Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nelze rozchodit Linux na starším NTB

Od: jap® odpovědí: 7 změna:
Dobrý den,
mám starší NTB s grafickou kartou Quadro FX1800M.
Jakákoliv distribuce Linuxu do 15 min zamrzne. Jak jsem pátral tak nejsem jediný s tímhle problémem s tou samou grafickou kartou. Problém je údajně v ovládači který je v Linuxu nějaký Nouveau pro grafiky NVIDIA pokud nekecám, zabývám se tim po delší době. Originalní ovladač nenainstaluju dokud neodinstaluju ten původní Nouveau. Při pokusu o odinstalaci v terminálu to naháže chyby a systém se po restartu už nespustí takže čistá instalace. Před samotným restartem stále originální ovladač nelze nainstalovat protože stále detekuje přítomnost jiného ovladače. Žádný z návodu přímo na tento problém u mě nefungoval, jsou to i celkem staré diskuze co jsem našel.
Bude někdo vědět jak to řešit?
Předem děkuji.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

0x

ani stará distribuce Linuxu třeba Ubuntu?

jap®
hodnocení

To jsem nezkoušel, je možné že to fungovat bude jelikož může obsahovat starší verzi toho open-source ovladače a tím pádem podporovat starší GK.
Vždy jsem totiž instaloval nejnovější verze distribucí.

hodnocení

0x

napadla vás možnost, že prostě NTB má vadnou grafickou kartu a ve chvíli nahrání ovladačů- spuštění grafiky celý PC padá?

doplněno 03.11.23 16:07:

pokud tedy ve Woknech funguje bez potíží i s ovladači grafiky, bude problém s ovladačem grafiky LINUX... ale je možné, že jede s wokny jen na grafický čip procesoru a grafická karta tam "není" ... takže to jede v minimálním rozlišení

Jen nápad...- protože jsem řešil podobný problém u herního NTB, kdy normálně jel do chvíle aktualizace ovladačů GK - jak se ovladač načetl a grafickou kartu to poznalo, K.O.

jap®
hodnocení

A proč ve Windows i pod zátěži nevykazuje žádné závady a chyby?

hodnocení

0x
Jaké distribuce a jaké desktopy jsi zkoušel? Asi bych tam např na začátek nedával gnome ve waylandu apod.
jap®
hodnocení

Kubuntu,Ubuntu a myslím že i Manjaro a Arch

hodnocení

0x
A zkoušel jsi i 32 bit distra? Se 64bity jsem myslím kdysi měl na nějakém starším HP problémy a zas tak úplná vykopávka z půdy to nebyla.
doplněno 04.11.23 09:20: Třeba takový MX Linux má 32bit i v nejnovější verzi 23.xx

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]