Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebuji poradit jak mám uchovat opravdu velké množství fotek. Dost mi to zpomaluje počítač a mazat je nechci. Nějaká dobrá karta nebo něco podobnýho... Moc díky
Píšete
"Dost mi to zpomaluje počítač"... to máte na stejném disku, jako OS a chybí kapacita úložiště? To zn. plný disk? Jinak nevidím důvod - fotky a zpomalování PC. Není problém jinde? V HW nebo SW? Popište trochu, co to máte: třeba velikost RAM, zaplnění disků, procesor, grafiku,... Jinak plotnový HDD...
To mi taky nejde do hlavy. Velké množství dat by nemělo zpomalovat počítač, pokud neni opravdu hodně nešikovně nastavený (nějaké indexování a podobně).
Každopádně tak či tak, počítač jako zřejmě jediné místo uložení fotek je špatně. To bych řešil nejdřív. A pak bych hledal, proč větší množství souborů zpomaluje počítač. Divívm se tomu jako uživatel linuxu, ale protože používám taky windows, vím, že tam je možné skoro všechno, a že windows dokáže překvapovat i otrlé uživatele stále něčím novým.
Uloziste lokalni (hdd, flash disk, DVDR), nebo si zaplatit cloud. Kdybys mel Apple, iPhone, asi by ses takhle neptal
A nějaký odkaz na to jakoý disk nebo hdd přesně? Jakou to má mít paměť, aby se tam vešlo cca 8 tisíc fotek a nějaké video?
Na zálohu jedinečných dat existují metody. Pokud počítač (jeho disk) bude mít poruchu, o vše asi přijdete. Pokud bude mít poruchu i externí úložiště a jinde data nebudou, přijdete o ně.
Lepší jsou dva externí USB disky kdyby měl jeden poruchu.
Ještě lepší je pořídit si nějaký NAS a v něm dva zrcadlící se disky (Raid 1) a jeden externí pro jistotu.
Vše je o tom jak si data ceníte a kolik chcete dát za "zbytečnou" zálohu.
Připravil bych si minimálně uložení na třech místech. Popíšu, jak to dělám já, i když to má některé mouchy.
Fotografie (a videa z kamery) nejdřív vypálím na blu-ray v minimálně dvou kopiích. Poté je kopíruju na externí disky. Samozřejmě kopie vždy kontroluju na shodu (např. pomocí synchronizace složek v DC). Předtím nechám spočítat kontrolní součty CRC32. Vím, že CRC32 dokáže obelstít i hacker začátečník a prakticky kdokoliv, ale proti chybě kopírování to chrání dostatečně. Po různých pokusech o nějakou centralizovanou databázi jsem nakonec zjistil, že nejlepší je přidat to do názvu souboru. Tak to dělám u souborů už nejmíň 20 let (program, který na to používám pod windowsem je datovaný 2002, nedávno jsem na to narazil, protože jsem ho potřeboval přeložit pro linux).
Ty externí disky mají pro mojí orientaci písmena A, B, C (jako exemplář A,B,C) a v názvu rok, kdy jsem na ně začal zapisovat. FOTO_2018_A znamená, že by tam měly být fotky převážně 2018 a novější (protože starší jsou na starších discích). Protože mi ale docházelo místo, nebo jsem si to myslel, usmyslel jsem si, že koupím největší dostupný disk (to bylo 20 TB; ještě je 22 ale to je zbytečně drahé) a nakopíruju na něj všechno. No a v tom se teď vrtám už asi měsíc, zatím mám FOTO_2023_A ještě přijde B a C, ale tam to nakopíruju už roztříděné.
Před vymazáním fotek z karty vždy její obsah dvojmo vypálím na BD a po zkontrolování shody a také shody s daty na všech třech discích to teprve smažu.
Jeden z problémů, co vidím na svém postupu je ten, že kdyby přišla jakákoliv živelná pohroma, je po datech. Takže si říkám, že bych třeba exemplář B měl v práci v šuplíku a exemplář C u příbuzných.
Rozhodně bych nešel pod tři nezávislé kopie plus dvě kopie poslední zachrany na stříbřitém kotoučku (nechci si představovat, jak bych to v případě nějaké pohromy hledal a z těch disků kopíroval). Stojí to fůru peněz, ale ztracené rodinné fotky žádné peníze nenahradí.
Teeda, já jsem uplný laik, pár souborů s rodinnýma fotkama mám již na dvd ale jinde ne, musím si kopie někam udělat protože už se několkrát stalo, že děti převrhli do pc pití a byl konec. Naštěstí se to vždycky dalo zachránit ale nemůžu na to spoléhat pořád. Fotky mám různě po felškách ale jsou malé a moc se jich tam nevejde. Proto řeším nějaké větší uložné místo kde se jich vejde opravdu hodně, nejlépe všechny a bude klid. Už jich tolik nepřibývá ale pořád nějaké jsou a je pravda že přijít o videa a fotky dětí jak rostou je pro mě hrozná představa.
Pokud ti na těch fotkách a videích opravdu hodně záleží, je dobré mít tři kopie a každou někde jinde. To nikde na internetu neseženeš, to máš jen ty. A modlit se, že to náhodou vyjde, to je takřka jistota, že o to přijdeš.
Já mám v kompu extra disk, kde mám jen fotky a videa, pak mám na druhý straně baráku NAS, kde mám vše, fotky, filmy, dokumenty a jednou za čas si důležitý věci dám na externí disk. Samozřejmě, není 100% jistota, že o důležitý věci nepřijdu, ale ta pravděpodobnost je naprosto minimální.
Tak zdravím, spočítala jsem velikost souborů co potřebuji dát na nějaký disk, je to +- 110 GB. Jen se chci, asi blbě, zeptat - na tom disku už se s fotkama pak nedá pracovat? Tzn. přesouvat je jinam, upravovat atd. , to musím mít předem hotové? Za další - pokud budu mít další fotky a vide, která tam budu chtít dát - můžu až do velikosti disku? Není to tak že by se tam musely fotky dát najednou a pak už tam nešly přidávat? Ještě za další - můj pc je asi dost starý, zdědil jsem ho po známém a proto asi problém s pomalým otevíráním všeho. Můžu zadat vlastnosti co jsem našel:
Název zařízení:DESKTOP-G0MDIKR,
Procesor: Intel(R) Celeron(R) CPU B800 @ 1.50GHz 1.50 GHz,
RAM: 4,00 GB (použitelné: 2,92 GB),
ID zařízení: 216F8609-0E62-4AAD-BB5D-62C06EED8D35,
Typ systému: 32bitový operační systém, procesor pro platformu x64
Nevím zda se z toho dá něco vyčíst. Proto se ptám i na ten disk, můžu si koupit s velikostí 500 GB (nevím, jestli sem můžu psát značku toho disku) a zapojím nebo přidám ho k svému pc klasicky, není k tomu potřeba nic navíc, je to jako zapojit flešku?
asi blbý dotazy, ale jsem fakt laik
Díky
Ale kopíš Externí disk, 2,5" v krabičce co se do ní dá připojit USB kabel. Pak se to nude chovat kalo fleška. Pracovat na něm můžeš úplně běžně jako na disku v PC, akorát musí být připojený do PC a bude to lehce pomalejší s ohledem na USB.
Víme paní Kokosková?
Napsala jste konfiguraci vašeho PC. Z toho co píšete je poměrně jasné, že PC je jistě pomalé, ale nikoliv kvůli počtu fotografií, ale tím, že patří spíše do muzea než na pracovní stůl. Bohužel máte PC, které bylo pomalé již tak před 10-15 lety.
Ale v podstatě je obdivuhodné, že dodnes "funguje".
Přemýšlel bych nad výrazným (velmi výrazným) upgradem, respektive nákupem nového PC.
Tak původně byl pc určen pouze právě k úpravě a "skladování" fotek když se vyvolávaly a poté rovnaly do klasických papírových alb. Ale vzheldem k tomu, že jak bylo již dříve psáno, děti občas do pc něco vylijí tak proto hledám něco, kde se fotky zálohují a nebudu mít o ně strach. Jak děti rostou tak pc obsazují víc a víc, budu se muset po jiném podívat tak jako tak, tenhle už bude pouze na koukání pohádek.
Díky za rady všem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.