Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Otočení textového pole v LibreOfficu nebo Office XP

Od: mujnik odpovědí: 3 změna:

Dal jsem v Office XP Wordu vytvořit nový dokument o formátu obálky DL, do toho jsem chtěl přidat adresu odesilatele a adr. adresáta. Tak jsem tam nakreslil ty pole a pak jsem je chtěl otočit, ale ve vlastnostech nejde manipulovat ani tím adresátem ani tím odesilatelem, ani kreslícím plátnem. A když to uložím a importuju do LibreOfficu 4.2.5.2 tak to taky nejde otočit. V obou programech ta položka v menu otočení je zašedlá a deaktivovaná. Proč to nefunguje. A neříkejte mi, že mám starý program, lidi na tom museli normálně tisknout obálky i v 90-tých letech minulého století. Neznám slovo nejde.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Polohu obálky zvolíte ve volbě Tisk při odesílání na tiskárnu.

ml1
hodnocení

0x

Verze 4.2 je v pohodě, myslím, že mám cca 4.2.2.2, novější (5.něco) jsem instaloval jen kvůli rozsáhlejším databázím (omezení na 2 giga paměti na aplikaci bylo dost citelné, tak jsem potřeboval 64 bitovou verzi, kde tohle omezení není; no najít 64 bit verzi která jde pod sedmičkama, to je jiný příběh, některé jdou, některé ne). Ty změny jsou celkem nepatrné, ono co také furt vylepšovat na programu, který má překotný vývoj za sebou (což je i případ mikrosoftích officů, tam akorát mrví vzhled a rolety nahradily ribony), ale někdy se může stát, že překvapí. Třeba novější verze LO umí QR kódy, když jsem chtěl potom ve starší ten QR upravit, tak to nešlo (bylo to jen obrázek) a zjistil jsem, že to právě byla přidaná funkce v novější verzi.

Textová pole jdou v LO (narozdíl od mordu) otáčet spojitě (v mordu to šlo jen o násobky 90 stupňů (byly na to tlačítka na panelu kreslení) a položka otočení byla opravdu šedivá). A jsem si jistý, že i ve verzi LO 3.3 kterou jsem používal jako jednu z prvních to šlo úplně stejně. Určitě vidíte stejný dialog jako já, možná jen česky (proč mám u sebe běkteré věci anglicky nevím, ale ani jsem po tom nepátral).

Pokud jde o váš případ, tam se to natáčí až v tiskárně. Je potřeba správně zkoordinovat nastavení na výšku nebo na šířku (portrait nebo landscape v angličtině) mezi textovým procesorem a tiskárnou. Doporučuju ladit to na běžný papír, jeho zničení stojí míň než obálka.

Jěště mě napadlo, nemůže to omezení být dané příponou doc nebo docx, nepomohlo by dát tomu příponu odt. Případně znova to textové pole nakreslit a obsah do něj zkopírovat. Těžko říct, nikdy jsem se nesetkal s tím, že by to nešlo. Minimálně o násobky 90 stupňů uměl otáčet i mord.

Otočení textového pole v LibreOfficu nebo Office XP
Otočení textového pole v LibreOfficu nebo Office XP #2
mujnik
hodnocení

a na co jste teda klikl. já tam tu rotaci nemám. ale třeba LO neumí upravit ten soubor wordu co já vím. já se na to vybod vytiskl to jako papír normoš a střih a nalepil to. já totiž zapomněl že to není na obálku ale na balík, haha

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]