Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Monitor na zpracování fotek

Od: otik® odpovědí: 17 změna:

Ahojte. Koupil jsem starší polozrcadlovku Sony a99, objektivy mám k ní ještě staré Minolty a dávám dohromady PC s monitorem na úpravu fotek. Původní PC byl už starý a výkonnostně nestíhal. Fotím většinou do jpegu, ale chtěl bych se naučit zpracovávat Raw. SW mám zatím jen Zoner photo studio.

Jde mě hlavně o barvy na monitoru a prezentaci na webu. Na tisk fotek si zatím netroufám. Jsem ochodný jít do začátku klidně i bazarového monitoru, pokud bude v rozumném stavu.

PC samotné už mám, ale řeším monitor. Mám v plánu velikost aspoň 27", IPS, rozlišení 2560x1440, frekvenci aspoň 60hz, barevnou hloubku 8 bitů, ideálně 10 bitů, rozpočet do 6000Kč.

Děkuji,

Můžete prosím poradit? Případně co byste za monitor doporučili. Děkuji.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek6
hodnocení

4x

nereálné..

Přesně tak.

ben®
hodnocení

2x
Dobrý den, pro Vás by byl vhodný/dostačující/splňující nejen cenové požadavky monitor od japonské firmy iiyama, který mohu doporučit z vlastní zkušenosti. Podívejte se viz odkaz. Zdravím!
iiyama-eshop.cz/...
doplněno 07.11.23 08:25: iiyama-eshop.cz/...

jiofa
hodnocení

0x

Mám SONY a77II a dělám poměrně do fotografie dost, ale k věci. S monitorem EIZA (23"- 14 500 Kč) jsem naprosto spokojen. Na kvalitní 27" si připravte 16 - 18 tis. a více. Určitě vám poradí někdo další a jiný. Myslím si ale, že tak drahý nepoptřebujete. Kvalitu ovšem musíte zaplatit.

jiofa

Oprava: Samozřejmě monitor EIZO

hodnocení

Můžete prosím uvést přesný typ Eizo monitoru? Není 24" palců málo na úpravy fotek? Děkuji
jiofa

Mohu. Když jsem jej kupoval někde na fotofórum jsem se dočetl, že 23" je ideální pro fotografii. Tím nechci říct, že nemůžete mít jiný. Prodej skončil, ale jsou další kvalitní.

Monitor na zpracování fotek
jiofa

Už napohled vidíte tu preciznost zpracování "bytelnost". Kvalitní elektronika je u EIZO samozřejmostí.

mll
hodnocení

0x

60 Hz na fotky nepotřebujete, ale to asi neni nic limitujícího. I ostatní je celkem standard, doby, kdy bylo standardem full-hd (1920x1080) jsou minulostí a přesunulo se to do low-cost.

Za 60 tisíc si jistě vyberete, nevím jaká cenovka je na tom, co maji v alza vystavený jako supervěrný; á pardon 6 tisíc, takže to asi budete vybírat nejlepší z nejhorších.

Na internetu se potom dá najít řada návodů, a testovacích vzorků, podle kterých se nastavení monitoru upraví, aby bílá byla opravdvdu bílá, černá byla černá a šedá byla opravdu šedá a podobně. Při 6 tisících rozpočtu zapomeňte na nějakou sofistikovanější kalibraci. Na druhou stranu mozek se přizpůsobí a kromě odborníků nikdo takové věci, jakože šedá je do žluta nebo do modra, nepozná.

Že by nějaký PC vyrobený po roce 2000 nestíhal úpravy fotek, to se mi nezdá.

hodnocení

Můžete prosím poslat odkaz na tu alzu?

hodnocení

0x

Nejlepší monitory pro fotografy a grafiky

smartmag.cz/...

Z jakého důvodu chybí EIZO?

hodnocení

Výběr se zužuje, který z těchto dvou byste zvolili?
displayspecifications.com/...
jiofa

Ani jeden již není 3 - 4 roky v prodeji. Jestli to chcete koupit někde v bazaru, tak tam bych monitor nekoupil ani omylem.

ty
hodnocení

0x
Dell u2713hm, ale pres displayport! /u2713
hodnocení

no monitor vypadá dobře, ale je bohužel i dost starý, našel jsem kousky i 11let staré. Upřimně hledám něco mladšího.

Teď mě padl do oka BenQ PD2700U. Je sice mimo můj rozpočet, ale takto nějak si to představuji. Zatím tiše sním a hledám adekvátní náhradu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]