Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tiskárna neumí vytisknout správně barvy

Od: kaaarl odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,

mám takový problém, který asi nemá řešení, ale než hodím flintu do žita, raději se ještě zeptám. Rozumí někdo z vás tiskárnám a všemu kolem toho? Mám tiskárnu Epson L3210 a některé barvy tiskne prostě špatně. Už jsem si něco přečetl o tom, že barvy se v RGB zobrazují jinak, než v CMYK, jenže vážně to znamená, že některé barvy prostě nelze vytisknout (namíchat)? Všiml jsem si toho až dnes, když jsem se pokoušel vytisknout něco s tmavě červenou barvou a leze mi z toho normální hnědá. Hodil jsem si to do online convertru, který ukazuje barvu obrázku, jak bude vypadat v CMYK a skutečně - tmavě červená=hnědá. I ostatní barvy nejsou úplně věrohodné, ale tohle vysloveně bije do očí. Na netu jsem žádné řešení nenašel, pouze rady, aby se zkontrolovalo, jestli mám správně nastavený papír (mám), jestli jsou hlavy čisté a tisknou správně (ano, i na kontrolním tisku hlav, kde to tiskne ty šikmé čáry - vše v pořádku). Už jsem vyzkoušel snad vše, nevím už kde co nastavit, aby to bylo ok. Prosím poraďte, dá se s tím něco dělat? (Pokud ano, jak?)

Děkuji

doplněno 14.12.23 23:08:

Takhle to vypadá...

Tiskárna neumí vytisknout správně barvy

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Bohužel je to běžná věc. Od nepřesnosti kalibrace monitoru, přes převod RGB do CMYK až po levné tiskárny které mají málo tiskových "jehliček"na barvu a nedokáže to nakombinovat. Samozřejmě i papír a jeho nastavení je hodně znát, eko papír se chová jinak oproti normálu a fotopapír též.
Můžeš experimentovat kombinace odstínů a nebo se na to vykašlat.
Pokud je to něco na půl důležité tak to nechat vytisknout u profesionálů.
Pokud je to tvoje práce která tě živí tak si sehnat vzorník barev (pantone) který má fyzické kusy i software se všemi RGB a CMYK kódy. Ale cena je extrémně vysoká v řádu desetitisíců za celou sadu
doplněno 15.12.23 00:09: Tady máš online vzorník s kódy tak to můžeš porovnat s tím co tisknes, ale pokud nemáš kvalitní a nakalibrovaný monitor tak se barvy rozchází oproti reálu
etool.cz/...
jk2021

Pantone barvy jsou na tisk vůbec drahá sranda,většinou se to prostě nevyplatí...

hodnocení

2x

Taky záleží, jakou používáte tiskárnu, jaký inkoust a počet barev, papír... monitor ...a k tomu kalibrace monitoru... Vím, mnoho odkazů, ale vše souvisí se vším...a pokud i pak nebudete blízko k požadovaným výsledkům, něco někde nebude úplně správně...

jk2021
hodnocení

0x

Vytištěná barva je vždy tmavší než na monitoru, protože papír nesvítí tak jako monitor.

jk2021

Při tisku se s tím prostě musí počítat a barvy zesvětlit, ale ani jako grafik neznám žádný materiál, kde by byl uveden přesný postup, jak docílit barvy odpovídající té na monitoru - určuji to podle citu a zkušebního výtisku. Barevný model CMYK má navíc oproti RGB opravdu omezenou škálu barev, které dokáže namíchat a tiskárna si "nevytisknutelné odstíny" převádí/přizpůsobuje na ty, které už vytisknout dokáže.

kaaarl
hodnocení

O kalobraci monitoru 100% nejde, když mi ukáže v tom převodu na CMYK z tm.červené hnědou... :) Ještě jsem vám udělal screenshot, abyste to viděli... To bych byl asi úplný tetřev, kdybych si rozkalibroval monitor tak, že mi bude ukazovat úplně jinak barvy. Není to jen tmavší červená, ale vážně už hnědá. Prostě jako by to už nedokázala tiskárna namixovat (jak tu jeden píšete). Normální červenou dává, ale od určité tmavosti je to už hnědá a ne tmavě červená. Asi budu muset experimentovat...

kamo
hodnocení

0x

Mám podobný problém s tiskárnou HP Deskjet F2280. Když tisknu něco barevného z počítače tak vytisknuté barvy neodpovídají těm které vidím na monitoru a jsou tmavší nebo trochu jiné, např. červená je tmavě růžová, světle modrá fialová atp..Kdysi mi tato tiskárna tiskla barvy normálně téměř tak jak jsem je viděl na monitoru, ale už delší dobu mi to tiskne trochu jinak a to bez toho aniž bych v nastavení tiskárny něco měnil a přenastavoval. Pokud to kdysi tisklo barvy dobře tak snad by to mělo dobře tisknout i nyní. Tiskárna je i se skenerem a když tisknu něco barevného přímo z tiskárny prostřednictvím skeneru (kopírování) tak mi to ale barvy vytiskne dobře. Z toho usuzuji, že problém asi nebude přímo v tiskárně nebo v inkoustech, ale spíše někde v počítači např. v nastavení tiskových ovládačů. Já se v tom příliš nevyznám a tak bych se v tom nerad hodně hrabal abych si to zbytečně nepokazil ještě více. Budu rád za každou radu co by se s tím dalo zkusit udělat.

mathew
hodnocení

0x
Když vezmu 2 monitory od různého výrobce zapojíme je do stejného PC zobrazím na nich barvu X a pak ji vytisknu tak uvidím 3 různé barvy, i když kód barvy bude pořád stejný. Ve vašem případě už je rozdíl docela velký, ale obávám se že s tím nic dělat nejde. Leda vyměnit tiskárnu/monitor za něco co bude mít podobnější barvy.
kamo

Já se v tiskárnách, tisku a nastavení barev příliš nevyznám, ale předpokládám, že to monitorem nebo tiskárnou asi nebude. Chápu, že každý monitor barvy zobrazi trochu jinak a při tisku se barvy nemusí shodovat přesně tak jak je zobrazuje monitor, ale to bude asi tím jak jsou ty barvy nastavené v počítači nebo na monitoru, případně možná i někde v ovládačí tiskárny. Když vyfotím něco např. červeného a uložím to do počítače kde se mi to na monitoru bude zobrazovat také červeně tak budu chtít a očekávat, že mi to i tiskárna vytiskne hezky červené nebo případně s nějakým nepatrným barevným rozdílem (mírně světlejší nebo tmavší barva) a ne, že mi to např. světle červenou barvu vytiskne jako tmavě hnědou. To by pak barevný tisk v domácích podmínkách na běžných tiskárnách musel byt natolik problematický a nekvalitní, že by se tím barevným tiskem ani nemělo smysl zajímat a kupovat barevné tiskárny. Lidí přece i v domácích podmínkách používají barevný tisk např. i na tisk fotografií a většinou s tím nemají problémy i když tiskový výsledek není vždy až tak kvalitní jako od profesionální firmy která se barevným tiskem zabývá. Tak jak jsem už tu psal mi kdysi moje tiskárna tiskla barvy normálně téměř tak jak jsem je viděl na monitoru a neměl jsem s tím problém. Když to šlo u mne kdysi tak proč to nejde i nyní a začalo to tisknout barvy jinak než jak jsem byl zvyknutý? Předpokládám, že problém téměř určitě nebude v monitoru nebo tiskárně, tak jak se to tu někteří snaží tvrdit, ale spíše v nastavení něčeho v počítači co souvisí s těmi barvami.

hodnocení

0x

Mně to tiskne relativně normálně tu červenou, a to nemám na své sto let staré tiskárně nastavenu top kvalitu na glossy photo paper, ale obyčejný tisk na sprostý papír.

Vytiskni si kalibrační foto, co ti to hodí.

Mně tahle fotka leze relativně stejná, samozřejmě na fotopapíru, a to mám levný monitor. Akorát jsem si pohrál s nastavením.

Navrhuji, aby sis nastavil v tiskárně profily podle toho, na jaký papír a jakou kvalitou tiskneš.

Tiskárna neumí vytisknout správně barvy #2
kaaarl
hodnocení

Ano, +/- mi to leze stejné. Tady problém nebude...

kaaarl
hodnocení

Tak po velkém testování (úpravy nastavení všeho možného), asi 30 spotřebovaných papírech (4 obrázky/testy na papír), a půl dne v háji jsem přišel na to, že...to bylo úplně k ničemu. Když si totiž vyladíte nějakou barvu, rozhodíte si ty ostatní a když si vyladíte jas apod., tak zase jsou původně světlejší barvy tak moc jasné, že skoro nejsou vidět. Řešení zdá se neexistuje, co se nastavení které může uživatel ovlivnit týče. Na papíře prostě nějakou barvu v CMYK nedostanu, ani kdybych se na hlavu stavěl a když ano, ostatní barvy budou úplně jinde. Smůla...

doplněno 15.12.23 16:11:

Tak vážení, je to papírem. Když jsem si vytisknul na fotopapír (přes Photo prográmek, který byl součástí ovladačů) zaslaný kalibrační obrázek, vylezl stejný. Napadlo mě vytisknout onu tmavě červenou na fotopapír se stejným nastavením a ejhle, tmavě červená. Pak stejné nastavení na normální papír A4 a hnědá, zkusil jsem přenastavit z fotopapíru glossy na obyčejný papír a samozřejmě hnědá. Závěr: Nelze vytisknout některé barvy na obyčejný papír. Chyba tedy není ani v HW, ani v SW, ale v materiálu na který se tiskne. Nejde jen o podání barev (odstín, sytost, apod) ale o úplnou absenci některých odstínů, které prostě nelze na obyčejný papír namíchat a vytisknout.

No jistě, o tom se tu Hujere už dobrou chvíli bavíme. Proč myslíš, že jsem psal o fotopapíru?

Na fotopapíru je speciální emulze, která uchová inkoust tak, jak byl nanesen. Do obyčejného papíru se inkoust rozpije, a tak některé barvy nevypadají věrně. To je tvůj případ.

Tak to mě nenapadlo, že tisknete foto na obyčejný kancelářský papír...!?

kaaarl
hodnocení

1) Netisknu foto, potřeboval jsem vytisknout tmavě červenou na obyčejný papír, o tisku fotografie tady nepadlo ani slovo, fotografii na fotopapír jsem tiskl až na závěr v rámci testu.
2) Čekal jsem takové reakce, ale když si pozorně přečtěte odpovědi, tak zjistíte, že nikdo tady neměl ani páru o tom, že se nějaká barva (resp. její tmavý odstín) vytisknout nedá. Celou dobu se tady bavíme o tom, že monitor+tiskárna+barva+papír mají vliv na výsledný odstín a že barvy na papíře nebudou stejné jako na monitoru (kdo by to byl řekl), ale ani jeden mi tu nenapsal, že tmavě červená se konkrétně nedá na obyčejný papír namíchat, protože z toho vyleze vždy hnědá. To jsem zjistil až konkrétním testem s touto konkrétní barvou. Tak si tu prosím nehrajte na chytráky. Po bitvě je každý generál že? :)

Nemyslím to špatně, generálsky; jen mě nenapadlo, že řešíte věrnost tištěných barev na běžném papíru. Kde píšete, jaký papír používáte? Možná jsem to přehlédl...i proto jsem dával odkaz jen na fotopapíry...když tisknu plochu obrazce jedné barvy na běžný papír, je takový jako rozmočený...už proto ty barvy nemohou být "pěkné"

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]