Nejste přihlášen/a.
Přeji dobrý den.
Potřeboval bych poradit, jak zaheslovat soukromou složku v počítači W.10.
Jaký je postup sice vím, ale problém je v tom, že políčko a celý řádek pro výběr šifrování a zabezpečení jsou šedé a nefunkčí. (Ta fotka je ilustrační, není z mého systému)
Složka je zatím prázdná. Je třeba v průzkumníku něco přenastavit, aby byla tal položka funkčí?
Za rady předem děkuji.
Zkušel jsem prázdnou složku i se soubory, odeslal jsem do ZIPu a uložil v 7-Zip - výsledek je stále stejný, spodní možnost (foto) je šedé a nefunkční.
Důvod je pouze ten, že mám v PC nějaké firemní dokumenty, ke kterým mám mít přístup pouze já - je to požadavek firmy. Žádná neoprávněná osoba by se k těm dokumentům neměla dostat.
"Možnosti složky" jsou nastavené systémem bez změn. Nemí tam potřeba změnit nějaké nastavení?
Ještě mě napadlo, jestli HOME tu možnost vůbec má (jak psal Nuus)?
Možná se snažím, s vaší pomocí, dosáhnout něčeho, co neexistuje. Díval jsem se do PC, kde je W.10 Profi a není vůbec zabezpečený heslem ani nemá účet u Microsoftu. Tam je položka "Šifrování obsahu a zabezpečení" aktivní a zaheslovat složk normálně jde.
Funguje vám to u HOME?
Nestačilo by jen omezit práva. Vy si dáte všechna potřebná a ostatním uživatelům nedáte žádná (ani na procházení složky). Není to neprůstřelné, kdokoliv s právy správce může převzít vlastnictví a práva si upravit podle sebe, ale obyčejný uživatel - nesprávce se tam nedostane protože právo na prohlížení a úpravu práv samozřejmě taky nepřidělíte.
Šifrování jsem nikdy nepoužíval, naopak jsem rád, že se mi ten windowsovskej ransomware (bit locker) podařilo deaktivovat, než stačil něco zašifrovat. Nevím, co je to za nápad, aby šifrování bylo defaultně aktivní, s tím že potom člověk nezná pochopitelně heslo (asi je uložené někde v TPM).
Je to dobrý tip, dík, vyzkouším.
Jen mě ještě napadla otázka, co by se stalo, když tím programem něco zabezpečím a někdo ten program potom osinstaluje?
Dostanu se potom do složky?
Nebo se zabezpečení odstraní a složka je volně přístupná?
- ne, pokud ten sifrovaci program odinstalujes, tak se na soubor nebo slozku nedostanes. Ale nevidim duvod ten program odinstalovavat a kdyz prece, tak decryptuje tu slozku a program odinstalujes a je to. Ale kdyz budes chtit nekomu poslat neco sifrovane, tak mu to posles a on kdyz bude mit ten program a bude znat heslo, tak to desifruje.
a nemas verzi windows HOME? tam to sifrovani mozna neni, proc jsi tak upnuty na to sifrovani ve windows? ty pokusy se zipem s tim nemaji vubec nic spolecneho
Mám HOME.
7-Zip radil Libor, tak jsem to zkusil.
Nejsem upnutý na nic, jen chci splnit požadavek firmy. Mě osobně je jedno jak a čím to zabezpečím. Rád si nechám poradit jakýkoliv jednoduchý a spolehlivý způsob.
Když jsem dal do Googlu vyhledávání "jak zaheslovat složku", tak jsem dostal návod ze kterého je i foto v dotazu.
Na zašifrování v souborovém systému NTFS musíte mít práva k dané složce a heslo.
Přhlašujete se do PC heslem?
Máte přístupová práva k dané složce?
Děkuji.
Včera jsem vyGooglil, že musím mít účet s heslem, aby to fungovalo.
Budu to muset předělat, protože sice mám přístupová práva (jsem správce PC), ale účet mám bez hesla. Dnes účet zabezpečím heslem a potom to snad půjde. Účet u Microsoftu na PC nemám.
Tak jsem z toho "jelen".
Počítač mám chráněný heslem a bez zadání hesla nebo PINu se do něj nedostanu.
Ale možnost zabezpečit soubor nebo složku je stále šedá a nefunkční.
Že by nestačil místní účet a je k tomu nutný účet Microsoft?
Teď ta druhá nutná věc.
Máte práva ke složce, kterou chcete šifrovat? Vytvořil jste ji vy ve svém uživatelském účtu?
Ano, je to mnou vytvořená složka v mém účtu. Tak si myslím, že k ní práva mám.
Ve "Vlastnostech", "Zabezpečení" mám oprávnění ke všemu, kromě "Oprávnění k zvláštnímu přístupu". Jestli to způsobuje probném nevím, ale ten "zvláštní přístup" nemá ani SYSTÉM nebo Administrators a změnit to nejde. Možnost je jen odebírat oprávnění.
Zvláštní přístup obvykle mají zvláštní uživatelé, jako SYSTEM a Trusted Installers.
Zkuste prosím tento článek - jsou tam obrázky, docela názorné:
4 Methods to Use if The Encrypt Folder is Greyed out
---
Když provedete pokus: vytvořit novou složku, vytvořit v ní nové soubory, zašifrovat - funguje?
proc mu davas navod na zprovozneni sifrovani ve windows kdyz vis ze ma HOME a tam to nefunguje?
- tady to je jasna ukazka proc to delat jednoduse, kdyz to jde slozite.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.