Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Gigabitový powerline adaptér

Od: jmlc® odpovědí: 21 změna:

Ahoj všem, zkušeným síťařům zvláště!

Měl jsem v RD TP-LINK TL-PA2010 jako rozvod sítě po domě - z routeru do dvou dětských pokojů. Rychlost celkovou jsem měl původně minimální už jen kvůli ceně wifi kolem 20Mbps - po změně na optiku jsem chtěl zlepšit rychlosti i tady.

Z logiky přístroje by se měla síť bez problémů protáhnout na pár set metrů kabeláže... - splňuje. Propojení neprojde přes hodiny - síť je v RD před hodinami - splňuje. Nemám prodlužky ani chrániče...

Nově instalované TP-LINK TL-PA7017 však rychlost zvýšila z cca. 15-20Mbps na 45-50Mbps. Hledám důvod...

Vysílač a přijímače jsou na rozdílných jističích. To by údajně nemělo vadit... fíčka tam nejsou. Napojit napřímo to nepůjde...resp. nechci rozkopávat dům.

Napadá vás z vlastní zkušenosti či znalostí nějaká závada nebo možnost zvýšení rychlostí? Teoreticky by mělo jet na 800/400

doplněno 20.01.24 10:29:

Výsledky testování!

Včera jsem rozkopal jističovou skříň a zkoušel různé varianty...

Ověřil jsem si, že jističe jsou na různých fázích - zkusil to přehodit s jinými jističi tak, aby fáze byla shodná. Rychlost se ani nepohla. Zkusil jsem zapojit všechny pokoje do jednoho jističe - rychlost z 45/20 skočila na 112/65Mbps na jednom PC... na druhém poskočila na nějakých 50/50.

Považuji degradaci rychlosti za značně naštvávací oproti tvrzením výrobce, který uvádí běžnou rychlost přes 350Mbps (u přístrojů s označením AC1200/AV1000). Přesto jsem rád za ten úspěch.

Nicméně logika celého systému je totálně mimo ... - pokud člověk chce přesun dat po síti, pak to řeší právě z důvodu náhrady LAN kabelů ve větším domě/bytě. A neslyšel jsem o žádném větším domě, kde by byl jeden jistič na všechny zásuvky...

Teď ještě přemýšlím faktech degradace ...- může za to i počet zásuvek? Pomohlo by snížit počet zásuvek jejich zrušením?... i tak by se jednalo o přerušení kabelu - spoj by nebyl přes zásuvku ale věnečkem, což je zase "schodek" na síti...*nevi*

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

3x

hlavně na stejné fázi. No jet by to mnělo...to záleží na tom co umí séťové karty...já mám Vodafon 500 a séťovku ve stolním 100Mb tak tam to nepojede. NB je vybaven lépe tak to jede jinak ale jede to po Wifi na 5GHz

doplněno 17.01.24 19:26:

optika je háklivá na ohyby, a na správném zalomení konce do optické spojky. když se cokoliv udělá blbě, je to horší jak drát..

hodnocení

o wifi jsem uvažoval, ale ta není stabilní, zvláště na hry... a 5G tam přes dvě místnosti nedosáhne

Optika na hlavním PC u routeru nebo na NTB jede normálně naplno - cca 790/395

Tu fázi nedokážu odhadnout... jde to změřit a případně přehodit?

hodnocení

3x

Těch 400 nebo 800 jsou jen teoretické hodnoty v laboratoři na ideálně propojených drátech. V reálném provozu to vedení má spoustu záhybu, vraceček, na kterých vznikají odrazy, chytá všechno rušení rušení atd. to všechno se musí složitě kompenzovat. Vykašlal bych se na to, vyvrtal díru a natáhl ethernet a nebo akceptoval bezdrát.

hodnocení

děr by bylo víc a Wifi nestabilní - tomu jsem se chtěl vyhnout... na tu rychlost 10-20 mi to jelo pár let - jen jsem teď chtěl využít možností optické rychlosti a hodit to i dětem

Zamyslím se nad možností přehodit dráty na jednu fázi.

Nakonec stejně natáhnete ethernet.

jm
Vsadime se? 3roky stačilo připojení slabší o polovinu, za dva roky bude zase jiná technologie... Já to asi vydržím

@jm za 3 roky možná nějaký 5G bridge

111®
hodnocení

0x

to záleží na tom zda máte přípojku 3F nebo 1F , u 1F není co řešit, u 3F se řídíte barvou fáze přívodu a stejná barva by měla bát na obou 1F jističích, pokud je propojeka drátová, pokud je hřeben u 3f tak propípat při vypnutém jističi u hodin. A jste zdrčný a máte čím pípat nebo měřit.
Než budete pípat proměřit že nikde není napětí!

hodnocení

ok, dík, vyhodím venku 3F jistič na hlavním přívodu a propípám jističe ve skříni... těch jističů mám dobře 19...

hodnocení

Zkoušel jsem to probírat s podporou TP-Linku - a dávají celkem strohé až zbytečné odpovědi.

V každém případě chápu, že signál přes tyto škatulky nebude 100%... ale padnout pod 10% je smutné... - prý ideální na jeden okruh...

To jako vážně budu kupovat krabičku, pokud budu mít PC v jednom pokoji? Nebo i ve dvou - přes zeď - to přece vyřeší malinká dírka... - Kupuju to kvůli síti na 2 další PC a obejití 8mi děr a tahání lišt...

Takže ani jedna fáze moc nepomůže - musí to být na jeden jistič.

111®
hodnocení

0x
Tohl jsem resil dirou kde jsem zasadroval kousek novodurove trubky 40mm a tahal tam co bylo potřeba. Po byte jich bylo 5
hodnocení

njn, když v podkroví se to tahá blbě, přes koupelnu, schodiště, chodbu... - to se mi fakt nechce - kluci se prostě musí spokojit s tím, co mají...

111®
hodnocení

0x

to je divné stejně, kolika žilový je kabel co vede do PowerLine? Není tam někde jen 4řilový místo 8žilový?

hodnocení

To jsem si dával bacha - vše je ok - nachystáno na gigové přenosy... problém bude rušením přes "pojistkovou skříň"

111®
hodnocení

0x

a jde u toho nastavit kanál na kterém to vysílá? Zkusil bych do mobilu nainstalovatWifi Monitor a podívat se na jakých kanélech jsou nejsilnějšé wifiny v okolí na na jakém vysílá ten PowerLine, jestli se to neruší. Teoreticky by to mohl rušit i vlastní router jestli na něm jede wifina

hodnocení

powerline jde čistě po kabelu - nic jako wifi tam nemám... takže se nemůže rušit

111®

jo pardon on není WiFi s to s něčím pletu

111®
hodnocení

0x

a možnos sloučit zásuvky pod jeden jistič není? Na jeden jistič může být max 10 zásuvek..

hodnocení

O tom jsem přemýšlel.. - nicméně mám to teď na dva okruhy - 9 a 8 zásuvek... jedou sice jen 4 v celkem... ale nevím, když se zapnou 3 stolní PC, 5 monitorů, chůvička, nabíječka telefonu a k tomu třeba pustí rádio - nerad bych vyhodil jistič při práci.

111®
hodnocení

0x

na 16A jističse počítá 3200W a to co popisujete má tak 2000W, takže je tam rezerva. Za zkoušku to stojí...

doplněno 19.01.24 20:39: Dopadlo to nejak?

111®
hodnocení

0x

smozřejmě že počet zásuvek může hrát roli, ale v tom bych to až tak neviděl, spíš bbych zkusil se připojit do první zásuvky od rozvodné skříně a odtud vzít LAN . Ostatní zásuvky bez spotřebičů. Uvidí se výsledk, pak bych připojoval spotřebiče a koukal co to udělá. Nevím jestli by nebylo lépe použít u kždého PC WiFi ve funkce Klient a chytat hlavní WiFI. TO se těžko radí. Pokud by tam byl Roter ve funkci Klient, je třaba na něm vypnout DHCP

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]