Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nejde nainstalovat WIN10 v režimu dualboot

Od: hiawata® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den... Měl bych takovou prosbu..

V notebooku Lenovo T450 Laptop (ThinkPad) mám OS WIN7Pro 64bit a SSD disk je rozdělený na tři disky...

Chci nainstalovat multiboot, tedy že bych měl v notebooku WIN7 a WIN10...

Při instalaci WIN10 z režimu bootování (fleška), kdy jde navolit "vlastní" instalaci se mi objeví problém viz foto...

Při samotné instalaci přímo z WIN7 nejde navolit vlastní instalaci, ale jde úspěšně provést instalaci WIN10 přes systém WIN7...

V čem může být chyba že nejde systém nainstalovat na samostatný disk z bootovací flešky... V BIOSu je všude zapnuté UEFI... Nějaký nápad? Děkuji...

PS.: hláška platí pro všechny odíly disku...

Nejde nainstalovat WIN10 v režimu dualboot

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jm
hodnocení

1x
Formát disku gbt.
20.12.23 07:21
*gpt
jm
Díky za opravu. Nekontroloval jsem po sobě a automatická oprava zřejmě zafungovala. I když tedy nechápu, co chtěla říct :⁠-⁠D asi si líp čistit zuby

lmgify
hodnocení

0x

Vyhledávání: změna MBR na GPT

hodnocení

Děkuji Všem! Prozkoumal jsem celou problematiku a odzkoušel všechny možné kombinace a zjistil jsem, že pokud disk nebyl prvotně v GPT módu v co má BIOS UEFI, tak ho nelze bezztrátově z MBR do GPT převést. Nelze bezztrátově převést neboť potom nefunguje starý spouštěcí systém. U mě WIN7 64bit na platformě MBR... Ale našel jsem zdarma super program na diskové operace včetně převodu MBR/GPT. Dokonce je v češtině .

hdd-tool.com/...

lmgify

> potom nefunguje starý spouštěcí systém

Očekával bych, že Windows má nějakou funkci na vytvoření standardního zavaděče pro GPT disky, stejně jako má funkci na vytvoření standardního zavaděče pro MBR disky.

> pokud disk nebyl prvotně v GPT módu v co má BIOS UEFI, tak ho nelze bezztrátově z MBR do GPT převést

To se mi nějak nezdá. GPT je v podstatě jen jiný formát MBR. Na vlastních datech v oddílech se nic nemění. Máš ještě odkaz na tu stránku, kde se to technicky rozebírá nebo si musím něco dohledat sám?

hodnocení

V samotném programu (NIUBI Partition Editor) na převádění vyskočí hláška, že disk je sytémový a po převodu nebude funkční... Zřejmě z důvodů, že bootování je u MBR v prvním sektoru o délce 512bajtů a po převodu je jinak uložený?

Všude je převod ztrátový, pouze to řeší prográmek Mbr2Gpt.exe, ale tej je pouze součástí WIN10 od určité šarže...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]