Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Paměť grafické karty vs paměť RAM

Od: honzaeppi odpovědí: 5 změna:

Ahoj a zdravím. Nedávno jsem tady měl dotaz ohledně startu Windows a dospělo to k tomu že výsledkem byla špatná grafika. Proto bych se obrátil o další radu - jak je to s tím že pokud se kupuje grafická karta tak paměť RAM v PC by měla být dvakrát větší než je paměť na grafické kartě? A v souvislosti s tím - co když paměti RAM není dvakrát tolik ale třeba PC má 16 GB RAM a grafická karta má paměť 12 GB? Hledal jsem na netu možná špatně ale nenašel odpověď co by to úplně přesně vysvětlila. Proto pokud někdo poradí budu moc vděčný. Honza

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

slamak
hodnocení

1x

Tak to vlákno jsem nečetl, ale slyším to poprvé. Já hry nehraju a tohle vůbec neřeším. Stačí mi obyč grafika, ale je možné, že kdybych měl lepší grafiku třeba by se mi nepřehříval CPU při přehrávání videa z youtube. Různé aplikace a webové stránky mohou klást důraz na určitý prvek hardwaru (CPU/grafika). Ale běžně se aplikace píšou tak, že se důraz klade na CPU, ale pokud vývojáři chtějí mít něco extra tak mohou napsat aplikaci, která část výkonu přenese na grafiku, aby operace s obrázky nebo videi rychle frčely. Takže to záleží na tom co děláte, jestli stříháte videa nebo renderujete grafiku. Záleží tedy i na tom jak máte aktuální celkový PC, operační systém a programy pro práci s grafikou, pokud chcete využívat výkon té grafiky. To jen tak obecně, abyste byl v obraze. Nejsem expert, ale je to základ pro to jak se rozhodnout co chci, když kupuji PC.

mathew
hodnocení

0x
Se zeptejte tam, kde jste k tomu přišel. Si to můžete nakombinovat jak chcete, jediný zádrhel nastane v tom, že když budete mít 4GB RAM tak vám ta grafika s 12 GB VRAM bude nejspíš k ničemu, protože k zapnutí internetu stačí levnější a na nic složitějšího nebudete mít dost RAM.
Pokud vemu vás příklad 16 a 12 tak to je už naprosto v pohodě. Jestli chcete pořádnou řadu tak je třeba napsat k čemu to chcete a kolik je na to peněz.

hodnocení

0x

Tenhle nesmysl slyším prvně... Ale řekněme, že pro herní PC bych 32 GB RAM bral jako minimální standard. Méně určitě ne.

hodnocení

0x

Je to jen jakési optimální doporučení, na běžnou práci to má nulový vliv.

Dá se říct, že pokud máte méně té systémové RAM, nebudete moct využít naplno tu na grafické kartě a naopak. Ale týká se to prakticky jen nejnovějších her, pokud na tom "jen" pracujete, tak tomu nepřikládejte velkou důležitost.

hodnocení

0x
Poměr paměti mezi ram a grafickou ram nikdy neexistoval, to si pletete s virtuální pamětí (swap) kde tohle platilo.
A co se týká velikosti grafické ram hodně záleží co přesně se na pc dělá.
Běžná "kancelářská" práce a internet nic nevyžaduje je to jedno.
Takové mid hraní her a případně nějaké méně náročné grafické práce postačí 8GB.
Hraní nejnovějších her na nejlepší detaily a vysoké rozlišení (1440p, 4k), a náročné grafické a video práce musí mit minimum 12GB.
Pokud je to moderní systém s Windows 10/11 a dojde k zaplnění grafické ram tak si data umí přesunout i do klasické ram (a proto je lepší mít více než méně), ale dochází ke snížení výkonu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]