Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dává smysl datové zásuvky zapojit přímo do wifi routeru?

Od: honzap odpovědí: 6 změna:

Zdravím a prosím o radu.

Mám v bytě připravené rozvody datových kabelů ( kategorie 5 ) z jedné strany jsou již zapojené do datových zásuvek. Zatím jsem zásuvky nikdy nepotřeboval až teď. No a proto se chci zeptat jestli dává smysl zapojit opačné konce kabelů přímo do wifi routeru kde mám 4 volné Ethernet porty což by mi aktuálně bohatě a pravděpodobně i dlouhodobě stačilo ( zásuvek mám sice více, ale některé plánuji použít za mnoho let - např. až vyrostou děti ).

Je to takhle tedy v pohodě a dává to smysl nebo ne a je třeba nějaké další zařízení?

Děkuji,
Honza

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kmet
hodnocení

1x

Má to smysl. Nezapomeňte si označit který kabel vede kam.

honzap
18.06.23 08:09
hodnocení

děkuji.

111®
18.06.23 07:55
hodnocení

0x
Ano.
honzap
hodnocení

Děkuji za bleskovou odpověď! :)

limeq
hodnocení

0x

Vubec nerozumim otazce :) Definuj "opačné konce kabelů”.

To leze kabel ze zdi, nezakončen zásuvkou? To zatím kabely nepřekážely? Kdo to takhle udělal, takový bastl?

Jinak UTP kabel do routeru - nebo do switche, proč ne, kam jinam? Jedině, že chci po tom kabelu přenést nestandardně:

Lan+telefon1+telefon2

nebo

Lan+ISDN

nebo

Lan1+Lan2

doplněno 18.06.23 09:28:

... tak akorát v tom případě k tomu lán kabelů potřebuji připojit spliter

vibe2*

... tak akorát v tom případě k tomu lán kabelů potřebuji připojit spliter
--

Myslím, že splitter je nutno použít před WAN vstupem xDSL modemu/routeru. Výhybka ve splitteru oddělí hlasovou komunikaci (nižší frekvence) od dat (vyšší frekvence).

A ISDN jsou také data - není to analogový telefonní kanál.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]