Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaká náhrada za starý NTB

Od: jap® odpovědí: 14 změna:
Dobré ráno,
mám DELL Precission M4500 CPU i5 M520, GPU NVIDIA Quadro FX1800M, RAM 8Gb.
Slouží velmi dobře a asi strčí do kapsy spoustu dnešních nových NTB ale už je na něm po výkonové stránce každý další rok celkem znát.
Chtěl bych jít asi znovu do repasu ale rád bych něco s dobrým poměrem cena/výkon s tím aby tam byla rezerva výkonu alespoň 5 let tak jako jsem to měl zde. Cena okolo 10 000 zda je reálná, u repasu věřím že jo.
Používám ho na internet, někdy hry, úprava fotek, filmy Full HD, kdyby bylo 4K tak bych se asi nezlobil ale nepožaduju. Jinak by se mi ještě docela líbil 17.3 displej.
Další otázka je zda vůbec NTB potřebuju, nikam ho nenosím a celý roky je na stole a tak jsem si hraju s myšlenkou pořídit stolní PC. Co mi doporučíte?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Repas za 10 000 notčebok je reálný sehnat už pěknej kousek.

U stolního PC se za 10 tisíc dá sehnat už dobrej stroj , při správném výběru pak půjde i za těch 5 let vyměnit pár střev a zase se zlepší výkon na dalších pár let. Navíc pokud většinou něco klekne v ntb je to na výměnu celého stroje vs výměna konkretního komponentu v PC

Pokud nepotřebujete mobilitu tak bych šel rozhodně cestou stolního PC.

Jinak popis Vašeho stroje mně trošku mate , i dnešní telefony maj větší výkon.

Na bazarovém trhu je spusta mašin jak ntb tak stolních PC je je třeba vybrat co je pro Vás ideální. Např cca 3x výkonější stolní pc oproti tomu co zde píšete vy přijde do 3000 včetně periféríí , ale už je to starší kousek kterej po 4-5 letech půjde do elektrosběru.

Do těch 10tisíc se dá sehnat něco na platformě AM4 která bude i za těch 5 let poskytovat dost prostoru pro upgrade.

jap®
hodnocení

Tak jak jsem napsal tak na tom doteď funguji... Ano asi i dnešní mobily jsou na tom lépe.Video co natočím na svém mobilu na tom NTB nepřehraju, to samý z autokamery. Většinu her co já hraju tak si s nimi stávající NTB poradí celkem hravě ale jakmile se snažím přehrávat třeba na YouTube video 1080p60fps tak už se setkávám se záseky.Ty hry jsou taky starý jak ten notebook, možná víc. Hraju spíš z nostalgie než aby mě zajímaly nejnovější pecky. Reálně jsou na něm horší ostatní operace než ty moje hry...
Já když srovnával notebooky nebo PC i za 5000 tak by jsem si nijak extra nepomohl natož za 3000 jak píšete.
jap®
hodnocení

Ve zkratce, jdu hlavně po ceně ale abych se zároveň někam posunul.

Teď jsem koukal namátkou na inzerát I5-2400 8GB RAM dd3 120gbSSD GTX 750TI za 1700Kč pouze case , vyčištěný přepastovaný čistá instalace win oproti Vašemu stávajícímu ntb 2x výkonější procesor tak 7x výkonější grafika k tomu se dá v pohodě sehnat ta klávesnice a myš s monitorem do 3000kč. Ale jak říkám tohle je stroj kterej pak dáte do sběru až nebude stíhat.

podobných strojů je do 10 tisíc spousta všecko to jsou různě staré platformy takže upgrade do budoucna se prostě neoplatí

no a pak je tu ta cesta sehnat něco s Ryzenem třeba 3100 obyč základovou deskou B450 a starší grafickou kartou kde se dá ten výkon navýšit v budoucnu násobně protože ta platforma fungovala dlouho.

jap®
hodnocení

Ano to máte asi pravdu, já koukal po podstatně novějších procesorech, 6 nebo 8 jádra co maj i slušnou integrovanou grafiku.

pokud se vydáte cestou stolního PC tak na integrovanou grafiku nehleďtě ta se nikdy nevyrovná externí gpu

Pro Vaše potřeby stačí i 4 jádro důležitej je pak výkon jednoho jádra.

Pokud byste chtěl sledovat ve 4K je potřeba lepší gpu a procesor a rozhodně taky potřebujete 4k monitor pokud byste nekoukal přes tv do 10 tisíc je to stále reálné

jap®
hodnocení

Co mi povíte na tuto sestavu?
Ryzen 5 3600
Radeon RX550 4Gb
16Gb DDR4
Základni deska Gigabite B550 GAMING X V2
Jen tak zkusmo jsem si udělal konfiguraci z nových komponentů.

Já osobně bych toto nové nekupoval , R5 3600 je fain procesor sám ho mám teď doma na bazarovým trhu je jich moc protože ultra hráči již dávno upgradovali na silnější , i když koukám že teď už stojí pakatel takže volba asi v pohodě.

grafiku novou nekupujte jsou to zbytečně vyhozené peníze zvláště pokud kupujete takhle slabou

16gb ram je v pohodě pro ryzeny rychlo 3200mhz nižší bych nekupoval už kvůli budoucímu upgradu tahle bude dostačovat

Deska je v pohodě

chybý Vám tak CASE , Zdroj , SSD disk což jsou taky nemalé peníze

Nicméně nové bych to nebral je to zbytečnost hledal bych na trhu něco jako Ryzen 1600 2600 3600 3100 a novější desku chipset B450 16GB ram 3200 a grafiku s 6-8GB V RAM z těch levnějších bazarovek GTX 1070 nebo RX570

jap®
hodnocení

Ano to samozřejmě vím že mi tam některé věci chybí. Jen jsem je neuvedl jelikož nemají s výkonem moc společného.
Jinak když jsem si pouštěl videa co dotyčná grafika zvládne tak mi to nepřišlo že by pro mě byla slabá ale to asi nemění nic na tom že je třeba slabá vzhledem k ceně.

Skáčeme trošku z jednoho do druhého , ještě k té Vaší navrhované sestavě , procesor grafika ramka spolu spolupracuje , když něco scháním tak je ideální to vyvážit. Měl sem namysli že ta rx 550 je k tomu r5 3600 hodně slabá takže by pak stačil i jinej procesor.

Rukama mi prošlo už hodně PC a nejtěžší je vždycky dobrat se k tomu co ten člověk chce a kolik je do toho ochoten dát pak se hledá ideální návrh. Za mně se v téhle cenové kategorii prostě neoplatí kupovat nové komponenty ta poruchovost je minimální.

Na trhu je do 10 tisíc spoustu sestav které Vám budou vyhovovat , jen to chce mít někoho kdo Vám pomuže s výběrem. Pokud jste se rozhodl pro PC což pokud nepotřebujete mobilitu je rozhodně lepší volba tak sou tam ty cesty dvě jak sem už někde výše psal. Buď si pořídíte levnější stroj který za pár let prodáte nebo dáte do šrotu i tak vám pár let vydrží když jste schopen fungovat na 13 let starém stroji. Nebo koupít něco dražšího co půjde do budoucna vylepšit , za mně to je teď ta platforma AMD4 která má spoustu vhodných procesorů a grafik které jsou kompatibilní a ten výkon tam pak má velkej rozsah.

Nevím kde hledáte komponenty nebo bazarové PC , obchody s repasy potřebují generovat zisk tak často prodávané věci zdaleka nemají takovou hodnotu a těch pár výhod oproti přímemu nákupu od člověka tu peněžní hodnotu nemají. Za mně je nejlepší hledat někde na specializovaných forech třeba na FB kde je mraky nabídek a pokud je tam přemrštěná cena často to prodávající schytá v komentářích.

Pokud si nejste pc sám schopen naistalovat nebo provést základní údržbu tak bych se obrátil na nějakého menšího prodejce který Vám sežene to co potřeboje naistaluje a provede i základní údržbu. Mohu Vám i někoho doporučit podle kraje pokud máte FB.

hodnocení

1x

S tímhle budgetem to fakt na ntb který bude mít rezervu 5 let opravdu není. Pokud nepřenášíte doporučím pc. Samozřejmě je k tomu potřeba monitor. Pc stejně bude muset být taky bazar. Repasy jsou většinou naprd u těch pc.. Já dva měsíce zpět kupoval Ryzen 7 3700x gtx 1070 16gb ram ssd na sýstém a hdd za 8tisíc. Monitor za ty dva tisíce koupíte v pohodě. Je to starší sestava ale utáhne i nejnovější hry. To pro vás bude nejjednodušší..

jap®
hodnocení

Tenhle co mám stál nějakých 7-8 tis. A těch 5-6 let splnil co měl.
Tenkrát jsem měl zánovní "plasťák" asi za 10000Kč,ten jsem dostal darem. Byl to neskutečnej skok dopředu když jsem ho vyměnil za repas na to že ten Dell byl už tenkrát asi 6 let starej.
Jinak děkuji za rady.

Tak ono vy píšete někdy hry, záleží jaké hry. Podle toho se dá volit. Pokud je to nějaká slaboučká hra tak s přehledem. Pokud něco novějšího tak už bude problém

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]