Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč hláška?

Od: misa503® odpovědí: 13 změna:

Dobrý den.

Zapnul jsem stolní počítač WIN 10 a na monitoru se mi objevila tato hláška. Nikdy se mi to neobjevilo ještě za mnoho roků. Měl bych dotaz co to znamená? Měl bych nechat počítač zkontrolovat?

Dal jsem entr a počítač se rozeběhl jako vždy bez závad.

Děkuji za případnou odpověď a vysvětlení.

Proč hláška?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Z nějakého důvodu se vám resetoval BIOS (základní nastavení počítače, které je uložené na základní desce a k udržení v paměti vyžaduje napájení - většinou malou vyměnitelnou baterku.
Nebyl počítač odpojený ze zásuvky?
Dejte první možnost, počítač by měl normálně naběhnout, pokud to bude dělat opakovaně, dá se záložní baterka vyměnit.
hodnocení

Každý den vypínám počítač, start-vypnout.

hodnocení

Za chodu odpojený ze zásuvky nebyl

hodnocení

Dnes hláška stejná. Seženu baterii a vyměním.

Ta baterie je tam jen kvůli času a datumu? nebo má i jinou fumkci?

Já jen jak rychle musím naterii vyměnit. Mám obavy, že mi se nerozeběhne počítač bez vybité baterie - je to možné?

Děkuji

lmgify

Počítač se rozeběhne i bez baterky.

Baterka ukládá i jiné údaje než jen čas, ale jestli jsi nekoupila už počítač sestavený a nastavený, tak běží se standardními hodnotami a zjevně ti to doteď nevadilo.

Ta plochá baterie CR2032 je velice běžný typ.

hodnocení

hodnocení

0x

Na 99% je vybitá knoflíková baterie CR2032. Projevem je, že se anuluje čas/datum, po zapnutí se musí pokaždé znovu nastavit. Zručný si koupí (asi 30 Kč) a během 10 minut vymění na základní desce/matherboardu.

hodnocení

Datum a čas stále aktuelní

hodnocení

Ta baterie je v té bedně počítače velké?

hodnocení

Jestli ano, tak když oddělám kryt tak tu baterku tam hned někde uvidím nebo je v nějakém krytu? Zvládnu ji vyměnit sám?

hodnocení

Baterii vyměnit až když se ztratí datum a čas? Jinak neměnit?

Knoflíková baterie je hned vidět, snadno se mění (jako v malé kuchyňské váze například). Pokud se rychle mění, tak do 1 minutu, čas většinou zůstává. Ale není problém čas znovu nastavit, třeba ve Windows či distro-Linux.

halamus

Možná jste si vynulování času nevšimnul, bo správný čas po určité době nastavil operační systém z ntp serveru.

Baterky CR2032 prodává i LIDL, bývají v krabici namíchané s jinými CR20xx, CR2032 jsou nejběžnější, jsou nejvíce na odbyt a proto jich je v krabici nejméně, jednou jsem takhle uspěl až u třetí pokladny. Lídlácké knoflíkovky jsou poměrně obtížně dostat z obalu, bez nůžek se mi to nepodařilo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]