Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Měl bych dotaz - odkud se bere napětí v USB když je vypnutý počítač?
Když mám vypnutý PC tak propojím USB s mobilem a ten se mi nabíjí. Nějak to nechápu.
Děkuji za případné vysvětlení
Prakticky žádné dnešní zařízení není vypnuté, i když se tak tváří. Spolehlivě vypnout se dá jen mechanickým zařízením (kolébkový vypínač kdesi na zadní stěně), nebo lépe vytažením ze zásuvky.
Když spočítáte, kolik takových "vypnutých" přístrojů s trvalým příkonem několika málo Wattů 24 hodin denně máte doma, nepřekvapí Vás cifra na vyúčtování elektřiny.
Jenom doplním pro ty, kteří se v PC "hrabou" a mění komponenty, že je fakt dobré nejdříve použít ten mechanický vypínač vzadu na zdroji a raději ještě vytáhnout přívodní kabel ze zdroje.
To vždycky záleží na způsobu vypnutí.
Když dáš pouze příkaz vypnout, tak se notebook sice vypne, ale napajecí zdroj zůstává v provozu (připojený k elektřině). Takže v tomto stavu jsou některé USB porty napájené právě z toho zdroje.
Když napájecí zdroj ještě vytáhneš ze zásuvky, tak odpojíš přívod energie. Takže při vypnutém adaptéru jsou bez napětí i USB porty a nebude se nabíjet ani připojený telefon.
Zdroj počítače obsahuje jednu větev (5VSB), která je zapnutá furt. Dřív zařizovala možnost zapnutí (i na zapnutí čudlíkem je potřeba, nemluvě o zapnutí klávesnicí nebo myší), dneska napájí kdeco včetně USB, takže je dimenzovaná na podstatně větší výkon.
Byl to hlavní rozdíl zdrojů PC-ATX oproti starší rodině zdrojů PC-AT. I když viditelnějším rozdílem byl jiný konektror.
Některé PC (např. Dell) mají speciální USB určené jen pro nabíjení. Pokud je do zdroje dodávaný proud, tak i při "úplném" vypnutí PC (alt + F4) je v tom USB 5V a všechny ostatní USB jsou bez napětí.
I "úplné" vypnutí elektřinu žere, ale ne tolik, jako pohotovostní stav.
Já mám PC, tiskárnu, monitor, repro aj. připojené přes zásuvkovou lištu s vypínačem, a když PC delší dobu (i několik hodin) nepoužívám, tak lištu vypnu. Opravdu se tím dost ušetří. Pokud je všechno v pohotovostním režimu, tak to bere celkem přes 20 W.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.