Nejste přihlášen/a.
Doporučuji spustit úplný test povrchu disku. Pokud se počet neopravitelných a podezřelých sektorů nebude zvyšovat, tak bych ho dále používal, ale dělal si zálohy důležitých dat. Pokud se bude zvyšovat, tak disk vyměnit.
Buď speciální programy jako např. HDTune, nebo přímo ve windows, průzkumník, označit disk, pravý klik, vlastnosti, nástroje, kontrola disku, zaškrtnout Zkontrolovat a opravit sektory.
Ani počet přemapovaných sektorů se nezměnil? Já bych si pro jistotu zazálohoval data a disk bych dále používal a občas se podíval na hodnoty v CrystalDiskInfo.
Nemá smysl se tím zabývat. Porucha se může stát kdykoli. Když budete na jiném disku udržovat aktuální zálohu, tak o žádná data nemůžete přijít. Staré disky jsou tak levné, že nemá smysl ztrácet čas jinou činností. Úvahy o rychlosti, spolehlivosti nebo stáří jsou mimo účel.
jakýkoliv HDD s plotnama je dobré vyměnit za SSD - pokud to deska a její bios dovoluje.
Chce to asi redukci PATA - Sata, nejnovější bios desky a před výměnou si ověřit, jestli ten SSD podporuje.
Pokud to vyjde, PC se zrychlí takovým způsobem, že budete kroutit hlavou...
Tím si nejsem jist - jediná jistota (teoretická) je v tom, že pokud se rozbije HDD, můžete za strašné tisíce získat zpět data zpět přes specializovanou firmu.
Za 10 let se mi rozbil jeden SSD - ADATA - a to způsobem, že se stále přehříval. Zato HDD mi odešlo více než 5 - 2005-2015.
Nepředpokládám, že někdo má PATA disk 160gb na něco důležitého...
vidíte... a v NTB jsem řešil v okolí za poslední roky minimálně 5 dalších HDD (dva na svých NTB), kdy disk 750GB a 1TB bez varování odešly... ale noname polské či čínské SSD mi fungují u všech servisovaných strojů bez potíží... Jestli on není problém jinde.
Mimochodem - pouštět PC na 1,2 hodiny práce mi připadne podivné...
Samozřejmě to je vaše volba - já bych si plotnu do PC a zvláště starého už nekoupil.
Není potřeba se znepokojovat, kupovat SSD disk, počítat s horentními sumami za obnovu dat nebo dokonce kupovat nový počítač. To jsou naprosté nesmysly. Kupte si někde za stovku stejný disk, jaký tam máte a třeba pomocí bezplatné verze programu Acronis True Image na něm vytvořte klon. Za tu cenu můžete mít klidně dva. Současně disk sledujte třeba pomocí HD Tune, jak píše @petrm. Zálohu udržujte aktuální, což platí obecně. I kdyby disk náhle havaroval, nic se nestane. Prostě a jednoduše jej vyměníte za záložní.
Kdomě tohoto je ještě důležitější hlídat si teplotu v PC. Nainstalujte si např. HWInfo, dejte zobrazit jen senzory a zkontrolujte teploty v PC. Já mám desku z roku 2014 a PC složené v roce 2016. Program mi zobrazuje 2x teplotu CPU, teplotu pevných disků, teplotu GPU a také frekvence. Ty teploty disků mohou mít vliv na životnost disku. Jinak mám pozitivní zkušenost s disky Seagate Barracuda 500GB které vydržely mega dlouho minimálně 10 let spíš 15 nebo déle. Jeden WD odešel do věčných lovišť asi elektronika nic důležitého na něm. Mít důležité data na systémovém disku není moudré. Pořiďte si zvlášť disk nebo aspoň oddíl na data. Myslím že ideální provozní teplota pevného disku je do 42°C ale neznamená to, že nepojede i při 48°C, jen mě tahle hranice už trochu děsí. Tak kontrolujte teploty hlavně při přehrávání videí na youtube se to zahřívá jak sviňa a záleží na tom jak máte řešený odvod tepla. Třeba mě se teplo akumuluje a není jak odvést z pod stolu bohužel. Aby disky neodešly z jiného důvodu než vadné sektory. Třeba přehřátí a selhání elektroniky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.