Dobrý den, dnes jsem zapnul počítač a hned po zapnutí na mě vyskočila hláška, že funkce S.M.A.R.T předpověděla chybu na pevném disku, že si mám zálohovat data. Poté jsem stiskl klávesu F1 pro pokračování, hned začal nabíhat systém Windows 7, který ale nikdy nenaběhnul (na monitoru svítilo jen Spouštění systému Windows a logo Microsoftu) a disk začal potichu cvakat, pískat a vydávat zvuk podobný syčení. To se stane při každém zapnutí počítače. Je možné, že je disk částečně poškozený, když začne nabíhat systém, který ale nikdy nenaběhne? A je to vůbec možné, aby se to stalo? Disk v počítači je Seagate 500GB, rok výroby 2012. Včera disk ještě fungoval bez problémů, počítač se nikam nepřesunoval a s diskem se nic nedělalo. V příloze posílám vyfocenou tu hlášku, která vyskočí při zapínání počítače.
Praxí jsem došel k závěru, že takovéto chyby nemá smysl opravovat. Nejjednodušší je vadný disk vyměnit za záložní a pak v bazaru koupit za stovku jiný a z něj udělat záložní.
Ano, určitě je disk, poškozený, když SMART hlásí chybu a systém nenaběhne. Můžete zkusit připojit disk k jinému počítači a doufat, že z něj ještě dostanete důležitá data. Ale ta máte určitě dávno zazálohovaná, takže o nic nejde
zdek
Ano, data zálohovaná mám, zajímalo by mě ale, zda je možné, aby se HDD částečně poškodil? Protože když disk připojím do jiného počítače, tak se mi zobrazí jen část dat a kapacita disku je podle počítače neznámá.
HDD je zařízení které je citlivé a má spoustu mechanických součástek, jestli má přes 10 let tak prostě odešlo. Já mám Western Digital Black který má 9 let, měl by být do náročných podmínek, šlape jak hodinky ale také se na něj úplně nespolehám...už má svůj věk.
Jestli se jendá o disk na kterým poběží systém, doporučuju koupit SSDéčko, byl jsem překvapen když jsem na Alze objevil SSD 1TB za 999Kč...není to pochopitelně WD, Samsung nebo Intel ale hodnocení má slušné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.