Nejste přihlášen/a.
Potřebuji uložit jako zálohu větší množství foto.Dříve jsem používal jako zálohu Flešku, ale po špatné zkušennosti(prostě nejde otevřít), jsem o svoje fota vlastně přišel. Nerad bych to opakoval.Poradí mi prosím někdo ,kdo má dobré zkušennosti? Děkuji j.
Osvědčily se mi staré mechanické disky, které se dají koupit za pár desetikorun. Dají se k nim koupit i barevné plastové krabičky. Připojení dřív kabelem, později dokovacím stojánkem. Důležité věci mám ještě na DVD. Elektronické paměti jsou skutečně nespolehlivé.
S DVD mám taky špatnou zkušenost...Některá jdou i po Xletech, ale některá taky zastárnou a nejdou... Byl jsem rád, že jsem je pak vůbec i obnovil.. Spíš pro zkušenost..
Taky jsem dříve používal dokovací stanici. Pak jsem ale narazil na problém, že stanice nezvládala větší disky než 2 TB. Pořídil jsem si šuplík do PC a je po problému se zálohováním.
Čitelnost CD nebo DVD po letech se dá těžko předvídat. Pokud jde o CD tak takové ty první co stál kus 50 korun jsou čitelné dodnes. Na druhou stranu CD ze spindlů, kterých kus stál v přepočtu 3-5 korun a bylo přes ne vidět, ty jsou z naprosté většiny nečitelná. Pak jsem taky řešil problém, že některá CD a hlavně DVD jsou nějak divně vypálená, že si s nima windows 7 neví rady (disk je fyzicky normálně čitelný, ale je asi použitý nějaký divný souborový systém), nějakou okliku jsem tehdy našel.
Teda ono moje první byly CD v době, kdy se CD vypalovačka pomalu stávala běžným hw, to se už vystřídalo několik generací odrazové plochy od zlata a stříbra přes hliník po různá organická barviva (tehdy se věřilo, že právě toto tzv. barvivo má největší vliv na životnost, to že stárne i ten plastový nosič a zhruba po 25 letech (+- autobus) přestává být pro laser průhledný a CD se stávají hůře čitelná, to se tehdy nevědělo, nikdo v té době tak stará CD neměl).
Přesto bych zálohu na optickém disku nepodceňoval. Jeho ohromná výhoda je, že je to write-once médium. Narozdíl od HDD a flešek, kde si windows (nebo jiný virus) může myslet, že je dobrý nápad přepsat ten či onen sektor nebo soubor, tak snad s výjimkou DVD-RAM (a kdo používá DVD-RAM pro zálohy) se mu to na optickém disku nepovede.
Už jsem to i tady několikrát popisoval. Je potřeba předně mít záloh víc, dvě nebo tři jsou minimum. Ale taky je dobré mít způsob ověření, že je ta záloha v pořádku. Já používám CRC32 to neni sice moc blbovzdorné (pokud by mi někdo chtěl podstrčit vadný soubor, lehce ho upraví tak, aby CRC32 sedělo, i když to bude něco úplně jiného), ale pro daný účel to postačuje.
Fotografie z karet kopíruju do PC, odkud putují na externí disky (mám celkem 3 kopie), dále je vypaluju na blu-ray, hlavně před smazáním karty. Než kartu smažu, ověřím všech 5 záloh (2x blu ray, 3xHDD) i kopii v počítači na shodu. Je to časově náročné, ale spěchat se nevyplatí. Nechci domýšlet, kdybych to měl z těch blu ray kopírovat, ale beru to jako zálohu poslední záchrany (otázka, jestli to bude čitelné za 10, 20 let je věc jiná).
Co nejdřív po zkopírování spočítám kontrolní součty, abych si později mohl být jistý, že se souboru nic nestalo.
Mám už i jednu zkušenost se selháním zálohy. To jsem takto pro něco šel a disk mi upadnul na zem (nevím ketrej blbec ho dal do té skříně) asi z metru padesát a nepřežil to (dřív platilo, že disky většinou takový pád přežijou). Naštěstí existovala druhá kopie, kterou jsem hned nakopíroval do počítače, aby nebyla jediná a druhý den jsem šel koupit radši dva nové disky (aby byly kopie pro jistotu 3). Pak jsem kopírováním a ověřováním strávil asi měsíc (ono jen zkopírovat těch pár terrabajtů je na několik dnů), ale data jsem neztratil.
Fleška není záloha, fleška je poukázka na ztrátu dat. Ukládání fotek se dá vyřešit mnoha způsoby. Já třeba pořídil NAS Synology se dvěma disky v RAID 1, tam jsou fotky k dispozici online, pak mám ještě offline disk, který občas připojím a nahraju tam aktuální foto. Ještě bych chtěl nahrát fotky na další disk a ten nechat u bráchy - abych měl i geolokačně oddělenou zálohu. Pálil jsem také na BD M-DISC, ale fotek je hodně (hlavně co je prcek), a ty disky něco stojí + čas s pálením, takže jsem teď primárně přešel na ty HDD.
Jako alternativa je zaplatit si nějaký cloud a zálohovat tam (což splňuje podmínku oddělené lokace, kdyby se doma něco stalo) + doma na nějaký offline disk jednou za čas odlít foto. U cloudu je blbé, že dle objemu foto je třeba pravidelně platit za místo + je člověk závislý na rozmarech a chybách poskytovatele cloudu. Proto já šel raději do Synology, tam to mám víc pod kontrolou, byť se to samozřejmě s infrastrukturou velkého poskytovatele nemůže rovnat.
Možností je celkem dost, je třeba si vybrat takové, které vyhovují. Obecně minimálně to chce mít zálohy dvě, jedna by měla být offline (snižuje riziko napadení malwarem), a pokud je ta záloha lokačně mimo, je to určitě lepší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.