Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řádkovaný text v políčku tabulky

Od: arne1® odpovědí: 5 změna:

Mám tabulky (Excel a pod), kde v jednom sloupci jsou textové popisky. Ty jsou formátované řádkováním v rámci buňky.

Potředuji ta data dostat do CSV souboru pro další zpracování, jenže řádkování v textech formát rozbije. Ideálně odřádkování nahradit nějakým smluveným znakem (například "
") aby celý záznam byl na jednom fyzickém řádku. Umím to sice udělat když si s tím pak budu ručně hrát, vložím to do Wordu a tam ty řádky odstraním. Ale i pak to ještě vyžaduje ruční zásahy a celkově je to dost pracné.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ml1
hodnocení

0x

Dejte najít a nahradit konce řádků něčím jiným, to by snad mělo fungovat. Jen najít, jak se to v excelu zadává. (pokud by uměl regulární výrazy, je to jednoduché, dáte hledat
ale myslím, že excel používá nějaké jiné zástupné symboly).

Vzhledem k tomu, že v CSV jsou řádky oddělené stejným znakem, tak to formát rozbije. Ještě je možnost nechat zavřít texty do uvozovek, to excel umí, ale pak by ten program, co to načítá zase musel uvnitř uvozovek brát konce řádků jako text a ne jako oddělovač řádků.

doplněno 08.02.24 14:41:

Koukám do excelu, ten mi zástupné sdymboly nenabízí vůbec. LO calc nabízí regulární výrazy, takže tam by to mělo jít, tak to zkouším a jde.

Řádkovaný text v políčku tabulky
hodnocení

No právě, kdyby tam byly zástupné znaky jako ve Wordu tak je to primitivní.

Mimochodem, ani Excel to pak s těmi rozbitými řádky nenačte i když tam uvozovky doplnil.

hodnocení

Takže když jsem koukal na tvou snahu, tak mne napadlo že tama vede cesta. A je to primitivni:

=DOSADIT(A2;ZNAK(10);"<novyradek>")

ml1

Jo tak to mě taky napadlo, ale znamená to udělat další list se vzorci.

Ten LO calc to řeší celkem jednoduše, nenechte se zmást tím, že ho mám v angličtině (ani sám nevím proč), existuje i normálně česká verze. Soubory excelu načítá v pohodě, stejně jako spoustu dalších věcí, a poslední roky ho mám radši než excel. Ale chápu, že instalovat to kvůli jedné akci je blbost.

Když si to tak po sobě čtu, koukám, že zástupný symbol zpětné lomítko n nahradil zdejší systém koncem řádku, zajímavé, už jsem zjistil, že tu nejde psát apostrofy, ale tohle mě nenapadlo kontrolovat.

hodnocení

Jo, je to trochu hraní se sloupci, ale celkově to je jednodušší než to přechroustávat ve Wordu a vymejšlet jak to udělat aby tam ten správný konec řádku zůstal.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]