Nejste přihlášen/a.
Setkal jsem se a slyšel jsem že pro vzdálené připojení se používá jiný OS než který je na serveru a k tomu rdp wrapper
a navíc se nesmí provést win update jinak ten rdp wrapper bude updatem smazán.
Co to je a k čemu to slouží. A je to legální?
Tvůj dotaz je dost zmatený, ale myslím, že chápu podstatu.
RDP wrapper (Wikipedie: RDP) je program (rozšíření), který umožní uživatelům se připojovat k jejich účtům na Windows počítači ("serveru") z dálky a vidět jeho plochu u sebe. Microsoft úmyslně tuto možnost vzdáleného přístupu u některých verzí Windows (Home, Starter) blokuje a u vyšších verzí (Professional, Enterprise) dovoluje jen jedno připojení. Když chceš více připojení, musíš mít speciální verzi Windows a Microsoftu platit licenci za každé další připojení. RDP Wrapper všechna tato omezení obchází. Je to velice šikovný prográmek.
Ty to asi použiješ, když máš doma PC s Windows ve verzi Home a chceš se na tento počítač připojovat z jiného počítače (s libovolným systémem) a vidět Plochu, jako bys seděl u svého PC doma. RDP wrapper se instaluje na ten domácí PC.
Jestli se ze svého počítače připojuješ na cizí server, kde máš účet (ve firmě, škole, ...), tak se tě RDP wrapper netýká. Je to věc administrátora toho serveru.
RDP wrapper je legální a neporušuje žádné licenční podmínky, co jsem se tak dočetl.
Pro porovnání: Linux nabízi libovolný počet připojení v libovolné verzi.
> se nesmí provést win update jinak ten rdp wrapper bude updatem smazán
Nastavení RDP wrapperu závisí na přesné verzi Windows. Updatem dojde ke změně verze. Mělo by stačit změnit .ini soubor wrapperu nebo ho znovu nainstalovat.
Dík za vysvětlení.
Tak aby se microsoftu nemuselo platit za více licencí, tak se použije RDP wrapper, ale nesmí se provádět update.
Chápu to dobře.
Ta verze Windows a ty extra licence ( RDS CALs) údajně bývaly ukrutně drahé. Nevím, já se o tyhle licenční šaškárny dávno nezajímám, když v libovolném Linuxu můžu mít těch připojení kolik chci, bez omezení a zadarmo.
Update se provádět může, ale musíš znovu spustit konfiguraci toho RDP wrapperu. Měl by si ji stáhnout automaticky. Problém může být, že nová konfigurace pro právě vydaný update Windows ještě nemusí být připravena pro automatické stažení, tak pokud nechceš čekat, budeš to muset změnit ručně podle návodu v nějakém fórumu.
Na druhou stranu, když se nechceš připojovat na svoje domácí Windows PC ("server"), tak vůbec RDP wrapper nepotřebuješ.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.