Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Windows 11 a kodek H265 - jde zdarma zehnat?

Od: kode odpovědí: 3 změna:
Existuje nějaký h265 kodek zdarma? Vyskakuje mi, že si mám něco na HEVC 265 zakoupit za 25 Kč, ze storu, ale zajima mne, zda nejde ten kodek někde sehnat i freee?
Vím že přes VLC to video lze přehrát, ale zajímá mě, jestli existuje možnost to přehrát přímo ve windows playeru nativně-jde to nějak obejít bez kupování ze storu?
Vyzkoušený link? Článek? Díky…

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

1x

Podle Internetu to bylo zadarmo ještě před pár měsíci, teď za to chce Microsoft těch $0.99 (25,- Kč). H.265 je licenční paskvil, takže ten dolar je asi co musí MS platit vymahačům domnělých práv.

Všechny stránky doporučují používat VLC místo toho snažit se sehnat systémový filtr/plugin.

smode2
hodnocení

0x

2 verze existují stále, ta bezplatná nyní není veřejně přístupná. Není zač.

posilej.cz/...

doplněno 04.09.23 17:42:

K této chvíli již stáhlo 5 místních uživatelů, otázkou je, zda je mezi nimi i pan tazatel :) co se týká použití VLC, to je sice pěkné, ale někteří z nás také stříhají v DaVinci Resolve a tam, nemáte-li H265 - který může lézt z videokamery, jste nahraní...

ml1
hodnocení

0x

Ona pod linuxem bude podobná situace. A taky má smysl přesvědčit ho k používání VLC. Nikdy jsem to podle kodeků nezkoumal, ale když se otevře systémový přehrávač, tak něco přehraje, něco ne (nehledal jsem v tom systém, ale jistě to bude s kodeky souviset). A když ne, tak pomůže právě VLC.

Co si pamatuju, tak instalace kodeků do windows (přičemž slovem kodek myslím sadu spliterů a filtrů) byla vždy určitá věda, protože se tím dal systém lehce zbořit. Takže se do toho nepouštím, pokud nemusím (naposledy jsem to dělal v XP, tehdy jsem ffdshow nebo jak se to jmenovalo zprovoznil podle nějaké kuchařky a k mému údivu to šlo, programy jako winamp si dokázaly kodek zavolat, a možná to jde dodnes (ten počítač už dávno na přehrávání videí nikdo nepoužívá)). Nepochybuju, že i v současných systémech (windows i linux) to bude stejná věda. Že přehraju h264 a h265 to vím, protože to jsou záběry z kamery a nahrávky z televize, které jsem už vícekrát na počítači pouštěl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]