Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem, zkušeným síťařům zvláště!
Měl jsem v RD TP-LINK TL-PA2010 jako rozvod sítě po domě - z routeru do dvou dětských pokojů. Rychlost celkovou jsem měl původně minimální už jen kvůli ceně wifi kolem 20Mbps - po změně na optiku jsem chtěl zlepšit rychlosti i tady.
Z logiky přístroje by se měla síť bez problémů protáhnout na pár set metrů kabeláže... - splňuje. Propojení neprojde přes hodiny - síť je v RD před hodinami - splňuje. Nemám prodlužky ani chrániče...
Nově instalované TP-LINK TL-PA7017 však rychlost zvýšila z cca. 15-20Mbps na 45-50Mbps. Hledám důvod...
Vysílač a přijímače jsou na rozdílných jističích. To by údajně nemělo vadit... fíčka tam nejsou. Napojit napřímo to nepůjde...resp. nechci rozkopávat dům.
Napadá vás z vlastní zkušenosti či znalostí nějaká závada nebo možnost zvýšení rychlostí? Teoreticky by mělo jet na 800/400
Výsledky testování!
Včera jsem rozkopal jističovou skříň a zkoušel různé varianty...
Ověřil jsem si, že jističe jsou na různých fázích - zkusil to přehodit s jinými jističi tak, aby fáze byla shodná. Rychlost se ani nepohla. Zkusil jsem zapojit všechny pokoje do jednoho jističe - rychlost z 45/20 skočila na 112/65Mbps na jednom PC... na druhém poskočila na nějakých 50/50.
Považuji degradaci rychlosti za značně naštvávací oproti tvrzením výrobce, který uvádí běžnou rychlost přes 350Mbps (u přístrojů s označením AC1200/AV1000). Přesto jsem rád za ten úspěch.
Nicméně logika celého systému je totálně mimo ... - pokud člověk chce přesun dat po síti, pak to řeší právě z důvodu náhrady LAN kabelů ve větším domě/bytě. A neslyšel jsem o žádném větším domě, kde by byl jeden jistič na všechny zásuvky...
Teď ještě přemýšlím faktech degradace ...- může za to i počet zásuvek? Pomohlo by snížit počet zásuvek jejich zrušením?... i tak by se jednalo o přerušení kabelu - spoj by nebyl přes zásuvku ale věnečkem, což je zase "schodek" na síti...
hlavně na stejné fázi. No jet by to mnělo...to záleží na tom co umí séťové karty...já mám Vodafon 500 a séťovku ve stolním 100Mb tak tam to nepojede. NB je vybaven lépe tak to jede jinak ale jede to po Wifi na 5GHz
optika je háklivá na ohyby, a na správném zalomení konce do optické spojky. když se cokoliv udělá blbě, je to horší jak drát..
o wifi jsem uvažoval, ale ta není stabilní, zvláště na hry... a 5G tam přes dvě místnosti nedosáhne
Optika na hlavním PC u routeru nebo na NTB jede normálně naplno - cca 790/395
Tu fázi nedokážu odhadnout... jde to změřit a případně přehodit?
Těch 400 nebo 800 jsou jen teoretické hodnoty v laboratoři na ideálně propojených drátech. V reálném provozu to vedení má spoustu záhybu, vraceček, na kterých vznikají odrazy, chytá všechno rušení rušení atd. to všechno se musí složitě kompenzovat. Vykašlal bych se na to, vyvrtal díru a natáhl ethernet a nebo akceptoval bezdrát.
děr by bylo víc a Wifi nestabilní - tomu jsem se chtěl vyhnout... na tu rychlost 10-20 mi to jelo pár let - jen jsem teď chtěl využít možností optické rychlosti a hodit to i dětem
Zamyslím se nad možností přehodit dráty na jednu fázi.
to záleží na tom zda máte přípojku 3F nebo 1F , u 1F není co řešit, u 3F se řídíte barvou fáze přívodu a stejná barva by měla bát na obou 1F jističích, pokud je propojeka drátová, pokud je hřeben u 3f tak propípat při vypnutém jističi u hodin. A jste zdrčný a máte čím pípat nebo měřit.
Než budete pípat proměřit že nikde není napětí!
ok, dík, vyhodím venku 3F jistič na hlavním přívodu a propípám jističe ve skříni... těch jističů mám dobře 19...
Zkoušel jsem to probírat s podporou TP-Linku - a dávají celkem strohé až zbytečné odpovědi.
V každém případě chápu, že signál přes tyto škatulky nebude 100%... ale padnout pod 10% je smutné... - prý ideální na jeden okruh...
To jako vážně budu kupovat krabičku, pokud budu mít PC v jednom pokoji? Nebo i ve dvou - přes zeď - to přece vyřeší malinká dírka... - Kupuju to kvůli síti na 2 další PC a obejití 8mi děr a tahání lišt...
Takže ani jedna fáze moc nepomůže - musí to být na jeden jistič.
a jde u toho nastavit kanál na kterém to vysílá? Zkusil bych do mobilu nainstalovatWifi Monitor a podívat se na jakých kanélech jsou nejsilnějšé wifiny v okolí na na jakém vysílá ten PowerLine, jestli se to neruší. Teoreticky by to mohl rušit i vlastní router jestli na něm jede wifina
O tom jsem přemýšlel.. - nicméně mám to teď na dva okruhy - 9 a 8 zásuvek... jedou sice jen 4 v celkem... ale nevím, když se zapnou 3 stolní PC, 5 monitorů, chůvička, nabíječka telefonu a k tomu třeba pustí rádio - nerad bych vyhodil jistič při práci.
na 16A jističse počítá 3200W a to co popisujete má tak 2000W, takže je tam rezerva. Za zkoušku to stojí...
smozřejmě že počet zásuvek může hrát roli, ale v tom bych to až tak neviděl, spíš bbych zkusil se připojit do první zásuvky od rozvodné skříně a odtud vzít LAN . Ostatní zásuvky bez spotřebičů. Uvidí se výsledk, pak bych připojoval spotřebiče a koukal co to udělá. Nevím jestli by nebylo lépe použít u kždého PC WiFi ve funkce Klient a chytat hlavní WiFI. TO se těžko radí. Pokud by tam byl Roter ve funkci Klient, je třaba na něm vypnout DHCP
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.