Nejste přihlášen/a.
V počítaci mám tyto paměti RAM: 8,00GB Dual-Channel DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Chtěl bych dokoupit, třeba 4GB, samozřejmě DDR3. Ale už se prodávají s vyšší frekvencí. Např:
Bude to kompatibilní?
Zda to bude kompatibilní zjistíte jen vyzkoušením. Co se frekvence týká, pak když to poběží, tak vždy na takové frekvenci, jakou má "nejhorší" z RAMek.
Podstatné je také jakou max. kapacitu RAMek váš PC "zkousne". Najděte si to podle typu MB.
PS: K poslednímu dotazu: Ano dá. To barevné označení je kvůli Dual Channel - párování pamětí.
Dual Channel - párování pamětí. - to znamená, že je musím koupit v páru, tj. 2 x 4GB RAM?
to bych měl pak celkem 16GB RAM. Mě stačí 12 GB.
Nemusíte. Bude to chodit i tak.
Přesto považuji za vhodnější dát tam navíc pár 2x4GB dalších pamětí. Může se stát, že zvýšení o 4GB subjektivně nepoznáte.
@herd: Máš pravdu. Za cca 20 let, co se trochu počítači zabývám, jsem subjektivně nepoznal rozdíl mezi párovanými a nepárovanými RAMkami.
Já být váma, přidám osmigigové.
Rozdílné frekvence by neměly vadit s tím že teda asi poběží na nižší frekvenci, než by mohly (čili budete mít víc operační paměti, ale bude rychlá jen jako ta původní).
Jestli to bude fungovat záleží na spoustě věcí. Třeba kolik RAM podporuje deska a tam jsou ještě nějaké problémy s tím, kolik dokáže adresovat čipů.
Pak jsou tu nějaká licenční omezení operačního systému, Windows 7 home měl třeba 16 giga; to jsem si tak myslel, že si přilepším pamětma, které mi zbyly, a dosáhnul jsem toho, že jsem viděl instalováno 20 giga, použitelné 16 giga. Jaké je omezení Windows 10 nevím, tuším něco o 32 giga, ale je možné, že to je omezení desky, nějak jsem po tom nešel. (Jak jsem byl rád, že v práci mám linux, takže rozšíření ze 32 na 64 proběhlo bez jakýchkoliv problémů a výpočet nepadal na vyčerpání paměti (linux umí hezky spadnout v takové situaci, ale jak jsem později zjistil, desítky padaji úplně stejně, sedmičky na tomhle nepadaly, vše zůstalo v aplikaci, která paměť chtěla a nedostala, nebralo to s sebou celý systém).)
A já bych napřed ověřil, kolik RAM maximálně zkousne základní deska. S DDR3 to nebude žádný zázrak a klidně může být 16GB maximum!
Najdete to ve specifikacích základní desky. Ty najdete pomocí Googlu podle typu desky, který je na ní napsaný.
Tak mě by spíš zajímalo proč chceš do takového staršího pc dávat vyšší pamět, protože k tomu není důvod. Neuvedl jsi typ procesoru a grafické karty (patrně to má integrovanou, ale může tam být přídavná) a 8GB bohatě stačí na vše a to i na hry až do roku 2018 jistě s tím, že na ultra moderní hry už potřebuješ 16GB RAM a k tomu musíš mít také silný procesor jinak to nemá význam. Takže jaký je důvod? A jinak na tvém místě bych si opsal sestavu na papír a šel do pc bazaru a máš jistotu, že ti prodají správnou pamět a případně i vymění kdyby nešla. Osobně bych tam dal 8GB DDR3 non ecc CL9 1333MHz ale na co ti bude 16GB?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.