Nejste přihlášen/a.
Stále jsem se nerozhodl o pro mne jednoduchém přehledném zálohování dat z disku C: počítače. Nebudu si to komplikovat tvorbou bitové kopie celého disku, ale v případě havarie HDD nainstaluji nově systém z USB flash a teprve následně přenesu soubory ze zálohy z externího disku. Po nějakém hledání a trápení jsem se dostal k programu FreeFileSync 13.1, na kterém je mi sympatické, že přesně zobrazuje názvy souborů a programů, se kterým lze manipulovat. (Totéž by splnil i například Total Commander?)
Zásadní otázka: Pokud budu mít na disku C: čerstvý WIN 10, které soubory jsou pro přenos a obnovení zálohy z externího disku nezbytné? Můj názor: DOKUMENTY and SETTINGS, PROGRAM FILES (x86) , PROGRAM FILES PROGRAM DATA a USERS.. Snad ještě doplnit některých ovladače a knihovny DLL?
Otázku tvorby záloh přírůstkově apod nyní neřeším.
Děkuji za odpovědné názory.
Pokud neznáte strategii záloh/synchronizací a archivů, zcela jiné funkce, doporučuji:
1. Rozdělit disk na 2 oblasti c:\ a d:\
2. Systém na prvním oddíle zálohovat jako "obraz" celé oblasti, v případě havárie snadná obnova, u mne externí HDD, rozhraní USB 3, c:\ je SSD. Obnova i se zavaděčem do 5 minut do původního stavu vytvoření zálohy. Obdobný čas (o něco delší neb mám zapnutou kontrolu tvorby zálohy) zabere její vytvoření (1x měsíčně po update Windows). U systému, pokud nejste odborník, nevíto co přesně zálohovat, a v obrazu c:\ máte vše.
3. Ostatní data zálohuji přírůstkově (nepotřebné se mažou).
4. Archivaci jen u svých fotek a videí (neodstraňuji).
5. Nepotřebuji ani synchronizace.
Programů zadarmo je spousta, jednak od výrobců HDD/SDD ke stažení, osobně užívám Clonezilla (obraz oblasti) a Double Commander.
Na druhé oblasti d:\ jsou jen osobní údaje. U správných programů lze přesměrovat ukládání dat/údajů na tuto oblast/partition (dokumenty, tabulky, obrázky, fotky, skenované dokumenty, pošta, ...). Tedy to, co standardně bývá v ..\USERS, jak uvádíte.
Pokud chcete při obnově znovu nainstalovat sytém, nebude vám zálohování složek PROGRAM FILES (x86) , PROGRAM FILES a PROGRAM DATA k ničemu. Používaný software je potřeba do čisté instalace systému znovu nainstalovat, jinak nebude (až na vyjímky tvořené tzv. portable softwarem) fungovat správně, případně nebude fungovat vůbec. Doporučil bych postup, který navrhl regine Buďtpo disk rozdělit na systémový a datový oddíl, nebo použít dva disky jeden pro systém a programy a druhý na data. A potom vytvořit obraz systémového disku (nebo oddílu) z funkčního systému včetně nainstalovaných programů - ten zajistí obnovu programového vybavení počítače do stavu před havárii včetně nainstalovaných programů a nastavení systému. A k tomu samostatně zálohovat pouze data ze složky USERS.případně celý datový disk/oddíl disku.
Uvědomte si, co všechno budete muset při chybě HDD udělat, znovu nastavit a na co při běžném provozu pamatovat a nezapomenout. Pořád se mi jeví jako nejjednodušší, nejrychlejší, bezpečné a bez potřeby jakýchkoli dalších znalostí pořídit dokovací stanici nebo kabel a jednou za měsíc udělat klon pracovního disku a zálohu nejdůležitějších dat na disky jiné a jinde uložené. V případě jakékoli poruchy se prostě a jednoduše bez potřeby jakékoli instalace a nastavování pracovní disk vymění a vytvoří se klon na nový.
OK. A nejen při chybě, ale i při zničení nosiče dat disku/SSD. Při klonu se koupí nový disk/HDD/SSD a naklonuje na nový nosič během desítky minut i se zavaděčem systému.
Například se standardním instalovaným SW bohatě stačí c:\ oblast do 60GB (téměř 2 násobek). SSD vyžadují větší volnou rezervu na oblast.
Já to řeším tak, že mám systémový disk, na který nedávám žádná data a pak fyzicky druhý disk, kde mám všechna data. Ze systémového disku si dělám image, v případě, že nejsou téměř žádné nové instalace, tak stačí 1x za cca 2 týdny.
Datový disk zálohuji samostatně podle potřeby i několikrát týdně.
1. Koupit si 2x 512 GB SSD - třeba z Číny. Jeden používat jako systémový v PC s nainstalovanými win + aplikacemi.
2. K němu odpovídající redukci na USB
3. Na libovolný USB flash disk nainstalovat bootovatelný program CloneZilla.
Když bude na SSD disku vše nainstalováno (windows, aplikace), tak se nabootuje z flešky a udělá se kopie na druhý SSD připojený přes redukci do USB. Ten druhý SSD slouží pro případ katastrofy, kdy se prohodí s tím prvním.
nesmis to moc komplikovat:
1. Bud tomu rozumis a zalohujes jen urcite slozky a soubory nebo
2. image C: ( pro tebe urcite nejlepsi varianta )
Nejdulezitejsi je cim budes zalohovat a jak to bude uivatelsky privetive, a aby jsi se o to vubec nemusel starat. Obnova neni vetsinou zdaleka trivialni a je vetsinou mnohem slozitejsi nez samotna zaloha. Proces obnovy je vetsinou procedura jak prase a je zbytecne to ted rozebirat, na to se zeptas az to budes potrebovat.
Kamaradi mozna doporuci neco lepsiho, ale ja mam odzkousene a zadamo Veem a AOMEI Backuper fungujou perfektne a pokud budes mit dost mista tam kde budes davat ty image tak se o to vubec nemusis starat. Treba si nechas naplanovat ulohu co ti jednou za 3 tydny udeal image a mas vsechno.
Az budes znalejsi, tak si vezmes jiny program a vyzobes veci ktere potrebujes ( profily prohlizecu, sobory s urcityma koncovkama atd ) - ale nic lepsiho nez delat image neni.
- napiste mi kluci prosim nejake jine programy co umi naplanovat image ( ne Clonezilla ) diky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.