Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Počítač se kompletně vypne po zapojení zdroje do grafické karty - urgence

Od: matartan odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, mám stolní počítač, který skvělě fungoval až do této doby. Z ničeho nic se počítač vypnul. Jsem docela technicky zdatný a počítač jsem následně otevřel. Po pár zkoušení různých přepojování a výměně kabelů jsem zjistil, že mi nefunguje grafická karta. Pokud jsem z grafické karty odpojil hlavní zdroj, tak jsem PC normálně zapnul a naskočil. Pokud jsem ale zpět zdroj zapojil do grafické karty, tak se počítač vypnul a poté už nešel zpět zapnout ani ikdyž jsem z grafické karty zdroj vypojil, jakoby tam byl zkrat. Pro opětovné spuštění jsem musel hlavní kabel do mateřské desky vytáhnout a zase zapojit. Musím také podotknout, že se můj mokrý pes (z venku) oklepal u počítače, ale vodu jsem uvnitř nenašel. Počítač jsem celý ofouknoul a vyčistil. Je možné, že moje grafická karta umřela? Je pravda, že je to GTX 970 a je už pár let stará ale do této doby fungovala v pořádku. Je možné, že se třeba kapka vody nějakým způsobem dostala dovnitř a způsobila zkrat grafické karty? Na kartu je přímo vidět skrze ventily krabice počítače. Počítač je tento: czc.cz/... . Rád bych se tedy ještě zeptal, má cenu takto starý počítač řešit formou opravny, koupě nové grafické karty nebo by vyšlo už lépe koupit nový počítač? Předem děkuji za odopovědi.

Počítač se kompletně vypne po zapojení zdroje do grafické karty - urgence
Počítač se kompletně vypne po zapojení zdroje do grafické karty - urgence #2

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

To jste jako měl zaplý počítač a za běhu připojoval napájecí konektor grafické karty? *zed*

Každopádně bych tipoval spíše na vadný zdroj, než na grafickou kartu. Nedokáže vám už dodávat dostatečný výkon.

Každopádně pokud vám výpočetní výkon PC stačí, tak je vždy nejlevnější řešení oprava. Rozumný zdroj stojí okolo 1500Kč a grafická karta pokud by byla v háji, tak podobného výkonu od 4500Kč. Ceny nových počítačů jsou výrazně vyšší.

matartan
hodnocení

Samozřejmě jsem to nejdřív zkoušel s vypnutým PC, ale potřeboval jsem zkusit zjistit co je za problém. Zdroj je novější, cca 3 roky.
matartan
hodnocení

Takže zktratovala grafická karta. Zdroj jsem koupil nový, ale opět stejný problém. Jakmile se kabel zdroje jenom dotkne konektoru grafické karty, tak je konec. Vše se vypne. Otázka jestli teda koupit grafickou kartu za 3 tisíce nebo už grafickou kartu, která bude za něco stát. Ale tomu by bylo nejlepší přizbůsobit celý počítat, aby to mělo cenu. Díky

olinl

Kup klidně lepší grafiku, co dovoluje slot(grafiky GDDR6 jsou zpětně kompatibilní s GDDR5 a koukat i na šířku sběrnice 256 nebo 128 bitů), kterou potom dáš do nového PC. Tu novou grafiku musí podporovat i zdroj(trafo) např. přídavným napájením na grafické kartě-výkonnější grafické karty potřebují i přídavné napájení 2x8pinů, což všechny zdroje(především ty méně výkonné a starší) nemívají. U tvé grafiky vidím přídavné napájení 2x6pinů. Pokud by si se rozhodl pro nový počítač, tak budeš muset předem znát, kolik budeš k tomu mít/chtít monitorů, jestli bude zálohovaný, atd., ale máš nynější z Alzy, tak už s tím zkušenost asi máš.

matartan
hodnocení

Děkuju za odpověď. Koukal jsem a našel jsem tuto grafickou kartu. alza.cz/... a případně ještě alza.cz/... nebo alza.cz/... Myslíte, že by to bylo v pořádku? Vážím si Vašich odpovědí, děkuji

Z tvého výběru bych osobně nebral nic , tyhle karty jsou low end nemaj žádnej výkon nejsou výrazně lepší než ta gtx 970 pokud bys chtěl kupovat novou kartu tak má cenu brát něco výkonějšího co využiješ do budoucna. Tohle co tu máš dávat do nový sestavy nemá cenu.

Mrkni se na bazoši nebo market place na GTX 970 , 1060 1070 , rx560 570 jestli máš 500w zdroj tohle by byla moje volba. Na trhu jich je dost a seženeš v pohodě v rozmezí 1500 -2000. Cokoliv na víc se do toho kompu cpát neoplatí.

Jinak pro tvou představu za 7000+- seženeš celou výkonější sestavu i s grafikou lepší než si tu vybral.

hodnocení

2x

Zdar , tak jestli kupit nový pc nebo vyměnit grafiku se musíš rozhodnout sám. Pokud tohle pro tvé potřeby dostačuje tak vyměnit jen tu Gpu , nicméně dle zbytku té sestavy nemá cenu kupovat lepší grafiku ta 970 je takovej top co ta sestava využije , maximálně ještě tak 1060 pro 6gb Vram.

hodnocení

0x

Kazdopadne se to tak nedela, ze nakupujes veci a pak zjistujes co je a co neni spatne. Pocitac je modularni a temer kazdou soucastku muzes ty nebo nekdo jiny vyzkouset zjistit zda je funkcni a postupovat dal. Ted mas mozna novy zdroj ktery je ti k nicemu. Mozna je spatna grafika, mozna je spatna deska nebo klidne cokoli jineho. Popros kamarada nebo vaseho spravce site, at ti pujci grafiku nebo mu dej tu "spatnou" zjisttete co je spatne a az pak bud nakupuj nebo sesrotuj.

doplněno 07.06.23 12:16:

- jinak uz ted se mi nelibi ta tvoje kombinace pameti, jedna je Kingston a ta druha?

kare
Jedna Kingston HyperX Fury druhá Patriot. *hledam*
Je přece technicky zdatný proto je nacpal do dual channelu *smich*
matartan
hodnocení

xD samozřejmě

lesak

Zdravim, mam naprosto stejny problem se stejnou grafikou GTX 970. zrejme je delana tak, aby se po zaruce sama znicila.

Takze, jeste vyzkousim na grafice odpojit ventilatory, mozna ze je problem tam. Jinak - koupe nave grafiky pres inzerat se mi jevi dost riskantni, sice se usetri ale? Takze zkus odpojit ventilatory, mozna ze maji zkrat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]