Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Wifi / kabel na co jedu?

Od: petr2 odpovědí: 10 změna:

Zdravim mam novou optiku s pripojeni k NB wifi nebo i kabel.Ale nepoznam zda jedu v danem okamziku na wifi nebo kabel co má přednost.Na lište mi stale sviti jen ikonka wifi (klasické čárky).I kdyz pripojim kabel tak stale sviti jen ikonka wifi.Přitom v nastaveni adapteru po připojení kabelu se prosvítí sitova karta.Ale na lište je stále jen ikonka wifi.Znamená to že jedu stale na wifi?Nebo i tak jsem už na kabelu?Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hfxbnbc
hodnocení

0x
U mě je ve win výchozí přednost kabela před wifi, jsou-li obě připojené
petr2
hodnocení

Jojo myslim prave ze by to tak melo byt mam staré wind.Ale nevim jestli se ma zmenit i ikonka v lište na jinou?Nebo zustava stále ikonka wifi i když uz jedu pres kabel?Nebo se musi zmenit i ikonka v lište?Jak to máte Vy?Diky

mateiks

Ježíš maria je naprosto nepodstatné co je na liště, navíc nám to ukazuje jenom připojení rozhraní, ale který si operační systém vybere se řídí metrikou. stejně jako tě navigace vede určitou konkrétní cestou podle nastavených preferencí

matriks
hodnocení

0x

Prioritu kudy jdou pakety urcuje metrika rozhrani, cim nizsi cislo, tim vyssi priprita, neco si o tom nastuduj.

take se muzes podivat na switch zda blika lan rozhrani (probiha prenos)

koukam ze dnesni lidi uz absolutne netusi o sitich, tcp/ip, nic.. doba konzumni

petr2
hodnocení

Kdybych tomu rozumel tak se nebudu ptát studoval jsem a stejne nepochopil každej nemuže rozumět všemu.Tyhle inteligentni odpovědi zbožnuju...

Já si stavím a obhospodařuju počítače už přes 20let a taky to nevím. Nikdy jsem totiž takovou hovadinu nemusel řešit. Nemyslím si, že je nutné z tazatele dělat nějakého ňoumu. On zas nejspíš dobře rozumí něčemu jinému, o čem ty nemáš ani páru.
Hele pozor, ono je dokonce rozdíl mezi priorita a metrika a cost, prio a weight. Ale tu už je fakt na VŠ. například mohu mít routu 9.8.7.2 ,která má víc nexthopů a každé bude mít svoji weight, routa jako taková metric
prio je asi specialita ipv6
frrrc

HERD Pleteš si tu možná metriku, která definuje prioritu rozhraní (LAN, WiFi), s prioritou směrování paketů k cíli (cost). Víš o tom, že i jedno síťové rozhraní může býti ve více sítích současně? Říká se tomu tuším Multihoming. Prostě jednou síťový rozhraní může být současně v několika IP sítích

hodnocení

0x

Zrušeno, omyl.

doplněno 14.06.23 14:13:

Nakonec se přidám. V Ubuntu/Linux jsem kdysi na lapťopu testoval. Byla systémem vybrána rychlejší linka. Lze zjistit příkazy pro trasování (traceroute a podobné, jsou i grafické nadstavby). Ale z praxe volím pevnou (kabel), zaručen nezarušovaný provoz. (není nutnost opakovat pakety, lagování). U WiFi jde o nehomogenním prostředím, tak vypínám.

Samozřejmě jde nastavit i obě současně, ale myslím, že bez velkého přínosu v dnešní době rychlých linek.

hodnocení

0x
V uplně obecné rovině jsi připojený ke 2 sítím a teoreticky je možné je využívat obě naráz, dokonce i mezi nimi forwardovat Záleží, co si vstříknete do routovací tabulky
Ale myslím, že na windowsech se využije jako default gateway jedno (samozřejmě do onlink sítě na daném rozhraní se dostane vždy)
Ale pak jsou faktory ,. které do toho mohou hodit vidle. Například Dell ntb /Lenovo mají volbu v BIOSu už, ve stylu "defaktivuj wifi, když je připojen ethernet) - to detaktivuje na dokonce na úrovni device -dané rozhraní prostě zmizí. Podobnoou věc asi jde nastavit i widnows(ale třeba jen se odpojí od wifi nepo pošle device DOWN)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]