Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Starý počítoč při zapnutí pouze pípá

Od: zbynek* odpovědí: 20 změna:

Můj za své doby skvělý počítač vždycky při zapnutí jenom pípá s asi dvousekundovou pomlkou místo toho aby se spustil OS. Nevíte v čem může být chyba?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

stevo5*
hodnocení

3x

"Ta sice může být v čudu, ale PC najede i bez ní." - je určite pravda, PC nabehne aj bez harddisku - boot z diskety.

Zbynek - hovoríš o starom PC. Neviem ako dlho bolo PC odstavené, ale skús takto: odpoj kábel od siete. Poriadne si pozri kde je čo pripojené, ako sú otočené a kam sú pripojené ktoré konektory, prípadne si to niekam poznač. Poodpájaj všetko čo nie je nutné v počítači, nechaj len procesor, grafiku a klávesnicu. Skontroluj káble od zdroja (a aj všetky ostatné) či sú dobre zasunuté. Ak je tam veľa prachu, povysávaj ho.

SpusťPC. Môže zapípať, vyhodiť chybové hlásenie - ale potom by mal stíchnuť. Postupne pridávaj (vždy do vypnutého PC) po jednom kmponente - myš, HDD, CD-ROM, zvukovku, modem ... a všetko čo tam bolo predtým. Tak by si mohol zistiť či niečo je vadné, ale mohli byť aj zle zasunuté káble. Mnoho zdaru.

doplněno 07.04.09 16:50:

Ešte ma napadlo že som nespomenul RAM - ak je tam viac modulov, vyber všetky, zasuň do MB len jeden. Postupne pridávať ako som písal vyššie. Ostatné moduly RAM máš čas pridať až ak bude zbytok PC v poriadku.

jj, začal bych ramkou. Už se mi i stalo že kvůli jednomu vadnému modulu pc nenajelo vůbec i když další byly OK. Kakže bych to upřesnil- otestovat paměti po jedné. Dále všechny karty vyndat a znovu nandat

gogofm*
hodnocení

2x

Ten jistý problém jsem měl i já .Dal jsem ho do opravy a tam mi řekli ,že problém byl v BIOSU.

zbynek*
08.04.09 08:21
hodnocení

Aha

hodnocení

1x

Spočítej, kolik těch pípnutí je. Z toho se dá poznat o jakou chybu se jedná.

zbynek*
hodnocení

Je to víc než 100 krát. Mám počítat dál?

Ne, to je už naprosto zbytečné. Teď už jen testovat jednu komponentu PC po druhé. Mrkni se na základní desku, jestli nemáš prasklé nebo vyteklé či nafouklé kondenzátory. To jsou takové, většinou stříbrné, válečky.

zbynek*
hodnocení

Jsou v pořádku

alf*
hodnocení

0x

nic na monitoru není, žádná hláška? Pokud je vytažen a zapnut po dlouhé době (měsíce roky) může to být baterií, je v čudu.

Ta sice může být v čudu, ale PC najede i bez ní.

alf*

no jak které, moje píplo a čekalo dokud jsem nedodal informace do biosu. To právě nevím co dělá to jeho.

doplněno 07.04.09 17:54:

teď čtu že pípá 100x, to někdy dělá také kniha položená na klávesnici.

doplněno 07.04.09 18:04:

tak pokud takhle pípá a není to knihou na klávesnici tak je to nejspíš chyba něčeho připojeného, nějaký zásadní konflikt s nějakým zařízením, HDD, RAM, grafikou jak píše @stevo Fakt nic nenapíše na monitoru?

zbynek*
hodnocení

knihu sem tam fakt neměl *smich*

zbynek*
hodnocení

Ne monitor je jako bez signálu a PC jenom hučí. Zkusím koupit novou baterku.

baterkou nic nezkazíš, ale moc tomu nevěřim, pokud jsi zkoušel vše docvakat a paměti po jedné tak zdroj pokud máš možnost prohodit

luk*
hodnocení

0x

zkus nám napsat déku pípání :)

krátký-dlouhý atd :)

zbynek*
hodnocení

Je to pípání s dvousekundovým intervalem.

majkll*
hodnocení

0x

Zaprve reset CMOS. Je to nějaký jumper na desce. Jen ho dej do jiné polohy a pak zpět. Zkus to zapnout. POkud se chyba opakuje, pak jde jednoznačně o problém desky nebo RAMky. Kdyby byla v háji grafika, nebyl by žádný signál z karty a na monitoru by se objevilo něco jako, že je kabel odpojen. Pokud se jedná o pípání, jde o chybu především RAMky nebo desky. Odpoj všechny zařízení IDE ( disky, mechaniky), všechny kabely a nech jen klávesnici, monitor a napájení ( to co radili jiní je pravda, předejdeš tak případné kolizi hardwaru). Zkus ramky proházet, popř. úplně vyměnit. Pokud se problém bude opakovat, pak ti nezbyde nic jiného než vzít měřák a kouknout se, zda-li není někde zkrat. Někdy se stane, že zadní pájené spoje se dotýkají bedny ( bohužel častěji než bych čekal :) ). Zkus změřit, jestli není zkrat na 3,3 a 5V. Tam býva nejčastější problém ( zkrat u kondenzátorů na desce) Změříš to jednoduše, najdeš GND na boardu a 3,3 nebo 5V z ATX konektoru na desce. Pokud Ti pískají máš vyřešeno a desku vyhoď. Pokud ne, a deska je evodentně v poho, pak je jasně problém v RAMce nebo její patici. Vyndej ramky, koukni do slotu na bordel ( prach dělá divy ) a proházej je. Popř. zkoušej jednu po druhé. Bohužel není jiná možnost jak viditelně označit vadnou RAM.

PS. Zkus napsat o jaké PC se jedná ( konfiguraci ) a typ BIOSU ( Award, AMi a pod. ). Typ Biosu je uveden na desce na integrovaném obvodě a většinou stříbrnou nálepkou

zbynek*
hodnocení

Napiš to trochu srozumitelněj prosím. Nejsem takový odborník jako ty.

majkll*

oukej. Odpoj všechny disky a mechaniky, odpoj kabel od síťovky, odpoj přídavné karty ( Tv kartu, modem, síť kartu a pod. ) a nech jen grafiku. Vyndej ramky, profoukni sloty a zkontroluj desku ( nesmí tam bát prach). Pak zandej ramky zpátky. Na desce ( najdeš v manuálu) je jumper RESET CMOS. Tím vyresetuješ CMOSku ( popř. vyndej baterku z desky a nech ji venku min. 15 minut ). Pak zkus zapnout.

Jediné co budeš mít připojené je Klávesnice, monitor ke grafické kartě a napájení zdroje.

Pak se koukni, zda-li Ti naběhlo alespoň úvodní okno. Pokud Ti PC pořád pípá, vypni ho, vyndej jednu ramku (pokud máš dvě) a nech ho jen s jednou ( ale musí být ve slotu 0 popř. první blíže k procesoru) a zkus znova zapnout.

Mezitím nám zkus poslat nějaké info o desce ( typ, značka), procesor ( socket, typ), RAM ( počet pamětí a jejcih velikost a typ) a typ BIOSU ( najdeš na desce - většinou AWARD, Award Phoenix, AMI a pod. )

a koukni se, zda-li máš doma měřák. POkud ano, popíšu Ti potom postup, jak zjistit, zda-li nění něco ve zkratu

neo*

S tim pipanim je nekdy fuska :) koukni sem : grapherx.hustej.net/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]