Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je čas vyměnit HDD?

Od: adrz odpovědí: 21 změna:
Dobrý den, dnes jsem si jen tak pro zajímavost do svého PC nainstaloval program CrystalDiskInfo a zjistil jsem, že mám asi poškozený disk, na kterém mám systém a některá data. Program hlásí nějaké podezřelé a neopravitelné sektory, takže se chci zeptat, zda nastal čas vyměnit HDD v mém PC? Jedná se o starší HDD značky Western Digital. Do přílohy přidávám fotku z programu CrystalDiskInfo a fotku toho asi poškozeného HDD.
Je čas vyměnit HDD?
Je čas vyměnit HDD? #2

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petrm
hodnocení

6x

Doporučuji spustit úplný test povrchu disku. Pokud se počet neopravitelných a podezřelých sektorů nebude zvyšovat, tak bych ho dále používal, ale dělal si zálohy důležitých dat. Pokud se bude zvyšovat, tak disk vyměnit.

adrz
hodnocení

A jak se přesně ten test povrchu disku spouští?
petrm

Buď speciální programy jako např. HDTune, nebo přímo ve windows, průzkumník, označit disk, pravý klik, vlastnosti, nástroje, kontrola disku, zaškrtnout Zkontrolovat a opravit sektory.

adrz
hodnocení

Tak jsem nainstaloval ten program HDTune a po testu celého disku všechny chyby v programu CrystalDiskInfo vymizely. Takže se chci zeptat, zda je to normální a nebo jestli mám ten disk vyměnit?
petrm

Ani počet přemapovaných sektorů se nezměnil? Já bych si pro jistotu zazálohoval data a disk bych dále používal a občas se podíval na hodnoty v CrystalDiskInfo.

Nemá smysl se tím zabývat. Porucha se může stát kdykoli. Když budete na jiném disku udržovat aktuální zálohu, tak o žádná data nemůžete přijít. Staré disky jsou tak levné, že nemá smysl ztrácet čas jinou činností. Úvahy o rychlosti, spolehlivosti nebo stáří jsou mimo účel.

hodnocení

1x

2009, dobrý retro. Je čas vyměnit celej počítač, pokud vám jde o data.

hodnocení

1x
Nu hlavně máš ty disky 2 a jeden je ještě rozdělený na 2 oddíly- a to je ten špatný.
Pokud na něm nemáš nic důležitého tak občas sleduj jak se mění počty vadných sektorů. Kompletní test přes například HDTune by nebylo od věci.

hodnocení

0x

jakýkoliv HDD s plotnama je dobré vyměnit za SSD - pokud to deska a její bios dovoluje.

Chce to asi redukci PATA - Sata, nejnovější bios desky a před výměnou si ověřit, jestli ten SSD podporuje.

Pokud to vyjde, PC se zrychlí takovým způsobem, že budete kroutit hlavou...

petrm

Pokud je kritériem rychlost, tak je SSD lepší, pokud spolehlivost, tak HDD.

Tím si nejsem jist - jediná jistota (teoretická) je v tom, že pokud se rozbije HDD, můžete za strašné tisíce získat zpět data zpět přes specializovanou firmu.

Za 10 let se mi rozbil jeden SSD - ADATA - a to způsobem, že se stále přehříval. Zato HDD mi odešlo více než 5 - 2005-2015.

Nepředpokládám, že někdo má PATA disk 160gb na něco důležitého...

adrz
hodnocení

Do teď mi ten IDE disk s maximální rychlostí 133 MB/s stačil, takže vyšší rychlost by byla zbytečná, spíše mi jde o tu spolehlivost, takže HDD je jasná volba.
adrz
hodnocení

To, že by byly HDD méně spolehlivé oproti SSD mi nepřijde, protože mám dva 26 let staré HDD Western Digital Caviar 36400, které jsou dodnes plně funkční. Naopak ve svém notebooku mám už třetí SSD, protože předešlé SSD najednou přestaly fungovat.

vidíte... a v NTB jsem řešil v okolí za poslední roky minimálně 5 dalších HDD (dva na svých NTB), kdy disk 750GB a 1TB bez varování odešly... ale noname polské či čínské SSD mi fungují u všech servisovaných strojů bez potíží... Jestli on není problém jinde.

Mimochodem - pouštět PC na 1,2 hodiny práce mi připadne podivné...

Samozřejmě to je vaše volba - já bych si plotnu do PC a zvláště starého už nekoupil.

tenstejnej

@jmlc: Redukce z IDE na SATA:

whaat.cz/...

To by šlo? Dobrá věc.

hodnocení

0x

Není potřeba se znepokojovat, kupovat SSD disk, počítat s horentními sumami za obnovu dat nebo dokonce kupovat nový počítač. To jsou naprosté nesmysly. Kupte si někde za stovku stejný disk, jaký tam máte a třeba pomocí bezplatné verze programu Acronis True Image na něm vytvořte klon. Za tu cenu můžete mít klidně dva. Současně disk sledujte třeba pomocí HD Tune, jak píše @petrm. Zálohu udržujte aktuální, což platí obecně. I kdyby disk náhle havaroval, nic se nestane. Prostě a jednoduše jej vyměníte za záložní.

tenstejnej
hodnocení

0x

Kdomě tohoto je ještě důležitější hlídat si teplotu v PC. Nainstalujte si např. HWInfo, dejte zobrazit jen senzory a zkontrolujte teploty v PC. Já mám desku z roku 2014 a PC složené v roce 2016. Program mi zobrazuje 2x teplotu CPU, teplotu pevných disků, teplotu GPU a také frekvence. Ty teploty disků mohou mít vliv na životnost disku. Jinak mám pozitivní zkušenost s disky Seagate Barracuda 500GB které vydržely mega dlouho minimálně 10 let spíš 15 nebo déle. Jeden WD odešel do věčných lovišť asi elektronika nic důležitého na něm. Mít důležité data na systémovém disku není moudré. Pořiďte si zvlášť disk nebo aspoň oddíl na data. Myslím že ideální provozní teplota pevného disku je do 42°C ale neznamená to, že nepojede i při 48°C, jen mě tahle hranice už trochu děsí. Tak kontrolujte teploty hlavně při přehrávání videí na youtube se to zahřívá jak sviňa a záleží na tom jak máte řešený odvod tepla. Třeba mě se teplo akumuluje a není jak odvést z pod stolu bohužel. Aby disky neodešly z jiného důvodu než vadné sektory. Třeba přehřátí a selhání elektroniky.

petrm

Asi jste si pořádně neprohlédl obrázek z CDI. Chyba je na disku D: a E: a je to IDE disk.

tenstejnej

Vidím, že obrázek někdo otočil. Teď to číst jde. Disk 160GB IDE, no teda! Starý jak svět. To už do tak starého PC nedá nový disk SATA. Beztak to nemá kombo sběrnice SATA/IDE a nemá jak data přenést na SATA disk. Možná přes USB jako poslední záchrana?

paveldvorak
hodnocení

0x

i ten nejlevnější nejpomalejší SSD z číny zrychlí náběh i práci počítače několikrát

tento kaviár je tak malý že není vhodný ani jako úložiště na fotky atd...

petrm

Ten datový disk je IDE, copak to nevidíte?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]