: Samsung Portable SSD T7 Shield 1TB černý
Asi jsem měla spíš kouit HDD ... Vadí to?
Vše je o ceně a jak si ceníte svých dat. Když nemáte vhodný způsob zálohování, můžete o vše přijít. Já mám rád vše pod kontrolou, proto mám NAS jako domácí úložiště a další NAS na který dělám občas zálohu (namísto něj klidně může být externí disk).
Ten objednaný SSD bych používal když jdeme na návštěvu a chceme ostatní nudit fotkama a videem z naší báječné dovolené. Ale bude fungovat i na zálohy.
Můžete nám prozradit, kdo vám poradil koupit si SSD na dlohodobé zálohování fotek?
Takový disrespekt, Zavalit otázkami někoho a pak si vybrat podle sebe, to úplně nejnevhodnější řešení, to jsou schopni převážně ženy
A objednat si on-line úložiště, to je tedy opravdu složitější než pevný disk ... Ještě nám tak nějak naznačte, co budete dělat, že vám ten harddisk chcípne, budete ho posílat na reklamaci, i s vašimi fotkami, nebo ho raději rozmlátit kladivem a hodíte do popelnice, v obou případech budou fotky fuč...
Dobrý stratég myslí na všechny scénáře.
Takže si objednejte ještě druhý disk, a všechno dělejte dvojmo, pak máte o polovinu menší šanci, že o fotky přijdete a o dost vyšší šanci, že už jste proti zaplacení úložiště když ještě započte to je dvojnásobný čas na vše, cenově mimo
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.