Nejste přihlášen/a.
abych nepřišla o fotky zálohovala jsem ale obojína externch discích -oba odešly a přišla jsem o většinu fotek-kam ukládáte aby se o fotky nepřišlo?děkuji
Tak doplňuji nepsala jsem že bby odešly oba najednou -první neodešel celý jako takový ,ale tam příčinu vím-koupila jsem nový hub a ve chvíli kdy jsem do něj zapla externí disk a otevřela podsložku tak se vše seklo a ta se poškodila a už nikdy nešla otevřít-ostatní na disku jsou.Nový hub jsem samozřejmě reklamovala(vyzkoušela i na jiném pc a tam se pc seklo hned při připojení hubu do něj.DPříčinu ztrát dat z druhého externího disku tak tam příčinu nevím,najednou zmizelo několik složek.Pokud bude někdo radit prosím jednoduše -díky.
Tak zálohuj na tři. To je spíš legrace, ale
Aby odešly dva disky krátce po sobě (než se udělá další kopie) je málo pravděpodobné. No ale smrt disku (moje vina, upadnul mi asi ze 2 metrů ... další poučení, disky uklízet do nižších poliček; stálo mě to kromě peněz asi měsíc kopírování a ověřování na nové radši dva disky) mě vyděsila natolik, že zálohuju na tři disky. Ale kromě toho vypaluju obsah karty na blu-ray (při dnešních velikostech karet jsou to tak 2-3) dvojmo a mažu to z karty až po ověření shody s původními soubory na kartě. Nechtěl bych se dostat do situace, že to budu muset z těch BD placiček tahat, podobných placek mám doma stovky a těžko by se to hledalo.
U fotek nechávám spočítat kontrolní součet CRC32 (je to sice zastaralý hash, dělám to tak už možná 20 let (u fotek tak 15, programoval jsem to kvůli normálním dokumentům v době, kdy nebylo spolehnutí na diskety a já měl víc různých kopií a nevěděl, která je správně), ale lepší něco než nic). Tím mám zajištěno, že chybu dat odhalím včas.
Další doporučení, které jsem zatím neimplementoval, je uložení zálohy na geograficky odlehlém místě pro zabezpečení třeba před živelnou pohromou (ale nesmí to být jako podolí a karlín, aby obě kopie vyplavila voda - to se prý opravdu nějaké firmě stalo). Třeba strčit jednu kopii příbuzným. Tam je problém, že taková kopie se blbě aktualizuje (pokud to je "živý" disk s fotkama a ne nějaký už uzavřený).
Poslední věc je, jakým způsobem odešly, jestli jim ještě neni pomoci (při fyzické chybě disku jsou šance minimální, ale třeba po chybě souborového systému bývají vyhlídky lepší).
Největší problém nevidím ani tak v HDD, jako v samotné obsluze. Klidně tedy používejte dál HDD na zálohu souborů, ale důrazně doporučuji vzdělat se ve výpočetní technice. Jak se s toutou technikou zachází fyzicky, ale i softwarově.
Sám mám doma pár starých disků z mých předchozích počítačů a některé jsou opravdu už dost staré kousky. Např IDE HDD 1,5GB a možná bych našel i 500MB. Všechny stále fungují a obsahují všechny data. Disky prostě nikdy nevyhazuji právě kvůli těm datům co jsou na nich. Občas je to zajímavá nostalgie je připojit a podívat se co je vše na nich. Zároveň musím konstatovat že mi ještě nikdy žádný hardisk neumřel.
Gratuluji,máte prostě štěstí .Děkuji za důrazné doporučení,ale nevím jak jinak bych měla s externím diskem zacházet -nikam je netaham,používám jen domma ,zapojeny byly buď jeden nebo druhý přímo ve stolním Pc ,nový HuB jsem právě zakoupila abych je zapojila najednou ale bohužel to už nikdy -HUB byl špatný ,ale druhý externí disk byl vždy jen zapojen přímo do stolního Pc a přesto z něj data zmizely,tak nevím zda může být přímo USB vstup do Pc špatný
Sama jste se přiznala, že jste né vždy používala tlačítko "Bezpečně odebrat zařízení" a čekala než vám PC dalo povolení k odpojení. To je konkrétně u HDD docela zásadní věc. Systém rád používá při práci s diskem jako dočasné místo paměti a přesto že vám tvrdí jak je už vše na 100% hotovo, tak stále pracuje s diskem a zapisuje na něj. Pokud jej v tu chvíli odpojíte tak je malér na střeše. Obzvláště pokud zrovna zapisuje do alokační tabulky. To že vám tedy zmizly data a nebo nefungují nějaké složky, pak není chybou HDD ale opravdu jen neznalé obsluhy.
Poškození obou záložních disků v jeden moment, při jejich běžném používání je méně pravděpodobné, než výhra ve sportce. Takže si vsaďte.
Jinak zálohujte na cloud, tam je větší prostor zpoplatněn a disky neodejdou. Například google má 2 TB 3000Kč/rok (8,20 Kč denně). Vybrat si můžete samozřejmě u různých cloudových služeb.
Já si objednal mikroSD kartičku, také 2 TB, vyšla lehce přes 100 Kč, tak uvidíme, co přijde a jak rychlý to bude, už se těším, jak na nový tenisky )
Ps: Za předpokladu, že projde testem R/W, A uložení fotek, tedy přepis jednou max dvakrát následně jen čtení, tak jaká je předpokládaná životnost toho zápisu na flash médiu?
S gustem si troufám pochybovat, že oba odešly najednou. Nejspíš odešlo něco společného. Zdroj, kabel, elektronika v krabici, vstup do PC... Osobně zálohuji několikanásobně na staré vyřazené disky, které se dají koupit za několik desetikorun. Pro pohodlí jsem koupil dokovací stanici. Stejnou službu ale udělá i rámeček nebo kabelová redukce USB-IDE/SATA. Upravené dobré fotky mám ještě na DVD. Nikdy bych neposílal žádná svá soukromá data někam do cizích úložišť.
K doplnění: Jestli to jsou disky 2,5" napájené z HUBu, může být příčinou slabý zdroj.
Nějaké fotky, považujete za soukromá data? Co na těch fotkách máte anebo kdo jste? :-€)
jinak lze to zašifrovat a pak házet na klaud, pokud máte paranoiu.
Zkuste disky otestovat pomocí HD Tune a přečíst chyby S.M.A.R.T. Ty umí přečíst také HD Tune nebo CrystalDiskInfo. Co je to za disky? Můžete napsat typy?
https://hdtune.com/
slunecnice.cz/...
přečtený je mam posílala jsem je zda jdou data zachránit na 90% prý ano ale za 9000,- jeden :O ,to zas ta fota tak důležitá nejsou
Jaké chyby zaznamenal S.M.A.R.T.? Už víte, proč se to stalo u obou disků najednou? Co je to za disky? 3,5" nebo 2,5"? Jak byly napájené? Osobně jsem se s touto chybou u mechanických disků nikdy nesetkal a ani nikdy jsem se nesetkal se stejnou chybou dvou záložních a to používám vyřazené, které mají najeto i přes dvacet tisíc hodin. Zajímalo by mě pro získání zkušeností a nejspíš i další poradce. Jde také o to, aby se to neopakovalo.
A to hodláte provozovat jak dlouho, tímhle způsobem? To by se z toho jeden zbláznil, jaká verze dát kde je uložena...
Používá ještě dneska někdo redundantní RAID?
RAID 1 (2 disky)
RAID 5 (min.3 disky)
RAID 6 (min.4 disky) - takže tento systém je odolný proti selhání dvou disků zároveň, předchozí uspořádání přežijí destrukci jediného disku..
Dříve, když nebyly jiné možnosti, jsem Raidy využíval
Jeden byl přímo ve stolním Pc druhý v HUBu,ano ...je pravdou,že ne vždy jsem dala bezpečně odebrat-ale-toto vše co nedělat už vím,teď mi šlo o to kam nadále fotky a videa bezpečně ukládat
Na externí mechanické disky + DVD. Pro připojení HDD k PC existuje několik způsobů. Pomineme-li kuchání bedny, tak existuje univerzální kabelová souprava redukcí: onlineshop.cz/...
Estetická a velice pohodlná je dokovací stanice zbozi.cz/...
Na jednotlivé disky se dají koupit různobarevné krabičky aliexpress.com/...
Také se dají koupit krabičky s elektronikou, ty ale vyjdou dráž.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.