Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vaše zkušenost s 3D tiskem na linuxu

Od: selectivedesign odpovědí: 5 změna:

Díval jsem se na to kolik stojí tiskárny. Napadlo mě, že by mohlo být na čase modernizovat a začít využívat moderních technologií. Našel jsem například tuto tiskárnu,

alza.cz/...

Dá se k tomu ale sehnat potřebný software pro linux (Mint 21)?

A existuje alternativní program ke Sketchup nebo Sketchup free pro nakreslení jednoduchých modelů?

Či převod na slici? Jsem četl, že je třeba slicer takže asi si to program rozkouskuje na ... jak se to vlastrně řekne česky? Na proužky.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nickys
hodnocení

0x

Tahle tiskárna žádný software nepotřebuje, v této konfiguraci se k počítači nemusí připojovat. Tiskne z karty.

Sketchup pro Linux asi není, tak použijete třeba FreeCAD. Slicer je právě program na převod z třeba FreeCADu do STL. Tady sevolí parametry jako, rychlost, kvalita, teplota, materiál, podpory, chlazení a milion dalších věcí. Celé to nastavení je dobré docela dobře znát. Výsledkem je STL soubor, který odnesete k tiskárně a z displeje spustíte tisk.

Tahle tiskárna v podstatě nemá žádné kalibrační a kompenzační funkce, takže všechno ručně nakalibrovat. Příjemné noci přeji.

Taková Bambulab X , to je jiná káva.

Slicer česky? Snad "kráječ".

selectivedesign
hodnocení

Chlazení? Co se tam zahřívá nebo může přehřát? Já nemám sd kartu. Tam je usb, mohu to z PC natáhnout ty data nebo z flasky? Tak kráječ a krajíc... Tak jo já to ještě pořeším postupně v komunitě mintu až se k těm programům dostanu. Zatím se ještě stále učím s linuxem, třeba mi nejde spustit OBS na starém laptopu to chce asi nainstalovat ovladače GPU... atd. atd. na učení hodně. Ale ještě mě zajímá kolik stojí materiál. Mohu vytisknout obyčejný PVC? Umělou hmotu. Moc o tom nevím. Potřeboval bych si vytisknout šablonu respektive formu na odlitek. Případně nějaký úhloměry k vrtačce.

Pvc urcite nie, tie vlakna navinute na cievkach su z ineho materialu.
Chlazení - chladíš tisknutý produkt, aby se ti nebortil, když nestíhá chladnout.

hodnocení

0x

pro tisk potrebujes 3D model, treba je online zdarma tinkercad.com/...
nebo si hotovy navrh stahnes thingiverse.com/... nebo printables.com/... a dalsi jine
pak ve sliceru 3D navrh prevedes na to co umi pouzit tvoje tiskarna, to se musi nastavit presne podle parametru tiskarny, univerzalne to nefunguje, slicer tiskarne naplanuje co musi vrstvu po vrstve vytisknout, takze spis "vrstvič"?:D
export ze sliceru si tiskarna cte z USB flask nebo z SD karty, do tiskarny to nenahravas

help.prusa3d.com/... je i pro linux, ale je optimalizovan pro Prusa tiskarny, btw ceska firma

prehrati ... tiskova hlava ma 200+ stupnu podle materialu z ktereho tisknes, to chladi nekolik malych vetsinou hlucnych vetraku

material alza.cz/...
1 kg filamentu sezenes od 300 kc az po ticise podle materialu, barvy, znacky ...

ruzne materialy, ruzne vlastnosti, pri ruzne teplote se tisknou a pak vydrzi ruznou teplotu ... PLA, PETG, TPU, ABS
odlevani ceho? pokud neco horkeho tak pozor, treba PLA uz pri 60-80 stupnich meni tvar, pri vyssich se uplne rozpusti

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]