Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám na dvd staré né moc kvalitní nahrávky z kamery. Teď je chci pomocí zakoupeného programu Freemake video converter přeconvertovat do počítače a uložit na usb. K výběru jsou různé formáty (např. avi, mkv, mp4...) Můžete mi poradit, který formát je nejlepší a dá se nějak pomocí converze vylepšit kvalita nahrávek?
Děkuji!
K výběru jsou různé formáty (např. avi, mkv, mp4...)
Ani jen z uvedeného není formát, vše to jsou kontejnery.
Který furmát je nejlepší, těžko říct. Všechny jsou totiž ztrátové. Pokud to Freemake video converter umí, můžete DVD jen ripovat, obrazová data se uloží 1:1.
Pokud záleží na tom aby výsledný soupor byl co nejmenší, můžete použít formát H265 a kontejter třeba mp4, pokud nemáte staré zařízení, tak to přehrajete, pokud ne, tak dejde fotmát H264.
Vylepšit video nelze, ale jde o udělat líbivější, třeba přidat/ubrat barvy, odstranit šum, doostřit.
Jó na střižnu už léta neni čas. Ale když nepočítám nějaké přechody a titulky, snažil jsem se úprav dělat vždy minimum (ostřižení začátku a konce), prakticky by to zvládnul i DVD Styler (přechody asi teda ne, ale ty nejsou nutné).
Máme kameru SONY, ta naštěstí nešumí respektive musí být opravdu mizerné světlo, aby se objevil šum (to bylo hlavním kritériem při výběru, otec chtěl natáčet v bunkrech a jeskyních, takže kamery, které šuměly když se jen namířilo do temného kouta obchodu jsme rovnou vylučovali). Taky už má za sebou hodně let, generaci DVD jsme přeskočili, z kazet jsme přešli rovnou na flešky.
Já bych hlavně zkopíroval to DVD do souboru iso. A pro jistotu si udělal několik kopií (nahrávky z kamery nejsou stažený film, to při jejich ztrátě nikde znova nestáhnete, cena DVD je pod 10 korun, takže bych se nerozmýšlel).
Matroška (mkv) je preferovaná, protože neni tolik omezená patenty jako avi a mp4. Ale pak je otázka datových proudů, pokud dáte do matrošky h264 (z DVD spíš asi h262) tak se tahle výhoda ztrácí.
Rozepisovat se o tom, že minimálně avi, ts, mts, mkv atd. jsou kontejnery (obaly) a klidně do nich můžete video přesypat bez konverze, jako když přesýpáte cukr z pytlíku do zásobnice v kuchyni se mi moc nechce. Ale asi se tomuto hierarchickému členění nevyhneme. Na nejvyšší úrovni je právě kontejner, v něm jsou různé datové proudy (hlavně video a zvuk, ale může tam být cokoliv, často ještě titulky, u televize pak teletext a EPG) a i na jejich formátu bude záležet a to jew ta úroveň na které pak proběhne případná konverze. Je to dost nepřehledná situace a neznalý člověk se právě v tom snadno ztratí (teda v některých konverzních programech se ztrácím i já).
Osobně bych teda nekonvertoval, ale jen kopíroval (soubor ISO dokáže spousta přehrávačů (včetně VLC) bez problému přehrát a další spousta pak vykopírované soubory). Mám pocit, že se jako nová fičura desítek uvádělo, že dokáže iso připojit jako virtuální disk (v linuxu něco, co je běžné odjakživa, ale ve windows se to muselo dělat aplikacema třetích stran). Jedině pokud by šlo o zmenšení velikosti, pak by konverze smysl dávala. A tam nebude otázkou jaký formát, ale spíš jaký datový tok, aby mizerná nahrávka zůstala jen mizerná a nebyla ještě horší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.