Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nejde botovat

Od: marian® odpovědí: 10 změna:

zdravim všechny radilky :nejde mi z istalačniho cd podotykam že je original botovat mam to v biosu nastavene nikde sem v biosu nerypal a najednou to nejde nutně to potřebuji z formatovat ale už si nevim rady biosu moc nerozumim tak tam ani nelezu vložim cd dam restart a mačkam enter a misto načitani z cd se mi normalně rozjede pc ještě musim napsat že to cd asi požkozene neni protože mi ho mechanika normalně načte diky za rady

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

assshack*
hodnocení

0x

Ahoj. Jaký máš BIOS a desku?

Protože třeba u Phoenixu (Award) a desek DFI je zapotřebí vše určit jako disabled a ponechat jen Boot z CDromu.

Zkus dát Enabled jen pro CDrom a vše dát jako disabled. Nebo je tu ještě klávesa F8 při nabíhání PC. Jednoduše ji mačkej dokud se nedostaneš do výběrového menu Boot či výběr spuštění OS.

Popř. některé Biosy umožňují vyvolání boot menu ( Klávesa F11, ale záleží na typu desky a Biosu) při spuštění PC.

Vyzkoušej a napiš výsledky :)

hodnocení

bios mam award a desku gigabyte 945GZM-S2

doplněno 08.04.09 12:13:

zkoušel sem tu klavesu F8 a tam mi naběhlo pustit system normalni nebo zalohu tune up nema to nato nějaky vliv nevim jestli si tady dcera nehrala vtom programu tune up

assshack*

to ne, pokud se jedná o BOOT pak ji TuneUp neobejde. Zkoušel jsi (jste) vypnout jiné možnosti bootování a ponechat jen CDrom?

doplněno 08.04.09 12:32:

jaká je verze biosu?

hodnocení

v biosu se nevyznam to mi tam udělal kamarad aby to botovalo z toho origo cd už sem to dělal asi třikrat a normalně to šlo tak nevim proč to nejde v biosu bude v šechno ok protože tam ani nelezu jedině že by mi to nastaveni předělal nějaky program

assshack*

No, za normálních okolností je prakticky nemožné aby nastavení BIOSU provedl jiný program ve Windows. Takže buď se nastavil do defaultu ( po resetu CMOS nebo podobných akcí) nebo je tu možnost odložení bootu, protože priorita zůstává na disku.

CD je originální, tj. musí být bootovací.

Když zapnete pc a zkouknete úvodní obrazovku, nabízí vám PC možnost použití kláves F1-F12 nebo Ins? Pokud ano, tak jaké a co je u nich uvedeno. Pokud ne a nabízí Vám jen klávesu DEL pro SETUP, pak ji zadejte a projdeme spolu BIOS :)

BIOS award. Pokud máte dva sloupce s modrou obrazovkou ( viz. obr bcot1.com/... ) otevřete položku Advanced Bios Features. ukáže se Vám toto okno computerhope.com/... wirelessimage5.pbwiki.com/...

změňte toto:

FIRST BOOT DEVICE - CD ROM

SECOND BOOT DEVICE - DISABLED

THIRD BOOT DEVICE - DISABLED

BOOT OTHER DEVICE - DISABLED

poté stiskněte klávesu F10 a zadejte YES (OK). Vložte cd do mechaniky a zkuste najet z CDromu

Pokud máte Phoenix Award New viz obr. i.neoseeker.com/...

najeďte v horní liště na BOOT a zvolte podobný postup tj. pouze CD rom (obr. dailycupoftech.com/... )

jakmile tak provedete, zkuste najet z CD...

doplněno 08.04.09 13:15:

Samozřejmě i u druhé verze zobrazení BIOSU je nutné po nastavení BOOTu zadat F10 a poté OK. Tím uložíte změny

hodnocení

udělano podle navodu vše už jede diky :::::::::::::::::::::::::::::::::::

assshack*

není zač. Jen pak nezapomeňte vrátit FIRST BOOT na HDD :)

stevo5*
hodnocení

0x

Perfektná "kuchárka". Len doplním, že nie je nutné po nastavení FIRST BOOT DEVICE na CD nastaviť ostatné na DISABLED. SECOND BOOT DEVICE by som nechal nastavené na boot z HDD. Po skončení by nemusel nič meniť. Ak sa nevloží do CD mechaniky bootovateľné médium, systém hľadá ďalej, nájde HDD a spustí sa stadiaľ.

assshack*

Tuto záležitost měl uživatel nastavenou a stejně se mu nedařilo nabootovat z CD. Proto jsme to řešili touto cestou. Jde o to, že některé verze BIOSů mají problém vynechat HDD jako prioritní BOOT medium. Proto jsem uživateli radil toto řešení. Příště doporučuji pročíst celou diskuzi :D

stevo5*

Celú diskusiu som čítal. Práve preto viem že má Gigabyte. Ja doporučujem nabudúce "nehrýzť" bez dôvodu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]