Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Solidworks - skládací pes

Od: michaeljorg odpovědí: 14 změna:

Dobrý večer. Potřeboval bych poradit, jak vymodelovat díl v SolidWorksu. Jedná se o díl na skládacího psa, který nám zadala paní učitelka. Výkres dílu zasílám v příloze. Předem děkuji za pomoc.

Solidworks - skládací pes

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

No a s čím konkrétně potřebuješ poradit? Nečekáš doufám na návod ve stylu: Klikni na Soubor -> Nový...

Nedělám tedy v SolidWorks, ale v NX, ale předpokládám, že základní postupy jsou totožné. Vždy existuje několik způsobů, jak se dobrat k identickému výsledku. Např. tohohle psa můžeš vytvořit jako jeden part (soubor dílu), v kterém budou všechna tělesa (5 ks ), nebo jako 4 samostatné party pro jednotlivá tělesa. Čtyři proto, že uši jsou stejné. Ty se pak vloží do souboru sestavy a vzájemně napolohují. Pro tvorbu geometrií jednotlivých těles lze opět použít více postupů. Lze je buď skládat z primitiv (válec, koule, kvádr...) nebo začít tvorbou 2D skic a na ty aplikovat operace vysunutí nebo rotace. Obecnější a lépe opravitelný je druhý způsob. Jednotlivé vzniklé prvky je pak potřeba pomocí operací sjednocení nebo rozdíl sloučit do výsledného tvaru. Další detaily se dotváří pomocí podružnějších operací, jako je zaoblení, díra...Jakmile je vše hotovo, generuje se výkres a do něj se umisťují kóty.

Ale tohle celé Vám už někdo určitě vysvětloval. Takže znovu, o co jde? Mimochodem, teď čtu, že píšeš "výkres dílu" (v jednotném čísle). To je buď nedorozumění nebo vám to paní učitelka brutálně zjedodušila. Znamenalo by to, že máte celou hlavu psa namastit do jednoho souboru, bez ohledu na to, jak by se to vyrábělo v reálu (krk a čumák by byly vsazovány do děr vyvrtaných do hlavy, uši by se lepily, ale hlavně, bylo by to 5 samostatných dílů).

doplněno 27.10.23 12:09:

OK, trochu jsme se posunuli, ale pořád nevím, kde přesně je problém. V NX bych to udělal tak, že skici pro jednotlivé tvary bych se snažil strkat do jedné roviny, konkrétně do roviny souměrnosti té hlavy. Krk a čumák jsou prosté obdélníky (kreslit vždy půlku řezu a rotovat kolem jedné strany, lebka na tom bude podobně, jen profil bude zaoblený už v náčrtu. Uši vzniknou jako extrude z náčrtu, ten může být taky v rovině souměrnosti, jen nebudou vysunuté od nuly. Podobně lze modelovat drážky i oči (oko lze řešit i jako vrtanou díru, ale tady by byl problém s definicí počátku. Tažením ze skici s odečtem od záklaadního tělesa je to na chvilku.

doplněno 27.10.23 15:01:

Tak jsem to zkusil zkreslit.

Celou hlavu jsem dal na 13 kroků a to jsem se snažil to dělat názorně určitě by to šlo zkrátit na polovinu (v NX), ale bylo by to nepřehledné. Nejprve skici. Krom jedné jsou všechny v rovině souměrnosti. Pro rotační prvky jsou to poloviny řezů, rotované kolem osy rotace, tedy jedné ze stran poloviny řezu. Pro oči a ten zářez je to obdélník a kružnice. Viz 1. obrázek.

Poslední skica je v rovině kolmé (ucho) viz. obr. 2. Následují rotace, vysunutí, odečet vysunutí (oči, zářez). Druhé ucho jsem zrcadil (lze i samostatně). Poslední jsou zaoblení hran. Problémy, na které jsem narazil: Výkres je překótovaný a tak některé rozměry nevycházejí, je to tam, kde jsou kruhové úseče a zaoblení hran. jinak je to OK.

Solidworks - skládací pes #2
Solidworks - skládací pes #3
Solidworks - skládací pes #4
michaeljorg
hodnocení

Vím, jak pracovat s programem SolidWorks a jak jednotlivé díly vysunout, odebrat nebo orotovat. Potřebuji pouze poradit, jak na ten krk udělat tu hlavu toho psa. Toto je výstřižek jednoho dílu. Ostatní díly už mám hotové. Až budu mít i tento poslední díl hlavy, tak budu dělat sestavu, kterou už zvládnu. Potřebuji pouze tento díl nějak vymodelovat.
michaeljorg
hodnocení

Dobrý den. Asi jste mě špatně pochopil.:( Tady ta hlava má být z jednoho dílu. Ostatní díly mám už hotové. Podle toho, co jste udělal, jsem pochopil, že jste udělal jednotlivé díly a dal to do sestavy. To bych měl moc dílů. Pošlu Vám kompletní výkres, aby to bylo pochopitelné.
Solidworks - skládací pes #5

No, evidentně si nerozumíme. Navrhoval jsem 2 způsoby řešení: Buď Vytvořit hlavu jako sestavu nebo jako jeden soubor, chceš-li jeden part - díl. Z toho, co jsi napsal, jsem pochopil, že preferujete ten druhý způsob - celá hlava jako jeden díl. Tak jsem i postupoval, veškerá geometrie (všechnyskici i tělesa) je v jednom souboru. Pokud je požadavek, aby se to chovalo jako jedno geometrické těleso, je nad rámec toho, co jsem uvedl v postupu, potřeba všechny tělesa sečíst.

Možnou příčinu nedorozumění vidím v tom, že logika SolidWorks a NX bude přeci jen odlišná. Potřebovali bychom někoho, kdo je schopen popsat, jak by postupoval v SolidWorksu. Ale nikdo takový se nehlásí... Zkus popsat, jak tvoříš ten díl, kde jsou 2 kolečka spojená osou...

jawacek350
Můžete hlavu složit z vice dílů a poté uložit do step. Při otvírání step, pokud to solidworks umožňuje, otevřít jako jednoduchý díl (solid edge to umí). A pokud rovnou tvořit jako jeden díl, tak rotací vytvořit válec. Uši vytvoříte v náčrtu základní roviny a poté konturu vysunete na obě strany souměrně. Tato funkce tu určitě bude. Vysunout tyčku uz pak snad zvládnete. Díru pro oči snad taky. Otvor pro pusu bych udělal v rovině odsazené od základní o patřičný rozměr. V této rovině vytvoříte náčrt s obdélníkem, který poté vysunete. A pusa je na světě. Čumák opět rotací kontury nebo vysunutím a poté zaoblením. Je to celkem jednoduchý díl. Pokud by tu byly plochy s proměnnou křivkou, to by byl jiný level.
michaeljorg
hodnocení

@jawacek350 Je to na mě spousta informací.:( Potřeboval bych to vysvětlit pomocí toho SolidWorksu. Takhle mi to moc nepomůže.:(
michaeljorg
hodnocení

@amper Chápeme se úplně stejně. Také jsem měl na mysli ten soubor jako jeden díl. Ten díl s kolečkami jsem tvořil tak, že jsem začal ze středu pomocí přímky rýsovat půlku toho výkresu. Pak jsem tam dal kóty a nakonec jsem to orotoval kolem osy.

No vidíš. A já postupoval obdobně, jen je to víckrát to samé. V prvním obrázku je skica pro půlku průřezu hlavy. Další pro půlku průřezu krku a další pro půlku průřezu čumáku. Ty v dalších krocích orotuju. Každou samostatně, podle její osy rotace. Poslední skica je kružnice (oko) a obdélník (tlama). Ty přijdou vysunout symetricky na obě strany a odečíst od hlavy.

Poslední skica je ucho. Ta je v rovině kolmé na předchozí rovinu - obr. 2. Já tvořil jedno ucho, vysunul a následně ozrcadlil.

michaeljorg
hodnocení

Omlouvám se, ale teď jsem se do toho úplně zamotal.:( Potřeboval bych to vidět v tom SolidWorksu.:(

jawacek350
hodnocení

0x

Dobrý den.

Pracuji v Solid Edge a dělával jsme v Inventoru. Inventoru je Solidworks asi nejblíž. Pokud jste úplný začátečník, doporučuji zajít na YT a hledat "Solid works tutorial", kde na vás vyběhne desítky videí, jak začít. Lépe jednou vidět, než stokrát slyšet. Tady se přiznám, že jsem volaký zmetěný z pohledu vpravo nahoře. Ale je ráno, tak mi to možná ještě nemyslí... *sok*

Zmätený a prečo? Netvrdím, že tam nic průšvihového není, ale na první dobrou nic nevidím. Poněkud matoucí je zakótování polohy "uší" přes střed poloměru. Při druhém čtení mě zaujalo zakótování ucha š x v, tak jsem to hodil do skicáře a ten tvrdí, že rozměry pro R13 jsou 24 x 8 a ne 24 x 7,5?!

jawacek350

Máte pravdu... Ty uši se mi zdály se strašně velkým rádiusem... Proti ISO pohledu to působí jinak a divně. :)

Ale moment... Ten pohled pravo nahoře je vytvořen v americkém promítání, že? :)

Není. Ale ta hlava je ve všech průmětech (krom toho obecného kolorovaného pohledu) umístěna do výkresu dost nelogicky, člověk by čekal, že bude "vzhůru nohama", nebo spíš osou krku svisle a čumákem nahoru. Ale z výkresového hlediska je to OK.

michaeljorg
hodnocení

Dobrý den. Nejsem začátečník v SolidWorksu. Pracuji v SolidWorksu už druhým rokem na SŠ. Všechny díly psa jsem zvládl sám, ale bohužel tady u hlavy si to neumím představit, jak to vymodelovat. Zkoušel jsem to přes referenční geometrii, a ani to mi nepomohlo.:( Na YT jsem zkoušel hledat návod na skládacího psa, ale bohužel jsem nic nenašel.:(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]