Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vymazání dat z notebooku

Od: modryvlk® odpovědí: 10 změna:

Jakým způsobem vymazat z notebooku vše,U stávajícího mám nepodporovaný OS Wind. 8.1.Uvažuji o koupi nového a ve starém bych nechtěl nic nechat,jako hesla,přihlašovací údaje atd. (Lenovo Z 51-70).na přeinstalaci na novější OS si netroufám neboť tomu dost málo rozumím.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Několikanásobným přepsáním celého disku.

Taky by bylo dobré si zajít k doktorovi s podezřením na schizofrenii.

Nebo ho zničit, beztak tam bude HDD, a dát SSD...

Ta možnost mě taky napadla. Vyrvat HDD, dát čistý SSD za pětikilo a s touto přidanou hodnotou noťas prodat.

dod
hodnocení

0x
Algoritmem DoD americky armady :) Pak to ani James Bondes neumi obnovit.
departmentofdef
Tady mas : bitraser.com/...
Department of Defense
Ps: kdys to wipnes jen jednou, tak to jde obnovit

obcanvdavu
hodnocení

0x

No já bych si stáhl live iso linuxu, vypálil si CD/DVD, spustil bych to z CD (nutno nastavit v biosu bootování z CD/DVD) a až to nastartuje tak bych ten disk naformátoval. Jsou tam k tomu nástroje. Windows bude mít svoje podobný prostředky. Nebo si můžete rovnou stáhnout instalačku linuxu (iso obraz), vypálit DVD, nabootovat z DVD, spustit instalaci a během instalace v rozšířených možnostech si zformátujete disk. Ale je zbytečné formátovat, protože tam se tá automaticky souborový system ext4, čímž původní data nebudou obnovitelné. Linux má na rozdíl od Windows tu výhodu, že je mnohonásobně bezpečnější, téměř nehacknutelný, nikdo vás nebude sledovat co děláte jako u Microsoftu, má te tam k dispozici desítky tisíc programů zdarma od programů pro práci s obrázky, videem apod. Taky si můžete nainstalovat virtuálně Windows přímo pod tím linuxem pokud na to máte dostatek operační paměti (Tak minimálně 8GB RAM na notebooku což asi nemáte).

dod
Tak jestli si myslíš, že po na formátování disku jsou data nečitelný, tak to jsi dost pleteš hochů, anebo jen po pouhé změně filesystému :))
Možná tak pro lajka.
Ale DOD NSA MI6 ty data přečtou i když tam pošleš samý nuly a budeš 10 hod. čekat

jano123
hodnocení

0x

Už tu boli rozlične názory, ja pridám ešte jeden.

Páčila sa mi ešte rada, ktorá nie je moja, ale určite pomože.

Na absolutné vymazanie stačí dobre nabrúsený vrták "fi 8", a vŕtačka...*smich2*

Potom, ako už spomenuli, prepísanie celého HDD novými dátami,

je to síce šetrnejšie, účinné, ale zdĺhavé...*palec2*

dd
hodnocení

0x
dd if=/dev/zero bs=1M of=/dev/bl_id_isku

napoveda1z
hodnocení

0x

Nejjednodussi (a nejmene efektivni) cesta je - udelat si live CD nebo USB klic, napr. s Ubuntu. A pak Ubuntu nabootovat a dat instalaci - zformatovat cely disk a nainstalovat Ubuntu. To ale jen premaze partituon a hlavicky souboru (fyzicka data - jednicky a nuly) tam porad budou. PC expert to obnovit umi.

Kdyz se pri instalaci Linuxu da prepsat cely disk nahodnymi daty, tak uz se data skutecne prepisou. Podobne se da napr. pomoci Veracrypt (drivejsi Truecrypt) naformatovat cely disk - disk se zasifruje, zformatuje a vsechna fyzicka data se prepisou nahodnymi daty.

Ale pro opravdobe IT experty - i prepsana data (fyzicky prepsana) mohou jit obdovit, je tam porad trochu stopa. Pro konkretni jistotu je lepsi data prepsat vicekrat. Drive platilo, ze data jdou obnovit az po 8 prepsani, dnes uz to mozna kvuli hustote dat bude mene.

Pro absolutni jistotu upect disk na varici.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]