Nejste přihlášen/a.
V pátek chodil normálně, dnes po zapnutí je levá půlka normální, pravá zesvětlená na ploše orámované pravou půlkou "kulatého vobdélníku" asi palec širokou.
Vypadá to asi takhle, ta svislá hranice uprostřed je ostrá, přechody jsou neostré.
Zkoušel jsem: vypnout, zapnout, vytáhnout ze sétě, vytáhnout z počítače, v menu monitoru nastavit jiný barevný režim a vůbec všechny dostupné položky, ale pořád je to to samé.
I když je monitor odpojený od počítače (vytažený kabel), tak se to objeví už na startovacím logu, dřív, než zjistí, že nemá signál (a pak je to tam pořád).
Velice by mě zajímalo, jak tohle může vznikat (kromě toho, že "je to rozbitý") a takyu jestli se s tím dá něco rozumně dělat. Monitor je léta po záruce, nespíš i z bazaru a papíry dávno nejsou, zatím léta chodil správně.
Je šance, že cena opravy bude řádově menší, než cena nového?
Nepíšete, jaká je značka a velikost monitoru, ale za mě směr Sběrný dvůr a koupit dobrý repas (Tera, Gigacomputer, VT Data a další), jsou k mání od 1,500,- Kč. Oprava je nejspíš hrubě nerentabilní.
Je to nějaký Dell, velikost tak 19"? Ale manželka si tam nastavuje tááákhle velká písmena, aby je přečetla, takže taky není kritická. (Já si nastavuju písmena 10 pixelů vysoká, aby se mi jich tam vešlo hodně).
Tak se to mezitím nějak usadilo, že to skoro není vidět a manželce to nevadí, tak to nemám řešit. (Ono je možné, že to tak má už dlouho, akorát už na to dlouho nekoukala hned po zapnutí - jakože ráno zapne počítač a monitor a jde si udělat a vypít kafe a když se vrátí, tak všechno běží, nic divného nevidí, ale teď ho zapínala až odpoledne a ještě u něj byla ... a ten počítač je starý a slabý a jsou na něm windows a na nic se nesmí sáhnout aby se náhodou něco nezměnilo, takže do toho nevidím a nesahám a blbý kecy mám jen občas )
Takže když tu nikto z fleku neví, že by "příčinou byla chybná elektronka E 13 z podniku Katóda Holomóc", tak to tak nechám, dokud se to nezhorší a/nebo nezačne vadit a pak rovnou koupím nový monitor, protože tenhle nejspíš nevezmou ani do muzea
Stejně by mě zajímalo, čím takováhle věc vůbec může vzniknout - že by se naindukovalo nějaké napětí do řádkového rozkladu bych chápal u CRT, ale to tohle už rozhodně není, na to je to moc placaté.
gilhad To zesvětlení způsobí většinou špatné tranzistory (v integr. obvodech), které řídí napětí do LCD krystalů.Tady je to polopatě
@olinl Díky moc, takže jednotlivé pixely se zhasínají, nikoli rozsvěcí, a pak to dává mnohem větší smysl - když to začne odcházet, tak se nezhasíná dost a je to přesvětlené.
A tu badatelnu budu muset ještě prozkoumat, mají to udělané a podané opravdu hezky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.