Nejste přihlášen/a.
Navýšení RAM pomůže - nicméně Fujitsu Lifebook e756 nikdy nebude žádnýtrhač.
Opravdu najednou editujete 1 000 fotek?
To bude drahá fotokniha! Já si dával včera tisknout fotky 15kč za stránku. Při této ceně počítám 15.000-30.000 Kč. Dost dobrý.
po 3 letech práce bych vše smazal a provedl čistou instalaci vše bude rychlejší do dalšího zaplevelení
Já dělala reinstal někdy před rokem, jen abych ho zbavila balastu, ale v tom problém není. Běží pěkně. Problém bude asi v náročnosti lightroom na grafiku, teď na to koukám:
vícejádrový procesor Intel 64-bit nebo AMD Athlon 64, s frekvencí 2 GHz nebo vyšší,
Microsoft Windows 11 (verze 21H1 nebo novější), nebo Windows 10 (verze 20H2 nebo novější),
8 GB RAM (doporučeno 16+ GB),
grafická karta s minimálně 2GB VRAM (doporučeno 4+ GB), a podporou DirectX 12 nebo novější.
Spíš zauvažuji o tom novém notebooku. Díky
Vy Photoshop ani Lightroom nepotřebujete. Takže ani výkonnější stoj. Odinstalovat. Vám stačí nějaký integrovaný editor fotek ve windows.
Na měsíčním tripu v obytňáku s dítětem je dvacet podařených fotek tak akorát u příčetného fotografa. Vše navíc je diagnoza.
Fotím dost dlouho a nemohu pochopit, co u 2200 fotek upravujete. To děláte každou v nějaké umělecké podobě? Na běžnou fotku a formát z dovolené si nastavte fotoaparát tak, aby jste s tím nemusela nic dělat. To každý lepší foťák udělá. Záběry, které za to stojí, které budete dále zpracovávat v editoru, spočítáte na prstech max obou ruk.
Celkově fotím 50 let, s digitálem 15 let a mohu vás ujistit, že do RAWu je ve většině případů naprostá zbytečnost. Já mám "obyčejný" Zoner a mohu vás ujistit, že foto s vaším rawem lepší rozhodně mít nebudete. U fotografie rozhoduje obsah, nikoliv do čeho fotíte a na kvalitní obsah nepotřebuji tisíce fotek v RAWu. Dobré světlo přeje jiofa.
Tak já si fotím a vytvářím reálnou předlohu pro radost a nějaké 500 ks úpravy najednou jdou mimo mne. Pro mne to je jednotlivá záležitost. Téma mám mnohem širší než je zde vložen starší prezenční list. Navíc foto nechávám tisknout a v pc nemá žádné uplatnění. Foto je zmenšeno. Orig A3 300dpi. Rovněž většina jednotlivých foto je A3.
Ja riešim podobné veci, ale s videami, občas mi mozok pracuje mimo realitu...
Skorej ako budete robiť editacie, vytrieďte ich do priečinkov, napr. podľa miesta pobytu,
dátumy, situácie a pod. Zrazu zistite veľa duplicit, ktoré zmažte. Potom mažte to,
čo je mimo úroveň. Vystačite s konfiguráciou, ktorú máte, veď editáciu vždy robíte
vačšinou s jednou snímkou, ostatné nech sú na SSD disku. Do ntb nenahrávajte tie kvanta fotiek,
nechajte to na ext. disku, zistite že ntb. pracuje oveľa rýchlejšie.
Nezabudnite SW "čistiť" ntb, spustiť prg. len tie, ktoré v danej chvíli potrebujem, a tiež vypnuť WIFI,
alebo router, viem o čom píšem...
Ťažko sa to zjednodušene vysvetluje, ale poviem to asi takto, neviem
či to poviem presne: NTB alebo PC, treba max. odlahčiť smerom von: router, wifi
/zvedavci, hackeri, BSI, SIS a podobná háveď/...
Smerom do vnútra: nechať bežať len potrebné programy /šetrim RAM/, aby bol aj odvírený,
/nezaťažujem procesor, zvyšujem rýchlosť/.
Jak 1000 raw? Jako bitmap do RAM? A jaké mají rozlišení ty fotky. Je tu řeč o bitmapách nebo jpeg? Tedy mě dělalo problém uložit jpeg 8000x8000 RGB. Prostě to nešlo (mám ale méně paměti). Musel jsem to dát uložit jako bitmapu a zkonvertovat externím programem jinak by to zabíralo 187MB na disku. Hádám, tedy že není řeč o obrázcích 8000x8000 px, protože to by zabíralo 182GB v paměti RAM!
> nemyslím si že obrázek o velikosti 8000x8000 zabírá 182 GB paměti
8000 × 8000 × 3 bajty na pixel × 1000 fotek = 182 GB
Otázka: dochází k swapování, je paměť nadoraz využitá? Jaký tam je OS? Máš nastaven (kolik)swap?
Potřebujete minimálně 64GB RAM a to ještě není ideální. Pro vaši práci spíš dvounásobek. Opravdu chcete N/B? Není lepší a levnější PC? Dneska ceny RAM pro PC jsou banálně nízké. Opravdu musíte ukládat tak velké množství surových bitmap v RAM? Není lepší najít jiné řešení? Třeba to ukládat na SSD? Načtení fotky o velikosti ~68 MB do RAM z SSD disku by měla být brnkačka. SSD disk je skoro stejně rychlý jako operační paměť. Akorád dle velikosti by to chtělo vyčlenit ho celý nebo část k tomu účelu za kterým ho chcete používat. Pokud potřebujete 128GB na fotky tak to uložte na to SSD. Ale pak potřebujete asi 256GB SSD disk. A počítejte s tím že ssd je vlastně flash paměť, není určená jako dlouhodobé uložiště. Editované fotky pak ještě ukládejte na HDD (pevný disk).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.