Nejste přihlášen/a.
Síťové úložiště může perfektně fungovat také jako plnohodnotný server. Může se stát FTP serverem, Download serverem, iTunes serverem, Cloud serverem, Print serverem nebo i Web serverem apod. Jeho účel se může změnit v závislosti na tom, co preferujete. Náročnější uživatele jistě potěší, že se síťové úložiště může stát také DLNA (Media serverem).
-tolik google. V čem je háček? Nechce se mi věřit, že si koupím nějakou nasku, spáruju to doma s wifinou a budu na to mít vzdálený přístup.
A proč by to nemělo fungovat? Také záleží jakou NASku člověk koupí (rozumějte co všechno bude umět) a jak jednoduše/složitě se bude nastavovat. Osobně jsem měl Synology a nyní mám Qnap. Synology byla mnohem více user-friendly, u Qnap se toho dá na druhou stranu mnohem více nastavit. K NASce už kolikrát bývají aplikace pro mobilní telefony, takže i využití NASky s mobilem lze velice snadno (využívám to denně).
Kdybych si měl vybrat nyní, tak bych šel opět do Synology se síťovým připojením 2,5Gb a rychlejším.
Jen ne všechny NASky mají wifi síťovou kartu, u některých to je pouze v rámci rozšiřující karty/USB donglu.
jenyk: taky pravda. Bylo by to u ségry v kuchyni - tam máme přípojku a je tam i wifi router pro celý barák. Pokusy o kabel k ségře do kuchyně pravidelně selhávají - rozkousaj to někde její kočky nebo tak a prostě to nechci tahat k sobě UTPéčkem.
Já mám NASku schovanou ve špajzce hned vedle MESHového routeru. Nechtěl jsem ho v obýváku, kdy by mě mohl štvát zvuk větráčku anebo disků...
Připojení po kabelu je lepší pro vyšší rychlosti. Když si třeba zálohuji nějaký 90GB soubor, tak člověk nechce dlouho čekat, než se to stáhne..
Já mám NAS Synology schovanou ve sklepě zároveň s UPS. Teoreticky mi jí zloděj neukradne, když vybílí barák. Kabel cca 10m, provoz bez problému. NAS se uspává a znovunačtení je otázkou dvou-tří vteřin. S pevnou IP to běhá bez problému odkuvkoli, kdykoliv. Mám ji nastavenou jako zrcadlení dvou disků, každý měsíc mi to posílá zprávu o stavu HDD. Za mě spokojenost.
Já vždycky koupil nějaký laciný počítač, nainstaloval jsem si tam linux a na něj co jsem chtěl a běželo mi tam cokoli - od sdílení disku, přez webserver, gitserver, NTP server, FTP, ... a pokud se to dalo nějak protunelovat do internetu, tak to samozřejmě běžýelo i odkudkoli jinud než jen z domova.
Ony ty NAS jsou taky pod naleštěnou kapotou takové jednoduché počítače většinou s nějakým linuxem a předpřipravenou sadou prográmků a nějakým uživatelským rozhraním. Takže pokud tam můžete něco instalovat a konfigurovat, tak není důvod, proč by tan cokoli z vašich věcí nemělo jít. Výkonu to na to má dost, protože tak slabé procáky, aby to nezvládlo, se v tomhle segmentu už dávno nedělají
(Před spoustou let jsem na nějakém serveru v rámci dotazu "co vám právě běží na počítači" prošel jeden ze svých počítačů a vypsal tam všechno užitečné co tam bylo, včetně testovacích databází a podobných věcí . Poslali mě do háje, že tam nepatřím, že je to pro normální pařany s normálníma herníma mašinama za nějakých 40-60 tisíc Kč a ne pro firmy se serverama za milióny. Já to jen opsal z postaršího netbooku za 6.500 Kč s Atomem. A teda linuxem, pochopitelně. A ten netbook používám dodnes a dodnes to všechno umí.)
Takže na plnohodnotný server potřebujete naprosto zanedbatelný výkon oproti průměrnému mobilu. Pokud teda nevadí, že to při větším počtu uživatel, nebo větším zatížení bude sice dost pomalé, ale přesto funkční.
gilhad: jo, to je pravda. Potřeboval bych jen přistupovat k minimu souborů na které pravidelně zapisuju, a možná když by to šlo tak aby tam šla IP kamera, stačilo by mi i třeba jen statický snímek každou minutu nebo tak.
Rozhodně žádné filmy, nebo velké soubory - na to mi stačí externí disk přímo u TV.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.