Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaky programovaci jazyk se naucit?

Od: boban® odpovědí: 8 změna:
Ahoj, jaky programovaci jazyk ma nejvetsi moznosti uplatneni, jaky je nejlepsi, nejzadanejsi na trhu prace a ma budoucnost?
Pro nekoho, kdo je zacatecnik
Diky

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

6x

Python.

Ale učit se jen kvůli učení je nudné. Musíš si vymyslet nějaký problém který chceš řešit a na něm se to učí mnohem lépe. Sběr dat z nějakého čidla, zpracování, zobrazení. Automatizace zapínání světla a podobně.

hodnocení

4x

Jazyk je z toho celeho najmenej, dolezite su celkove znalosti, napr rozne kniznice, ako sa robia vacsie projekty, znalost databaz ...

Tie rozne if-else, do-while su vsade plus minus rovnake, to sa da naucit rychlo. Ak si myslite, ze si doma urobite nejaku jednoduchu apku napr v Jave a s tym sa budete uchadzat o pracu, tak sa mylite.

bvcbxvx
hodnocení

4x

Nejžádanější je web to znamená HTML + JS + CSS + PHP + SQL? Ale ve firmách se lidé specializují na části, takže jeden třeba programuje skoro jenom v PHP, avšak to neznamená, že nemá ovládat ostatní části. Budoucnost má místo JS Typescript.

Nejčastější jsou 1. Python, ... Java, C#, C++, C

Nejlepší... každý programovací jazyk se hodí na něco jiného

Začátečník aha tak asi C#, než jít Pythonu tak se pořádně naučit typy proměnných

ben®
hodnocení

3x
Dobrý den, to je hodně složitá otázka, resp. odpověď, tak si prostudujte seriál o programování viz odkaz (dole pod textem je vždy tlačítko na pokračování). Zdravím!
engeto.cz/...

mll
hodnocení

2x

Těžko říct. Ono nejdůležitější je programování, tj. převod reálného (a obvykle ne úplně přesně zadaného) probému do přesného zadání pro stroj.

Normální programátoři používají procedurální jazyky a tam je to vesměs stejné, problém rozkouskujete na menší celky a ty zase na menší atd. a podle syntaxe daného jazyka napíšete jako soubor příkazů.

Podle mě se lze novému programovacímu jazyku naučit poměrně lehce, pokud umím programovat v jednom, neni tak těžké přejít na jiný. Pascal jsme měli ve škole, ale ten se bere jako takový hodně out (přesto v delphi nebo lazaru je napsaná spousta programů). Svého času bylo moderní Céčko (to jsme měli ve škole letem světem, takže v zaměstnání jsem se na něj musel přeorientovat, když to bylo potřeba, naštěstí na to existují knihy i v češtine (např. legendární Herout)), a jeho odvozeniny C+ C++ a podobně.

Mladší spojužáci se učili jawu, což je něco jiného než jawaskritpt (ten jsem taky v zaměstnání využil).

Poslední dobou je moderní python, hlavně protože jeho interpreter je vestavený v linuxu (a paspberry). Ale opravdu těžko říct, může to záviset na oboru, někde mohou být požadované takové relikty jako fortran nebo cobol. Já třeba hodně pracuju v Matlabu (to je prostředí orientované na výpočty, údajně zkratka MATrix LABoratory), zase nic těžkého se na to z pascalu nebo céčka přeorientovat (opět s pomocí dokumentace a jsou na to i české knihy), no a simulink to je pro změnu grafické prostředí, kde se programy sestavují z bloků a v tom toho dělám nejvíc. A přitom fakticky nepracuju jako programátor.

Opravdu bych řekl, že nejdůležitější je umět zadání (a pokud si ho neděláte sám, tak nikdy neni přesné) převést do jazyku počítače. A jaký to bude jazyk je celkem jedno. Samozřejmě pokud zaměstnavatel nějaký jazyk má, tak je to tím určené.

smode2
hodnocení

0x

Tyto požadavky se neustále mění. Podívejte se na nabídky práce a tam uvidíte co zrovna letí. Pravděpodobně se bude jednat o nějaké skriptovací jazyky. Jinak programování musíte mít v sobě a, ano, musíte mít na to talent. Sám jsem si prošel basicem, qbasicem, pascalem, assemblerem, c++, pythonem, html apod., ale časem jsem zjistil, že na to jednoduše nemám. Nyní programuji jen jednodušší skripty. I tak s tím mám velké potíže - zatímco kamarád si po 6 pivech v restauraci otevře notebook a začne programovat poměrně high level software. Takže jak píši, hlavně na to musíte mít hlavu, pak se naučíte cokoliv.

smode2

Mimochodem největší uplatnění budou mít v budoucnu nikoliv konkrétní programovací jazyky, ale pravděpodobně zadávání a testování programu který vytvoří AI. Ta je, jak víte, nikoliv za dveřmi, ale již zde a funkční programy již aktuálně programuje..

kmet
hodnocení

0x

Už dnes programuje AI a myslím, že se v tom bude jenom zlepšovat a programátoři nebudou mít co žrát. Znám jich několik. Zatím účtují zákazníkům práci, kterou udělala AI, časem na to zákazníci přijdou a bonanza pomine.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]