Dobrý den, píšu z mobilu a prosím o radu. Minulý měsíc a teď zas se mi aktualizuje počítač. Normálně jsem ráno od 7 h do 9 h pracovala, pak najednou přestal jít internet, po chvilce i program, ve kterém jsem pracovala, začalo se točit kolečko. Počítač jsem restartovala a po té se objevilo hlášení Probíhá příprava Windows, nevypínejte počítač. Ta hláška už je tam 3 h. Náš IT tvrdí, že to je normální, že tam jsou dlouhé aktualizace. To snad není možné ne? Stalo se mi to samé přesně před měsícem. Chjo.
U staršího kompu s málo pamětí (3 až 4GB RAM) může trvat dlouho. Ale hlavní problém bude v to, že jste jej restartovala. Nejspíše nyní začal po znovu-zapnutí vše vracet do původního stavu (bod obnovy - což může být delší než vlastní update) a následně bude pokračovat v update. Jó holt, Microft Windows. Nechte tomu den a noc. Ajťák bude mít pravdu.
To "normální" je relativní pojem. Stává se to. A protože windows se příliš nenamáhají zobrazovat uživateli, v jaké fázi aktualizace právě je, tak prakticky nejde poznat, jestli to probíhá. nebo se to seklo. Kolega v práci má PC Dell, které se takto chová odnova. Tak dvakrát měsíčně mi tu špacíruje po chodbičce, nadává a čeká až doběhnou aktualizace. Mně na podobném, stejně starém PC Dell (asi 3 roky) taky jedou trvaly aktualizace celé dopoledne. Pak to napsalo, že se nepovedly, pak jsem hledal bod obnovy, pak to psalo, že je systém poškozen.. nakonec jsem to po několika hodinách zkoušení zase opravil a rozběhl pomocí instalačního USB, aktualizace proběhly znova a OK. Tady nikdy nevíte, jak to dopadne. Možná to doběhne, možná systém ani nepůjde spustit. Soudruzi už to trošku překombinovali. Takto časté a nezakázatelné aktualizace jsou k vzteku. Já si doma držím Win 7 se zakázanými aktualizacemi a mám klid (teď už snad ani nevydávají).
Zkuste uvést komponenty a systém. Samotný Windows kdysi prohlásil, že tahle aktualizace může trvat až 3 hodiny. Ale to by se jednalo o extrémním případě, kdy se spojí okolnosti jako stará verze Windows a omezený pevný disk. Zkuste tomu dát klidně ještě hodinu, dvě a pak zkusit tvrdé vypnutí a znovu zapnutí.
Nepíšete, jaký máte PC a jaký systém. Z toho by se dalo odvodit, jaká asi aktualizace mohla proběhnout. Ale rozhodně to není normální, za 3 hodiny musí být systém i na nevýkonném počítači dávno aktualizovaný. Něco je tam blbě.
karel556*
Tak když píše: a po té se objevilo hlášení Probíhá příprava Windows, tak to je jasné jaký systém, ale 3 hodiny je i na instalaci podle mě dost, natož na aktualizaci.
vili
Tak já třeba jedu na jednom počítači na jedné konkrétní verzi Windows 11 na druhém mám desítky. K tomu samozřejmě Microsoft uvolňuje nové aktualizace, které lze na ty stávající instalovat. Ale chápu, že to je někdy těžké pochopit.
Možné to určitě je, podobné historky slýchám od postižených co chvíli už léta. A pravděpodobně se vám to na tomto počítači bude stávat i nadále.
Mě se to ještě nestalo, protože jedu na Linuxu (Gentoo) a updatuje se pouze a právě tehdy, když řeknu, že se updatovat má. (A pokud pominu stahování, které jde udělat zvlášť, odeálně přez noc nebo tak, tak celý systém komplet to zvládne asi za 3/4 hodiny (a dá se to srazit i na 20minut), ale většinou neupdatuju scelý systém, jen části, které si vyberu, že to potřebují.) A to si to Gentoo ty věci kompiluje na míru ze zdrojových kódů, na rozdíl od jiných distribucí, co si to stáhnou už nějak zkompilované.
Linux-distra (Ubuntu, Slax, OpenSUSE, ...) mají obrovskou výhodu v tom, že když se update nepodaří/nedokončí, jednoduše počítač vypnete a spustíte jakoukoliv původní či předchozí verzi IHNED (jsou nadále na výběr při startu, samozřejmě pokud si je ručně předtím neodstraníte). I na pomalých strojích a s malou RAM pamětí neznám případ delšího update Linux-distra než 5 minut (a restartovat na nové jádro můžete třeba za týden).
Microsoft u Windows zatím k tomu nedospěl/nevyspěl, má jen vysoce nespolehlivý Bod obnovy. A strašně dlouho se obnovuje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.