Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký nejlepší foťák?

Od: 1267 odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

chci si koupit nějaký kvalitní foťák. Nejlépe zrcadlovku. Chtěla bych fotit na dálku ptáky a na blízko třeba motýly nebo květiny. Nějaký fotoaparát, abych si mohla obrázek přiblížit.

Děkuji za rady.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Takhle na to jdete špatně. Abych si mohla přiblížit... To je uvažování naprostého laika.

Pokud chcete fotografovat uvedené žánry, velice doporučuji si před nákupem techniky o tom něco nastudovat. Ale opravdu.

Jenom takový příklad. Na ty ptáky potřebujete techniku v rozmezí minimálně 50 do lépe100 tisíc, no... A to nejsme u špičkové techniky.

tj
hodnocení

4x
Mluvím z postavení poučeného laika moudřejšími. Strašně záleží na tom, kolik do toho chcete investovat a jak hluboce se chcete focení věnovat. Co od fotoaparátu očekáváte atd atd atd a dalších plno hovadin, které jako laik ani nechápete a zatím ani netušíte, co vlastně chcete... :) A je to v pořádku, protože kdo tohle všechno z těch supermoudrých radilů na začátku věděl? Nikdo.
Takže rada laika laikovi...
Nedoporučuji se hned pouštět do nákupu fullframe, pokud tedy nejste tak bohatá, že nevíte co s penězi. Většinou postačí klasické tělo APS-C. S tím se naučíte základy a zjistíte, jestli vás vůbec bude focení bavit a jak vám to půjde. Já mám úplně to nejzákladnější od Nikonu D3500 a stačí mi. Samozřejmě lepší a dražší tělo znamená více funkcí, takže zamyslete se, co chcete fotit a jaké funkce potřebujete a jaké už ne.
Objektiv. Ne nebude vám stačit základní. :-D Na objektivu záleží nejvíce a bývá dražší než tělo (nebo stejně drahý). Na ptáky budete potřebovat pořádné přiblížení, takže budete potřebovat kvalitní teleobjektiv s proměnnou ohniskovou vzdáleností. Tzn. pro nás laiky zoom, který si můžete měnit, přibližovat a oddalovat dle potřeby. Určitě sledujte světelnost objektivu a vybírejte kvalitu. Tady nešetřete.
Stativ. Určitě budete potřebovat stativ.
Zrcadlovka, bezzrcadlovka? Dnes už většina bere bezzrcadlovku a na ptáky by byla asi i vhodnější, ale pro mě je foťák i taková hračka a líbí se mi koukat do hledáčku. Já to tam chci, i když to vlastně asi nepotřebuji. Tohle je na každém. :)
Hodně štěstí... :)

hodnocení

3x

Zajděte do knihovny a půjčte si knihy o fotografování. Jsou drahé, není potřeba je kupovat. Tabulky si můžete oskenovat.
Stáhněte si katalogy a návody od zrcadlovek Nikon a Canon. Zaměřte se na značku, jejíž ovládání vám bude sympatičtější.
Osahejte si vybraná těla v prodejně.
Pro začátek můžete koupit starší set.
Na květiny a motýly stačí mezikroužky. Nejdražší je teleobjektiv. Pro Nikon jsou neoriginální objektivy levnější a je jich větší výběr.
Až získáte zkušenosti, koupíte si novou výbavu sama podle vlastních požadavků.

otas
hodnocení

2x

Na dálku objektiv pětistovku a nablízko nějaký makro objektiv. V dnešní době by to vyřešil iPhone 15, Bude v září. Výhoda je, že ho máš stále u sebe

Ajfounem si tak může dělat akorát přiblblý selfíčka, a ne makro nebo wildlife.

Srovnávat zrcadlovku s tupým iPhonem je už fakt postižení. Apple nesmysl ať může fotit jakkoli dobře, tak makro nezvládne stejně dobře jako zrcadlovka a stejně tak nedokáže vykreslit pořádnou hloubku fotografie při přiblížení třeba 12x a bez ztráty kvality. Přeci jen optické a digitální přiblížení jsou nesrovnatelné funkce.

hodnocení

0x
Já bych na to šel přes dalekohled, ke kterýmu může přílípnout i ten podělaný iphone. Nějaký výsledky uvidíš
spí by tochělo věddět, jaké má tazatelka ambiace a kolik do toho chce nyní investovat a i později.
Na focení ptáků to chce hodně dlouhý ohnisko a tam to jsou kila hmotnosti a desítky tisíc.
Na motýle potřebubješ zase true makro objektiv s pracovní vzdáleností od 10cm, možná 18 cm. nějakém makro 80mm je sice hezké ale z takový blízkosti ho vyplašíš.
Obrázek si můžeš přiblížit na čemkokoli, i na tom foťáku - to je neodmyslitelná funkce všech foťáků, zvětšení obrázků při prohlížení.
Mimochodem, proč nadpis zní nejlepší foťák?
Odpověď je Nikon z8, D850, Fujifilm XT4, GFX100. SOny alfa9 adalší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]