Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
musím v práci poptat a definovat podklady pro pálené hliníkové štítky. Není mi jasná výška písma ve wordu. Podle všeho je udávaná v bodech, přičemž 1 bod=0,35 mm. Když jsem si ale štítek vytiskl v měřítku 1:1, písmo o velikosti 10 bodů má na výšku cca 2,5 mm, kdežto dle výpočtu by to mělo být 10*0,35=3,5 mm. Tak mi to tedy není jasné. Nějaká rada?
Děkuji
Vizte zde:
garamond (korpus)
10 bodů / 3,761 mm (cca 2,49; 2,34 mm). Podle rytce Claude Garamond (zemřel 1561) - odvozeno z rytcova jména. Používá se na sazbu většiny knih.
Jako první je uvedeno Furnierovo pojmenování pro výšku písma, dále údaj o stupni písma v bodech s jeho ekvivalentem v milimetrech, který nám říká jen velikost kuželky písma (tj. výška písmovky = za určitých okolností výška řádku). Posledními údaji jsou v závorkách uvedeny výšky verzálky "I"fontu Times New Roman v Didotově měrné soustavě a angloamerické měrné soustavě.
Jinak výška řádku není totéž, co výška písma - viz zde:
Základní typografické pojmy: Co byste měli vědět o písmu
Ve Wordu vyrábět podklady pro hliníkové štítky? To jako šítky vyrobí na základě DOC nebo PDF? Tipoval bych to špíš na formát DWG (AutoCad, Rhino, ...), pěkně čárově do vrstev - ořez, gravírování - uzavřené polyline. Ale když by příjímali PDF, tak to udělejte ve vektorovém programu Inkscape, Adobe Ilustrator apod.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.