Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nastavení duostranného tisku: nejdřív všechny přední strany

Od: herd® odpovědí: 10 změna:

Mám hodně expertní dotaz na Změnu pořadí tisku v více dokumentů (PDF ), tak aby byl tisk rychlejší: chci nejdřív vytisknout všechny přední strany("přední archy"), pak obrátit štos papíru (bystrá poznámka: pořadí bude pak prohozené) a vsunout do zásobníku a pak tisknout zadní strany("archy"). Místo toho, abych každou jednu stránku obracel.

Potíž ale je v tom, že tu jsou další okolnosti:
- jde o víc PDFdokumentů zároveň (naštěstí mají stejný počet stránek). Pokud bych tisk každý dokument zvlášť, protáhlo by se to
- na stranu jednoho listu A4 papíru se tisknou dvě strany vstupního PDF dokumentu, jež má stránky A5
- tiskne se to do brožury (Sedlová vazba) - to ovlivňuje pořadí stránek.

Celkem jde asi o 300 listů=1200A5 stran. !
Pozor, samozřejmě každý dokument = jedna brožura. Ne všechny dokumenty sloučené do jedné megabrožury (ostatně 500 listů má tloušťku asi 4cm, takže by to ani nešlo přehnout ...Hahaha) Každá brožura má 5 listů, ne 500, takže to předhnout půjde

Dokážu si poradit, pokud se nenakumulují všechny podmínky, ale třeba jen 2:
Mohu zadat manuální pořadí stran 20,1,18,3,16,5,...,4,17,2,19 - chce to vyzkoušet a zapsat). To ale nejde při tisku víc dokumentů
Umím vytisknout všechny dokumenty naráz, musím obracet stránku
Umím vytisknout tak jak chci všechny (kompletované) přední archy všech dokumentů. Bohužel jsem nikde v programu nenašel Jak vytisknout zadní archy ! To se dělá v dialogu Editoru rozvržení stránek v kontextu Základní nastavení přepínačem jednostrané/oboustrané. Prostě mi zmizí zadní strany a nevím kde je vylovit, kde se objeví nebo kde přepnout pro tisk zadních.
Pokud by to nebylo do brožury, je to taky triviální.
Nejsem s to v Editoru rozvržení přidat druhý list, který má stejné rozvržení stran jako první - vždyse tam přidá strana přes celý list

PS: nějaká úprava v 50 dokumentech nepřipadá v úvahu.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

olinl
hodnocení

0x

Prodávají se tiskárny, které potisknou jeden list z obou stran v "jednom kroku". Nejdříve potisk jedné strany, potom papír zapadne zpět na tisk druhé strany a nakonec ho tiskárna vyplivne do zásobníku "vytištěných". Cenově jsou tyto tiskárny dražší. Pokud takovou tiskárnu máš, měla by to zvládnout.

hodnocení

No, jenže já takovou tiskárnu nemám.

hodnocení

0x

Mám tiskárnu Canon TS 8530 asi dva roky a ta dokáže tiksknou oboustranně automaticky. Nestála žádný ranec, tak věřím, že nějaký její nástupce to dokáže také.

ka
hodnocení

0x

Není jasné, kolik je dokumentů. 60?

Pokud ano, tak je asi nejrychlejší to 60x otočit, než hledat v nastavení něco, co asi stejně nejde.

Při tisku jednoho dokumentu stačí otáčet jen jednou ne? Pokud je nutný otočit po každém listu, tak stojí za prd SW. Některé programy na to využívají ovladače, některé je umí obejít a poslat na tisk obrázky sudých listů a po jednom otočení obrázky lichých. Zkusil bych aktualizovat ovladač, případně změnit PDF SW.

Já používám Foxit reader. Má i funkci "batch print" tak by mohl možná umět vše, co potřebuješ, na jednou, ale namám s tímto zkušenost.

Ale jak ti to natáhne v průběhu tisku omylem dva listy, tak víš, kde budeš. Asi bych to dělal radši na vícekrát.

hodnocení

Ano, otáčím jednou samozřejmě.
On i tiskový dialog(dané tiskárny specifický) má možnost tisknout více stran nalist, jenže je to omezené - na prd. Zaprvé tam bude spousta bíleho místa a neumí to nic jiného než stránku za v posloupnosti za sebou . S tím sedlovou vazbu nevykoumám.
Kdežto v corelu dialog na záložce rozložení jsou královské možnosti nejden pozicování+zvětšení každé stránky dokumentu na list, ale i pořadí. Jen jsem tam nedokázal nastavit tohle pro tuto konstalaci víc dokumentů. A nebo při "oboustranném tisku" vybrat že chci tisknout teď zadní listy a potom přední.

uklasik
hodnocení

0x
To je přece záležitostí aplikace, ze které ten tisk posíláš do tiskárny, nebo ne?
Tak vyměň aplikaci.

To je hloupost, tiskárna nemůže dělat něco, co třeba neumí.

hodnocení

No, to je taky možnost. Rád si nechám poradit aplikaci, která tuhle konstalaci 4 podmínek zvládne. Myslím, že jich hodně nebude. Vstupní dokumenty jsou v 50 pdf souborech s lineární pořadím A5 stránek. a chci z toho udělat 50 sešítků na papíře A4(viz výše)

hodnocení

0x

Lze tisknout liché stránky a pak třeba sudé.

Ale nedoporučuju tisknout více dokumentů současně, protože pokud bude mít některý lichý počet stránek, bude vám správné nastavení trvat déle, než počkat na dotisk lichých stran jednoho dokumentu a potom tento vložit do zásobníku pro tisk sudých stran.

hodnocení

No a to právě hledám. jak tisknou Liché a pak sudé.
! Jenže pozor:
- pokud zvolím v tiskovém dialogu programu tisk Všech otevřených dokumentů, tato možnost zmizí (resp on je to balík možnosti všechny stránky/liché/sudé/zadej-rozsah).
- A další věc je terminologická: já chci oddělit tisk sudých a lichých *archů* a ne *stran* dokumentu.
Tak jen že není stránka jako stránka. Takhle bych měl na archu jen potištěnou jednu polovinu a ještě z každé strany.
Jelikož Arch už obsahuje kompilaci dvou stran, jednou to je třeba na listu:(zadní/přední) 20,1/2+19 a potom 18,3/4,17
Vytisklo by se mi 2: 20,-/2,- a 18,-/4,-

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]