Nejste přihlášen/a.
Standardní ethernetová síťovka pracuje s přenosem ~12,5 MB/s nejde mi tedy do hlavy proč poskytovatelé internetu nabízí rychlejší internet jako daleko nad 10 MB/s když stejně se to u mě nemůže projevit (připojení k PC). Můj starý dědeček Firefox stejně víc dat nenačte, u videí na youtube musím dlouho čekat a videa ve vysoké kvalitě se sekaj jak prase ... (Zde si čtenář dosadí vhodnější přirovnání, případně navrhne změnu do komentáře) . Existují snad jiná specifická rozhraní networku, která se používají v PC nebo notebookách o kterých nevím? Po zodpovězení této otázky ještě přidávám poddotaz s nižší prioritou... ten se týká přenosu při sledování obrazu z více kamer. Uvažuji že bych chtěl na PC nebo ntb natočit více videí - záznamů současně a zvíce úhlů, pokud to pc/ntb zvládne, zvládlo by USB a PC takový přenos ze dvou kamer současně (i záznam do dvou souborů)? Nemyslím vysoké rozhraní ale zřejmě 800x600 případně 640x400 RGB. Nebo bych k tomu musel mít nějakou další přídavnou kartu, protože vím že v PC je PCIe ale u notebooků to není. Notebook má RAM 4GB - SSD 110GB Procesor-Pentium (R) Dual-Core CPU T4200 2.00GHz - OS Mint 21 Cinnamon
Píše se tam: "standard Ethernet network works at 100 Mbps" Ethernet network je síťová karta a říkají že její omezený přenos je 12,5 MB/s. Síťová karta neboli chip pro sóťovku. Co jsem zaměnil? Mluvil jsem že to rychleji nejde do toho počítače a proto by se to mělo dělat přes to USB 2.0 nebo vyšší. Změnilo se něco že už jede síťovka rychleji nebo co? Ten článek je aktuální ne? Je to z roku 2023 (Jmenuje se to "How to Connect Two PCs Using a USB to USB Cable in 2023"), jen mě udivuje ten Windows tam vypadá jak Windows XP.
Ethernet network = síť používající protokol Ethernet.
Běžná rychlost v dnešní době už není 100 Mbit/s ale 1Gbit/s, v profesionální praxi i 10Gbit/s i více.
Přenos dat po síti - to co děláte z webového prohlížeče je jen jeden z mnoha způsobů přenostu dat (protokol HTTP), a ne zrovna nejefektivnější. Další hodně používané jsou například elektronická pošta (protokol SMTP) a přenost souborů (protokol FTP).
@Cinnamon: Když se podíváš do zdrojového kódu té stránky, tak obrázky se načítají z adresáře .../2005/... (rok 2005), čemuž by odpovídal ten informační obsah toho článku (USB2.0, TypeA konektor, WinXP, 100Mb/s integrované čipy Ethernetu na deskách PC, ...).
Předpokládám, že jednou za čas tomu změní rok v titulku (všimni si, že článek říká 2023, ale v hlavičce prohlížeče to zapomněli změnit a ukazuje to pořád 2022).
Stránky mají přidružené reklamní odkaz, takže jim pořád vydělává a proto mění ty datumy.
Snad úplně každé PC vyrobené v posledních 20, určitě 15 letech, má zabudovanou síťovou kartu (čip) 1000 Mb/s už z výroby na desce. Novější i 2,5 Gb/s.
V ČR několik poskytovatelů nabízí připojení 10 Gb/s. Probíralo se to tu před pár týdny.
Na Youtube jsou videa, jak si doma postavit cenově dostupnou 25 Gb/s optickou síť, včetně karet do PC.
Běžná rychlost internetového připojení v domácnostech se dle statistik z roku 2022 pohybuje v rozmezí 30 – 99 Mbit/s. Hned druhé místo zaujímají rychlosti 250 Mbit/s a vyšší. V praxi stačí většině běžných domácností rychlost 50 Mbit/s.
Tzn, že pokud to chcete v MB/s musíte údaj vydělit osmi.
K té druhé části- mý dvě IP kamery jedou na cca 400 kB/s. Takže to máme necelý MB/s a to se v pohodě zvládne. Obě jedou v 1k rozlišení.
Patrně necílí přímo na Vás, ale třeba na rodiny, kde má každý počítač a ještě mají puštěnou internetovou televizi ...
Tam se to potom sčítá, a zatímco u Vás, s oběrem do 10MB/s, to nepřinese extra užitek, tak v rodině, kde máte třeba 6 odběrů naráz, je už rozdíl, jestli mají 12MB/s a teda každému to tam leze (oproti Vám) pětinovou rychlostí, nebo jestli mají 60MB/s a všem to jede naplno.
Máš v tom celkem hokej, pokud jde o ten článek tak si myslím že tam standardní referuje na běžnou, nejčastěji zastoupenou síťovou kartu, ne na na konkrétní standard.
>Nejde mi tedy do hlavy proč poskytovatelé internetu nabízí rychlejší internet jako daleko nad 10 MB/s když stejně se to u mě nemůže projevit (připojení k PC)
Může, někdo má rychlejší síťovku (třeba gigabit), někdo má více zařízení.
> videa ve vysoké kvalitě se sekaj jak prase
Ona bude možná vysoká kvalita asi i zbytečná, notebook s 4GB RAM asi zrovna moc vysoké rozlišení mít nebude. Taky jak už říkaly jiní, to nebude připojením ale spíš hardwarem.
Tak jsem to taky myslel jako běžnou síťovku. A teď se dívám na HW Info a fakt je tam 12-5 MB/s - ma přenos dat mezi PC a ntb nic moc. A když chci dělat datový přenos z notebooku na PC a naopak mám to dělat přes kabel, protože do díry LAN mám připojený kabel od internetu, kupovat další switch na LAN se mi nechce aby mi tu leželo spousta switchů na stole... Vím že existuje usb kabel A-A ale ten článek vysloveně upozorňuje, že tím by se odpálili USB porty. Takže nevím jak to přes USB propojit a jaký kabel hledat, protože ten s čipem sem nenašel.
Ale ta pomalá rychlost je hlavně na Windows XP protože tam je pomalý ten starý prohlížeč a v linuxu, který tam jede na virtuálu to jede o dost rychleji, ale stále se sekaj, protože tam už nemám volnou operační paměť pro virtuál linux. Na tom notebooku to tedy bude výrazně lepší, protože to není o výkonu procesoru, grafiky, videa se v dobré kvalitě přece pouštěla i na začátku druhého tisíciletí, tohle je o velikosti RAM a o podpoře prohlížeče, takže na ntb by problém být neměl. A síťovka má rychlost stahování max 12.5 MB/s (kolik maj ty HD videa)?
>videa se v dobré kvalitě přece pouštěla i na začátku druhého tisíciletí
No, to hodně záleží jaká se používá definice "dobré kvality" a co všechno je ještě na začátku
>kolik maj ty HD videa
To nevím, to se liší. Prý by měli mít okolo 5Mb/s. Když si chceš být jistý že to je síťovkou tak si nějaké to video stáhni a sleduj z disku, pak budeš mít lepší představu. My jsme měli ještě před 2ma roky 100Mbit switch vytažený z popelnice a Full HD videa na tom šly sledovat v pohodě a na vyšší rozlišení nebyly monitory.
Jak už psali jiní, USB pravděpodobně nebude mít vyšší rychlost než když to připojíš přes ethernet, zvlášť vzhledem ke stáří počítačů. Myslím že nejlepší by bylo ty data prostě nechat přenášet přes noc
Hned na začátku máš chybu. 12.5MB/s platí pro stovkový ethernet. (kolege tutanchmom měl 10.25 nevím kde to vycucal) Dnes (už tak 15 let) je běžná gigabiťas. 125/MB/s a poslední 3 roky u userů občasi i 2500 a 5000 a 10000.
Ale zklame tě, 4K video na yt má tak 20-32Mbps, tedy třetinu 100Mbit, takže tím to není.
Asi to bude dědečkem firefoxem, senilem Penijem.
A to myslíš v reálném čase nahrávání? Intel dual core to určitě nezvládne ,to je 15 let stará historie.
Stejně tak, Intel pentium dual core asi z roku 2005 šacuju, že ani nezvládne stáhnout 12.5MBpS
Standardní síťovka měla rychlost 10 MBit/s ale ti už snad nikdo nemá. Já třeba z tohohle standardu asi před 15 lety, přešel rovnou na gigabit.
Pokud vám interní síťovka nefunguje, kupte si kolík do USB3.x ten gigabit zvládne v pohodě a windows už si s ním taky poradí (ještě v sedmičkách bylo potřeba instalovat extra ovladače) a linux zcela samozřejmě (mimochodem dostat mint 21 na tak starý stroj je obdivuhodné, já jsem na podobném stroji skončil u 15 s tím, že novější jsou už moc náročné a nad 19 ani nejdou spustit (do 19 se musí spouštět v compatibility mode)).
No a u tak starého stroje, zvlášť notebooku je klidně možné, že máte jen stovkovou síťovku. Každopádně 100 megabitů by mělo bohatě stačit na přehrávání videa klidně i 4K (pokud vím, používá se datový tok nejvejš 25 megabitů a to jako pro nejvyšší kvalitu). Za trhání videa může latence připojení, tedy doba, která uplyne od chvíle, kdy si program řekne o balíček dat do chvíle, kdy ho dostane.
Mezi náma na takové starožitnosti chtít přehrávat jakékoliv video je šílenství, ale zase není důvod, proč by to nezvládal.
Notebooky této generace měly běžně rozhraní pro rozšíření, buď expresPCI nebo PCMCIA, ale obojí je takový relikt, že karty pro ně seženete asi už jen v bazaru. Ale dalo se na to napojit to samé jako do sběrnice PC, jen ty karty stávaly minimálně dvakrát tolik do sběrnice PC.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.